«Αυτά τα οποία δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην Ελλάδα, δεν τα είχαμε ξανακούσει ποτέ», σχολίασε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κομοτηνή, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με επικριτική προς την κυβέρνηση πρόθεση.

Πράγματι, δεν έχει άδικο.

Η ίδια βέβαια εννοεί τα περί Λωζάνης, όμως ο Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε και τα εξής πρωτάκουστα που η κ. Μπακογιάννη τα … ξέχασε:

 • «στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης».
 • «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας».
 • «το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας».

«Κατά τη γνώμη μου ήταν μια επίσκεψη η οποία δεν είχε προετοιμαστεί», υποστήριξε ακόμη η κ. Μπακογιάννη, επικαλούμενη και την εμπειρία της αλλά και του Ευριπίδη Στυλιανίδη από την κοινή τους θητεία στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2004 όταν ο Ρ.Τ. Ερντογάν είχε επισκεφθεί και πάλι την Αθήνα και τη Θράκη ως πρωθυπουργός τότε της γείτονος.

Είναι όμως έτσι; Όχι, δεν είναι.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο: ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, υπενθυμίζει:

(στο 18:30) Το τηλεγράφημα του διπλωμάτη της Θράκης το 2004…

… ανέφερε: «Σκόπιμη αοριστία προγράμματος (σ.σ. του Ερντογάν) κατά επίμαχα χρονικά διαστήματα. Παρά τις ημέτερες πιέσεις προς προπομπούς και γενικό πρόξενο, δεν κατέστη δυνατόν να διευκρινιστούν ζητήματα προγράμματος. Μάλλον εξέφυγαν προγράμματος ανοιχτές ομιλίες του Τούρκου προέδρου, όπως και η αναπάντεχη επιθυμία του να επισκεφθεί τα Αρριανά».

(στο 9:46 και στο 16:50) Τι έγινε κατά την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη το 2017, και τι το 2004

 • 2017: ό,τι συμφωνήθηκε με την Τουρκία, τηρήθηκε από πλευράς της, με μικρές αποκλίσεις. Καμία σχέση δεν είχε η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη του 2017, με τα «παρατράγουδα» της επίσκεψής του το 2004, όταν πραγματοποίησε τέσσερις ομιλίες που δεν είχαν συμφωνηθεί.
 • 2017: συμφωνήθηκε να μην κάνει ο Ερντογάν μεγάλη συγκέντρωση με σημαίες, και όντως δεν έκανε.
 • 2017: συμφωνήθηκε να μην κάνει ομιλίες ο Ερντογάν, και έκανε έναν χαιρετισμό στο μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ.
 • Το 2017 το πρόγραμμα της επίσκεψης είχε καθυστέρηση μιας ώρας. Το 2004 είχε καθυστέρηση τεσσάρων ωρών, καθώς ο Ερντογάν πραγματοποίησε τέσσερις επισκέψεις και ομιλίες εκτός προγράμματος σε χωριά όπου έγιναν συγκεντρώσεις κατοίκων αλλά και μεταφερόμενων από την Κωνσταντινούπολη οπαδών του ΑΚΡ με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος – το 2017 τίποτε ανάλογο δεν συνέβη.

(στο 15:09) Τι έγινε κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα το 2017

 • Η αρχική θέση Ερντογάν περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, μετατράπηκε σε αίτημα επικαιροποίησής της, όμως για … τα ανατολικά της χώρας του και όχι για την Ελλάδα.
 • Υπήρξε εκ μέρους του Ερντογάν σαφής δήλωση ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί εδάφη της Ελλάδας – δεν έχει ξαναειπωθεί κάτι τέτοιο.
 • Υπήρξε η αναγνώριση εκ μέρους του Ερντογάν, ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελείται και από Πομάκους και από Ρομά! – πρωτοφανής παραδοχή του Ερντογάν.
 • Αναφερόμενος ο Ερντογάν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, είπε ότι διατυπώνει «παράκληση», διότι αναγνώρισε πως πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Ελλάδας.
 • Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν την ελληνική θέση όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης.