Με 21 «ναι» και 10 «όχι», το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, ενέκρινε για δύο έτη την παραχώρηση της χρήσης του κτίσματος του παλιού δημοτικού ιατρείου Ηφαίστου, στον Σύλλογο Πολιτών του Συνοικισμού, «Ειρήνη».

Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση μετά από σχετικό αίτημα του συλλόγου, και με δεδομένο ότι το ΠΕΔΥ δεν πρόκειται να επαναχρησιμοποιήσει τον χώρο (ο οποίος παραμένει σε αχρησία επί δεκαετία και πλέον), καθώς δρομολογείται η σύσταση Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στην περιοχή και σε απόσταση μόνο μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον οικισμό.

Στον χώρο ο σύλλογος «Ειρήνη» θα στεγάσει τα γραφεία του και θα υλοποιεί μεταξύ άλλων εκπαιδευτικές και μορφωτικές (όπως π.χ. εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας) δράσεις, με 88 παιδιά δημοτικού, εσπερινού γυμνασίου και λυκείου να έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Την ενέργεια υποστηρίζουν εθελοντικά καθηγητές του ΔΠΘ και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως σημείωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του θέματος ο γραμματέας του συλλόγου κ. Μουμίν Τζαχήτ.

Κώστας Καραΐσκος και Τζιχάν Ιμάμογλου.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η οποία διενεργήθηκε με ονομαστική ψηφοφορία μετά και από πρόταση του κ. Αχμέτ Εμρέ: οι μειονοτικοί δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, πλην του κ. Τζιχάν Ιμάμογλου («Κοινωνία Πολιτών») ψήφισαν αρνητικά, ενώ οι πλειονοτικοί συνάδελφοί τους, επίσης όλων των παρατάξεων, πλην του κ. Κώστα Καραΐσκου («Σπάρτακος»), ψήφισαν θετικά.

Κατά τη συζήτηση του θέματος μάλιστα, η ατμόσφαιρα «ηλεκτρίστηκε», με τον δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη να παρεμβαίνει φανερά ενοχλημένος από ορισμένες τοποθετήσεις:

Ο σύλλογος είχε αιτηθεί η παραχώρηση να έχει ισχύ για πέντε χρόνια, ωστόσο το Σώμα υιοθέτησε την πρόταση του Δημάρχου για δύο έτη, με το σκεπτικό οτι η θητεία του παρόντος οργάνου λήγει το 2019.

Σε σχετική της ανακοίνωση η παράταξη του «Σπάρτακου» αναφέρει:

«Η ψηφοφορία της ντροπής! Ένα απίστευτο σκηνικό στήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, από … αλλοδαπό σκηνοθέτη. Σε ένα θέμα που ουδόλως προϊδέαζε για αντιπαράθεση και πάθη, είδαμε να ορθώνεται ένα τείχος ανάμεσα σε πλειονοτικούς και μειονοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων. Για την παραχώρηση χρήσης του παλιού δημοτικού ιατρείου Ηφαίστου σε έναν νεότευκτο σύλλογο των μουσουλμάνων κατοίκων, προκειμένου οι τελευταίοι να κάνουν στα παιδιά τους μαθήματα ελληνικών και ενισχυτικής διδασκαλίας, όλοι – πλην ενός! – οι παρόντες μειονοτικοί σύμβουλοι είπαν ΟΧΙ. Χωρίς ένα αληθινό επιχείρημα, χωρίς κανέναν πραγματικό λόγο, αρνήθηκαν στον σύλλογο «Ειρήνη» το δικαίωμα να μορφώσει καλύτερα τα παιδιά του, επειδή έτσι ήταν προφανώς η «γραμμή». Ούτε κι όταν ο δήμαρχος εξερράγη κατά της υποκρισίας και των μισόλογων του κάθε ξεφτιλισμένου άλλαξε κάτι: οι 9 στους 10 παρόντες μουσουλμάνοι σύμβουλοι είπαν το ντροπιαστικό ΟΧΙ. Μόνη τιμητική εξαίρεση ο Τζιχάν Ιμάμογλου, ένας άνθρωπος έτσι κι αλλιώς ξεχωριστός από κάθε άποψη. Όσο για εμάς, ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, είπαμε τη θέση μας στην πρωτολογία μας, πως δεν μπορούμε να είμαστε ενάντιοι σε ένα μορφωτικό εγχείρημα μηδενικού κόστους για τον δήμο, ειρωνευτήκαμε την απόλυτη σιγή που έπεσε στην αίθουσα ξαφνικά με το θέμα αυτό, και συμφωνήσαμε να περιοριστεί η ισχύς του συμφωνητικού σε δύο αντί για πέντε χρόνια (και βλέπουμε). Όταν ετέθη από τον Αχμέτ Εμρέ το θέμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, δηλώσαμε ότι εδώ θα ψηφίσουμε ποιοι είμαστε υπέρ της μόρφωσης και της ελληνομάθειας των παιδιών του οικισμού, και ποιοι είμαστε εναντίον, για να μην κρυφτεί κανένας πίσω από δικαιολογίες. Και τέλος, ολοκληρώσαμε την ειρωνική μας παρέμβαση κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας: οι δύο ψήφοι μας από τους τρεις ήταν φυσικά ΝΑΙ, ενώ ο επικεφαλής Κώστας Καραΐσκος δήλωσε ότι ψηφίζει … ΟΧΙ, για να σπάσει το «απαρτχάιντ»! Αναρωτιόμαστε, με τι μούτρα θα βγούνε αύριο στον δρόμο οι «εννέα», έχοντας διχάσει έτσι αναίτια το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς μάλιστα καμμία πιθανότητα αλλαγής της απόφασης; Ήταν κάποιο προσκλητήριο όπου έπρεπε να δηλώσουν παρόντες και όλα μετά πάλι σαν να μην έγινε τίποτε; Προφανώς μας έχουν για δεδομένους, αναξιοπρεπείς ή ανόητους, κι αυτό πρέπει να μας απασχολήσει».

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ