Με τη θεατρική παράσταση που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ), “Τα όπλα της Κυρά Καράρ”, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα αντιπολεμικών – αντιιμπεριαλιστικών – φιλειρηνικών δράσεων της Επιτροπής Ροδόπης για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.

Σύλλογος γυναικών ανάρτηση 2“Η επιδίωξη της μόνιμης εγκαθίδρυσης της Ειρήνης, δεν αποτελεί μόνο κορυφαία εκδήλωση ανθρωπισμού. Είναι η προϋπόθεση για μια ασφαλή κοινωνία της προόδου, της ευημερίας και της δημιουργίας, προς όφελος του λαού. Η επαναχάραξη του χάρτη εκμετάλλευσης των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, η δημιουργία νέων δρόμων μεταφοράς και διανομής τους, το κίνητρο του κέρδους, οι τεράστιοι ανταγωνισμοί μεταξύ των κολοσσών στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στο τραπεζικό σύστημα, είναι η σπίθα που ανάβει τη φωτιά του πολέμου. Ο πόλεμος είναι φωτιά που δεν σβήνει εύκολα. Αν ο πόλεμος βρίσκεται στο σπίτι του γείτονα, αργά ή γρήγορα θα έρθει και στο δικό μας. Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι των “μικρών” αλλά των “μεγάλων”. Αυτών που έχουν κάτι να μοιράσουν μεταξύ τους… Τη στιγμή που οι μακελάρηδες των λαών ετοιμάζονται για νέα επέμβαση στη Λιβύη, αξιοποιώντας το Αιγαίο, τη βάση της Σούδας, εμείς οι γυναίκες, αξιοποιώντας τη λαϊκή αλληλεγγύη, πρέπει να φωνάξουμε σαν μια ανάσα:

– Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

– Να μην εμπλακεί  η χώρα μας  στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καμιά μάνα να μη δει το παιδί της σε στρατιωτική αποστολή έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

– Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που γεννούν προσφυγιά, φτώχεια και δυστυχία.

Για μας, η πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων καθώς και για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν, συνδέεται αδιάσπαστα με την πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά, για εργατικά λαϊκά δικαιώματα, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του, αποκλειστικό νοικοκύρη του πλούτου που παράγει. Γι’ αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική αγωνίζεται και το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, με κύριο εκφραστή του την ΟΓΕ, δίπλα στις δυνάμεις που μοχθούν για το χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας και την ανάπτυξη της πάλης για τα συμφέροντα του λαού”, υπογράμμισε στην εισαγωγική ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης κ. Γωγώ Φακιρίδου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θεατρικό έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ υπογραμμίζοντας ότι ο μεγάλος Γερμανός κομμουνιστής, επαναστάτης, διανοητής, αφενός έδωσε έναν ασυμβίβαστο αγώνα μέσα από την τέχνη του για να ερμηνεύσει τον κόσμο πάντα κάτω από τη σκοπιά της πάλης των τάξεων, αφετέρου έσκυψε πάνω στα ανθρώπινα προβλήματα για να δείξει – μέσω του έργου του – τον δρόμο της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση και τον πόλεμο ως μία από τις μορφές της. «Ο Μπρέχτ θέτει για σκοπό του όχι απλά να καταγράψει την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά να διεγείρει και να οργανώσει τις διαθέσεις του κοινού για την αλλαγή, αφού όπως ο ίδιος αναφέρει “η Τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάξει αυτούς που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”», σημείωσε η κ. Φακιρίδου.

Η θεατρική παράσταση ήταν συγχρόνως αφιερωμένη στα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΟΓΕ.

Δείτε αποσπάσματα από την εξαιρετική παράσταση: