Επιτόπια θεώρηση των εργασιών ανακατασκευής των αναχωμάτων σε 140 σημεία του ποταμού Έβρου, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, παρακολουθώντας την πορεία των είκοσι εν εξελίξει εργολαβιών.

Η Περιφέρεια δίνει μάχη με τον χρόνο για να αποκατασταθούν τα ρήγματα που προκλήθηκαν από τα πρωτοφανούς διάρκειας και έντασης πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα, τα οποία σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις ήταν τα σφοδρότερα στην περιοχή κατά τα τελευταία διακόσια χρόνια!

Για την ολοκλήρωση των έργων θα απαιτηθούν περί τα 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αδρανών υλικών (200.000 φορτηγά Χ 15 κ.μ.), και για να μπορέσει η Περιφέρεια να προχωρήσει σε απόληψή τους από 34 σημεία της ευρύτερης περιοχής (μολονότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα αλλά της κεντρικής διοίκησης),  οι προσπάθειες του Περιφερειάρχη χρειάστηκε να φτάσουν μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να εκδοθεί προσφάτως σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – καθώς δεκαετίες τώρα υπήρχε νομοθετικό κενό!

«Κάνουμε αγώνα για να κλείσουν τα αναχώματα», τόνισε ο κ. Παυλίδης, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χρειάζονται ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να δημοπρατηθεί ένα έργο. Χρειάζεται η προετοιμασία της υπηρεσίας η οποία τελεί υπό όρους, η διαφάνεια με την οποία τα έργα αυτά θα προκηρυχθούν, χρειάζονται αδρανή υλικά, χώματα και πέτρες δηλαδή, τα οποία πρέπει να παίρνουμε από συγκεκριμένα σημεία. Μετά από τέσσερις μήνες αγώνα, υπογράφηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μας επιτρέπει, πάλι υπό όρους, να πάρουμε τη δέουσα ποσότητα αδρανών υλικών από 34 σημεία για να κλείσουμε τα αναχώματα».

Φλέγον ζήτημα η έγκριση κονδυλίων από το Υπουργείο: «Αν δεν έρθουν χρήματα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις».

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε και το δεύτερο σκέλος των προϋποθέσεων, αυτό της οικονομικής πλευράς του θέματος: «Σε επίπεδο προϋπολογισμού των έργων, και όχι μετά τις εκπτώσεις, όπου πετύχαμε έκπτωση 73%, χρειαζόμαστε ένα ποσό της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ. Εμείς είχαμε ένα ποσό ως Περιφέρεια και πετύχαμε να κλείσουμε πάρα πολλά σημεία. Τώρα περιμένουμε την έγκριση και εκταμίευση του υπολειπόμενου ποσού που μας έχει υποσχεθεί και έχει ήδη υπογράψει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ενώ αναμένεται η υπογραφή του Υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη. Αν δεν έρθουν τα χρήματα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε δημοπράτηση των έργων. Σημειώνω ότι η αρμοδιότητα επί του ποταμού δεν είναι δική μας, είναι του Υπουργείου. Δική μας είναι μόνο η συντήρηση, όχι η ανακατασκευή. Καλούμαστε για λόγους έκτακτης ανάγκης να καλύψουμε το κενό, υποστηρίζοντας τους συμπολίτες μας».

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης έδωσε εντολή, σε όλα τα υπολειπόμενα σημεία να ληφθούν μέτρα προστασίας των περιοχών με κάποια πρώτα έργα μέχρι να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση.