Τοπική Εκκλησία, Περιφέρεια ΑΜ-Θ και Δήμος Κομοτηνής, συμφώνησαν ότι στοχεύουν αποφασιστικά και συστηματικά στην ανάδειξη του πολιτισμικού ιστορικού πλούτου της περιοχής, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος, και την παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης.

Όλα αυτά, στην ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώθηκε στον πανέμορφο αίθριο χώρο του εκκλησιαστικού μουσείου Κομοτηνής, με την οποία έπεσε πανηγυρικά η αυλαία του απόλυτα πετυχημένου 1ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ VIA EGNATIA της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, μετά από έναν μήνα δεκάδων εκδηλώσεων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

«Την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, θα τη ξεκινήσουμε και θα την τελειώσουμε», δεσμεύτηκε ο κ. Πετρίδης, αποδοκιμάζοντας τη «βαρβαρότητα» όπως είπε της νεοελληνικής παρέμβασης του τελευταίου αιώνα στο αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό προφίλ του ιστορικού κέντρου της πόλης, και αναφερόμενος στα σύγχρονα κτίσματα που το έχουν πνίξει. Μάλιστα ο Δήμαρχος έκανε λόγο για έμπρακτη συγγνώμη στους Κομοηναίους, σημειώνοντας: «Επιθυμία μου και σκοπός είναι η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου να απευθυνθεί πρωτίστως στους κατοίκους της πόλης».

Την ικανοποίησή για την έναρξη της υλοποίησης του σχεδιασμού που έχει κάνει με τον κ. Πετρίδη, και τον οποίο σχεδιασμό υποστηρίζει και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, εξέφρασε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, καταθέτοντας τον οραματισμό «το ιστορικό κέντρο της πόλεώς μας να γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες αλλά και πνευματική όαση για εμάς που ζούμε εδώ». Ήδη, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουν ξεκινήσει, έχουν εκπονηθεί και μελέτες αποκατάστασης του Ι.Μ. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του παλαιού Επισκοπείου, ενώ έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η παραχώρηση του οικοπέδου του πρώην κινηματογράφου «Αστέρια», ώστε το κτίσμα να κατεδαφιστεί με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του εκκλησιαστικού μουσείου.

Στοχευμένες αναμένεται να είναι και οι κινήσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, σε Μαρώνεια, Κομοτηνή, Ίασμο Σύμβολα. «Στο πλαίσιο της προβολής της Ροδόπης οφείλουμε να επικεντρωθούμε σε περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό ενδιαφέρον, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένα σχέδια παρέμβασης και ανάδειξής τους», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, απαριθμώντας τα σημεία-στόχους:

Μαρώνεια

Πρώτο σημείο : Κατά την άποψή μου, η αξιοποίηση του  «Σπηλαίου Πολύφημου» στη Μαρώνεια αποτελεί πρωταρχικό στόχο πάντοτε βέβαια σε συνεννόηση και συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας.

Δεύτερο σημείο: Η κατασκευή του δρόμου Μαρώνεια – Παραλία Πετρωτών – Όρια νομού Έβρου, που θα συνδέσει παραλιακά τη Μαρώνεια με τα Δίκελα, για το οποίο έργο υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη και εκκρεμεί η έγκριση για τα περιβαλλοντικά.  Όμως, ακόμη κι αν δε μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την πίστωση για όλο το έργο, μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η κατασκευή του πρώτου τμήματος, ώστε να αναδειχθεί οπωσδήποτε το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας. Ωστόσο, θα κάνουμε ο,τι μπορούμε, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα και να αναδειχθούν έτσι η Μαραμαρίτσα, μια υπέροχη φυσική διαδρομή και η Σύναξη.

Τρίτο σημείο: Στην είσοδο του Αγίου Χαραλάμπους να γίνει παράκαμψη του δρόμου, προκειμένου ο δρόμος να μη διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο.

Ίασμοε

Στην περιοχή αυτή μας ενδιαφέρει να εξασφαλίσουμε οδική πρόσβαση τουλάχιστον μέχρι την υπάρχουσα Μονή του Μάξιμου στο Παπίκιο όρος και μονοπάτια στους πεζούς για τα υπόλοιπα ευρήματα μοναστηριών καθώς επίσης αξιοποίηση της Μαξιμιανούπολης και της Αναστασιούπολης.

Σύμβολα

Στην περιοχή αυτή, ο Μακεδονικός Τάφος αποτελεί αρχαιολογικό εύρημα μεγάλου ενδιαφέροντος και επιβάλλεται η περαιτέρω ανάδειξή του ως οργανωμένος επισκέψιμος χώρος. Άλλωστε είναι ελάχιστοι οι μακεδονικοί τάφοι που έχουν βρεθεί στη Θράκη.

Κομοτηνή

Στον πυρήνα του Ιστορικού Κέντρου της Κομοτηνής βρίσκεται το Θεοδοσιανό τείχος, δίπλα στην αρχαία Εγνατία οδό, της οποίας και ήταν ενδιάμεσος διαμετακομιστικός σταθμός.

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης ανάδειξης του ιστορικού πυρήνα της Κομοτηνής απαιτείται η σύνδεση του ιστορικού αυτού χώρου με τα μνημεία του, που βρίσκονται εντός και περιμετρικά αυτού. Δηλαδή: Το Ιμαρέτ (πτωχοκομείο) το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό Μουσείο, ο Μητροπολιτικός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Εσκί Τζαμί καθώς και η αναδιαμόρφωση όλου του χώρου εντός και περιμετρικά του οχυρού.

Περαιτέρω, πολύ σημαντικά για εμάς, είναι:

1ον. να προσδιοριστεί ακριβώς το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, που είναι θέση του Περιφερειάρχη μας.

2ον. να γίνουν προσβάσιμα όλα τα σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης.

3ον. να ενοποιηθούν όλα αυτά τα σημεία, για να διευκολύνεται η διέλευση και περιήγηση των πεζών.

4ον. να γίνουν έργα διανοίξεων, απαλλοτριώσεων και αναπλάσεων, όπου αυτό είναι απαραίτητο, όπως για παράδειγμα τα κτίσματα που βρίσκονται μπροστά στο Ιμαρέτ προς την κεντρική πλατεία. Μ’ αυτόν τον τρόπο ολόκληρη η όψη του Ιμαρέτ θα είναι ορατή από την πλατεία της πόλης μας ενώ ταυτόχρονα θα αναδειχθεί και το παγωτοποιείο. Επίσης, με τον ίδιο τρόπο θα αναδειχθούν οι Αποθήκες Γενικού Εμπορείου, ένα κτίριο με ιδιαίτερη ιστορική αξία στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής.

Μετά τη συζήτηση, ακολούθησε παραδοσιακή συναυλία του Χρήστου Χατζόπουλου και του μουσικού εργαστηρίου “Νότα”.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ