«Αυτοψία» στο οικόπεδο που προορίζεται για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου της Κομοτηνής, έκαναν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο Πρόεδρος του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”, Ανδρέας Δρακόπουλος, και ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτων, Ρέντσο Πιάνο.

Η επίσκεψή τους στην Κομοτηνή έγινε δύο 24ωρα μετά από την υπογραφή στο Μέγαρο Μαξίμου της συμφωνίας για τη δωρεά-μαμούθ του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”.

«Περνάμε από τις συμφωνίες στην πράξη», διαμήνυσε εισερχόμενος κατ’ αρχήν στο “Σισμανόγλειο” Νοσοκομείο Κομοτηνής ο κ. Πολάκης, ενώ κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του έκρουσε «καμπανάκι» στους τοπικούς φορείς, τονίζοντας ότι «έχουμε απέναντι το “τέρας” της ελληνικής γραφειοκρατίας το οποίο δεν περνά με “χαϊδέματα” αλλά πρέπει να τσακιστεί».

Για τον λόγο αυτόν κάλεσε την Περιφέρεια, τον Δήμο, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους στην επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων. «Πρέπει όλοι, και εδώ τοπικά, να βοηθήσουμε για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα σε πολύ σύντομο χρόνο», υπογράμμισε.

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε επίσης στο χρονικό της συμφωνίας με το “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, αλλά και στην επιλογή να συμπεριληφθεί το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής στα υπό χρηματοδότηση από τη δωρεά του Ιδρύματος έργα στον χώρο της υγείας. «Βρήκαμε έναν πολύ μεγάλο σύμμαχο», τόνισε αναφερόμενος στο “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, επισημαίνοντας ότι “κάναμε κάποιους πολύ καθαρούς λογαριασμούς”.

Ο αρχικός σχεδιασμός, όπως εξήγησε, περιλάμβανε την αξιοποίηση της δωρεάς για την ανακατασκευή σε βάθος δεκαετίας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα. «Τους είπαμε τότε ότι δεν χρειαζόμαστε αυτό. Αυτό που χρειαζόμαστε, το πρώτο, είναι νοσοκομείο καινούριο στην Κομοτηνή. Είναι από τα πιο παλιά νοσοκομεία της χώρας. Υπάρχουν και εθνικοί λόγοι, γι’ αυτό πρέπει να γίνει», περιέγραψε ο κ. Πολάκης.

Τέλος, σε μια γενική αναφορά του στις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι «κάναμε μία τεράστια προσπάθεια εδώ και δύο χρόνια, ανάταξης ενός πραγματικά καθημαγμένου συστήματος υγείας το οποίο παραλάβαμε το 2015». «Δεν τα έχουμε λύσει όλα, αλλά έχουμε κάνει αρκετά», επισήμανε, για να παραθέσει δύο χαρακτηριστικά της προσπάθειας παραδείγματα από το Νοσοκομείο της Κομοτηνής: «Το νοσοκομείο σας είχε κάποια πολύ μεγάλα χρέη το ’15, αλλά έκλεισε το ’17 με 5 εκατομμύρια ταμειακό διαθέσιμο. Από το ’15 έως το ’17 έχουν προστεθεί 83 άτομα προσωπικό και άλλα περίπου 40 άτομα με συμβάσεις, αφού διώξαμε τα εργολαβικά συνεργεία. 125 άτομα ενίσχυση προσωπικού είναι μία σοβαρή ενίσχυση για ένα νοσοκομείο σαν το δικό σας». «Αντίστοιχα έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα», κατέληξε, αναγνωρίζοντας ότι «χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα» και διαβεβαιώνοντας ότι «θα τα κάνουμε γιατί είναι πολιτική μας επιλογή να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας».

Ανδρέας Δρακόπουλος: «Όταν δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες, όταν υπάρχει διαφάνεια, όταν υπάρχει σκληρή δουλειά, τα πάντα γίνονται».

«Δε μας αρέσουν τα πάρα πολλά λόγια, μας αρέσουν τα έργα, και γι’ αυτό είμαστε εδώ δύο μέρες αφότου υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας», υπογράμμισε στη δική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”. «Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία την οποία έχετε ήδη δείξει», προσέθεσε, «είστε έτοιμοι να προχωρήσετε, και αυτό κάνει και εμάς έτοιμους να προχωρήσουμε.

Το Νοσοκομείο της Κομοτηνής βρίσκεται πάνω-πάνω στη λίστα αυτής της ειδικής πρωτοβουλίας μας, και αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψής μας. Δηλαδή, με τον αρχιτέκτονα και τους ανθρώπους του, και εμείς με ανθρώπους από το Ίδρυμα, να δούμε τον χώρο και πλέον να μπούμε μπροστά με έργα για να μπορέσουμε να αποπερατώσουμε το έργο αυτό».

«Έχω πει και πάλι», τόνισε καταληκτικά ο κ. Δρακόπουλος, «ότι όταν δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες, όταν υπάρχει διαφάνεια, όταν υπάρχει σκληρή δουλειά, τα πάντα γίνονται. Και εμείς εκεί είμαστε, για να δουλέψουμε και να μην χάνουμε πολύ καιρό».

Θερμή υποδοχή στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο

Τους κ.κ. Π. Πολάκη, Α. Δρακόπουλο και Ρ. Πιάνο, υποδέχτηκαν ο Διοικητής του “Σισμανόγλειου” Νοσοκομείου κ. Γιώργος Φιλιππίδης και το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος. Παρόντες στη σύντομη εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν τους, ήταν οι δύο Βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Ευστράτιος Πλωμαρίτης, το μέλος της περιφερειακής επιτροπής ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τάκης Χαρίτου, καθώς επίσης ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων.