– «Η μειονότητα της δυτικής Θράκης είναι μουσουλμανική, θρησκευτική, ενώ αντιθέτως, η μειονότητα στην Τουρκία είναι εθνική, ελληνική».

– «Όσα ενώνουν Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μπορεί να τις χωρίζουν».

«Παραμερίζω γεγονότα όπως εκείνα του 1955 και του 1964. Το παρελθόν μας διδάσκει ώστε να μη γίνονται λάθη που τραυμάτισαν τις σχέσεις των δύο χωρών».

Αίσθηση έχει προκαλέσει και ήδη συζητείται ευρέως, η ομιλία που εκφώνησε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην Κομοτηνή, κατά την τελετή ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη της πόλης, όπου ανάμεσα στο ακροατήριο παρίστατο και ο Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Αλή Ριζά Ακιντζή.

Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στη συνύπαρξη στην περιοχή χριστιανών και μουσουλμάνων, και επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε νωρίτερα τονίσει κατά τη δήλωσή του μετά το πέρας της παρέλασης με την οποία κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 96η επέτειο ενσωμάτωσης της Κομοτηνής στον εθνικό κορμό, περί απαίτησης της Ελλάδος από την Τουρκία να αποδίδει τον πρέποντα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, υπερθεμάτισε, και παρέπεμψε στην «αναλλοίωτη και δεσμευτική» όπως τη χαρακτήρισε Συνθήκη της Λοζάνης, υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με αυτή «η μειονότητα της δυτικής Θράκης είναι μουσουλμανική, θρησκευτική, ενώ αντιθέτως, η μειονότητα στην Τουρκία είναι εθνική, ελληνική».

Ταυτόχρονα επισήμανε μεν την ύπαρξη του αυτοπροσδιορισμού, που «η Ελλάδα αναγνώρισε από το 1991», συμπλήρωσε όμως, πως: «Κάθε δικαίωμα εκτός από εξουσίες συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Κανένα δικαίωμα δεν μπορεί να ασκηθεί παρά μόνο μέσα στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο δημιουργεί τον περίγυρο της άσκησής του. Αυτό το δικαίωμα λοιπόν δεν μπορεί να ασκηθεί ούτε σε βάρος του ελληνικού Συντάγματος και της ελληνικής έννομης τάξης, ούτε πολύ περισσότερο του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Λοζάνης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα ανελλιπώς και εμπράκτως αποδεικνύει τον σεβασμό της στη Συνθήκη της Λοζάνης, απαριθμώντας: την αύξηση του μειονοτικού πληθυσμού και τον σεβασμό της ιδιοκτησίας, την αύξηση των μειονοτικών σχολείων και των θρησκευτικών δικαιωμάτων, τον σεβασμό της εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο και του δικαιώματος στην ενημέρωση.

Αναφερόμενος δε στην υποχρέωση που έχουν να σέβονται το ελληνικό Σύνταγμα και την ελληνική έννομη τάξη, οι δημόσιοι λειτουργοί που σχετίζονται με το θρήσκευμα της μειονότητας, και οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του που κατά τη διαπίστωσή του αυτό συμβαίνει.

Καταλήγοντας, και καταθέτοντας εμφατικά την «ειλικρινή αποφασιστικότητα» της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος μέσα σε φιλικό κλίμα με την Τουρκία, υποστήριξε πως «όσα ενώνουν τις δύο χώρες είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μπορεί να τις χωρίζουν», ενώ προς επίρρωση της διαβεβαίωσής του ότι «δεν τα λέω αυτά για να διχάσω», σημείωσε: «Παραμερίζω γεγονότα όπως εκείνα του 1955 και του 1964. Το παρελθόν πολλές φορές μας διδάσκει ώστε να μη γίνονται λάθη που τραυμάτισαν τις σχέσεις των δύο χωρών».

Δείτε την ομιλία του κ. Παυλόπουλου:

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ