20141031_130308[1]Περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο

Εστιάζοντας σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον τοπικό αγροτικό κόσμο, με αιχμή τα καίρια πλήγματα που δέχθηκε ο αγροτο-κτηνοτροφικός τομέας στη Ροδόπη, τόσο σε εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών όσο κι ως αποτέλεσμα θεομηνιών αλλά και λόγω της εμφάνισης  ζωονόσων, με δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα των απασχολούμενων στην πρωτογενή παραγωγή, στελέχη του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη.

“Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, με τμήματά του σε δραματική κατάσταση” σημείωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου διαπιστώνοντας πως οι σημαντικές απώλειες στο εισόδημα, λόγω κυρίως της μείωσης των τιμών όλων των αγροτικών προϊόντων, η άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή μέσω του ΕΝΦΙΑ στα εισοδήματα, η αβεβαιότητα της νέας ΚΑΠ που συρρικνώνει έτσι κι αλλιώς τις κοινοτικές ενισχύσεις στους αγρότες, “διαμορφώνουν ένα ζοφερό, και δύσκολο τοπίο”.

Ο κ. Χαρίτου ανέφερε πως αυτό  που καθόρισε τις μεγάλες απώλειες στο αγροτικό εισόδημα είναι η μεγάλη μείωση των τιμών σε όλα τα προϊόντα, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Οι τιμές στα σιτηρά αδυνατούσαν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Ο «λευκός χρυσός» το βαμβάκι, η τιμή του σύσπορου κινήθηκε πτωτικά στο 20% σε σχέση με πέρσι, ενώ ο καπνός μεσοσταθμικά έχει μειώσεις που ξεπερνούν του 15%. “Μιλούμε για απώλειες εισοδήματος που με μέτριους υπολογισμούς υπερβαίνουν τα 15 εκ. €, μεγάλο μέρος του οποίου θα το στερηθεί η τοπική αγορά” επισήμανε. Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε στα ύψη ενώ συγχρόνως λόγω της αδυναμίας οργάνωσης των ίδιων των παραγωγών οι εναρμονισμένες πρακτικές, φαινόμενα τύπου «καρτέλ» ανθούν στην μεταποίησης και εμπορία των αγροτικών προϊόντων στην περιοχή.

“Έχουμε βρεθεί δίπλα σε όσους έχουν πληγεί” υπογράμμισε ο κ. Χαρίτου, τονίζοντας ” θα σταματήσει η φθίνουσα πορεία και θα υπάρξει αντιστροφή στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, μόνο αν υπάρξει μια μεγάλη στροφή, μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, που θα φέρει στο κέντρο της προσοχής τους μικτούς και μεσαίους αγρότες”.

Ο ίδιος μιλώντας για τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως ανακοινώθηκαν κατά τη ΔΕΘ από τον Αλ.Τσίπρα, ανέφερε σειρά άμεσων και κατεπείγοντων μέτρων, για μια νέα εθνική αγροτική πολιτική, που θα περιλαμβάνει :

  • Τη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, σε φθηνό πετρέλαιο, στην επαναφορά του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος σε όλη την καλλιεργητική περίοδο, στην επαναφορά του ΦΠΑ για γεωργικά εφόδια-μηχανήματα στα επίπεδα προ μνημονίων.
  • Την παροχή ρευστότητας στον αγροτικό χώρο. Έχουμε δεσμευτεί για τράπεζα ειδικού σκοπού. Για ρύθμιση των αγροτικών χρεών και την αναστολή των πλειστηριασμών
  • Την στήριξη των νεοεισερχόμενων, ενεργών παραγωγών στον αγροτικό χώρο με συγκεκριμένες πολιτικές.
  • Την εξυγίανση του συστήματος των αγροτικών προϊόντων με την αντιμετώπιση των εναρμονισμένων πρακτικών που επιπλέον θα βοηθήσει να κλείσει η ψαλίδα τιμών παραγωγών-καταναλωτών.
  • Την εφαρμογή ενός δίκαιου, απλού και αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων. Την κατάργηση της φορολογίας των χωραφιών με την κατάργηση του  ΕΝΦΙΑ. Την κατάργηση της διάταξης για συμψηφισμό κοινοτικών ενισχύσεων με υποχρεώσεις σε Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς. Την ίση μεταχείριση των αγροτών με τους άλλους φορολογούμενους (αφορολόγητο πάνω από 12.000 €, νέες κλίμακες κ.α.)
  • Την παροχή σύνταξης στα 65 και επαναφορά της 13ης σύνταξης.
  • Την εξυγίανση και την αναγέννηση των αγροτικών συνεταιρισμών.
  • Τη διαμόρφωση ειδικών κλαδικών πολιτικών στήριξης βασικών προϊόντων και της περιοχής μας, με σημασία στην τοπική οικονομία και εξαγωγικές προοπτικές, όπως στο βαμβάκι, στον καπνό και στο σκληρό σιτάρι.

Όπως αναφέρθηκε κατά την συνέντευξη,  μακροπρόθεσμοι στόχοι όπως η επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ ιδιαίτερα για τα ελληνικά προϊόντα, τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας, πρόκειται να συζητηθούν διεξοδικά στην Περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβρη.