– Στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ.

– «Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι εξαγγελίες για το νέο σχολείο των ίσων ευκαιριών, είναι εξαγγελίες για σχολείο ελάχιστων ευκαιριών».

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο νέος τύπος σχολείου που επιχειρεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας, μειώνει τις ώρες διδασκαλίας, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι ειδικοτήτων σχεδόν στο σύνολό τους αρχικά, και ενδεχόμενα και οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στη συνέχεια, να υποχρεώνονται να μετακινηθούν και σε άλλο σχολείο ή σχολεία για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία που θα υποστούν, την ανατροπή του οικογενειακού τους προγραμματισμού, τα επιπρόσθετα έξοδα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται δραματικά ο αριθμός των αναπληρωτών που πρόκειται να προσληφθούν. Έτσι, αντί για προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών για την πλήρη στελέχωση και λειτουργία των σχολείων έχουμε μηδενικούς διορισμούς, ανεπαρκείς προσλήψεις αναπληρωτών, και υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων για τη στοιχειώδη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών».

Σχετικές δηλώσεις έκανε η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Παναγιώτα Βενετοπούλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συναδέλφισσες – συνάδελφοι.

Το Υπουργείο Παιδείας ζητά με έγγραφό του από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπολογισμού των λειτουργικών κενών, μέχρι τη 17η Αυγούστου.

Η διαδικασία αυτή φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου, με την εφαρμογή των πρόσφατων Υπουργικών Αποφάσεων και Νόμων για ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία, θα οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας πανελλαδικά, και δεκάδων στο ΠΥΣΠΕ Ροδόπης.

Επίσης δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης, και ζητούμε τη μη εφαρμογή του και την κατάργηση του.

Η βιασύνη του Υπουργείου να υλοποιηθούν τέτοιες διαδικασίες, δείχνει ότι φοβάται την αντίδραση που θα συναντήσει από την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία υλοποιώντας τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, θα μπλοκάρει και θα αποτρέψει τέτοιες συνεδριάσεις ΠΥΣΠΕ.

Ο νέος τύπος σχολείου που επιχειρεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας, μειώνει τις ώρες διδασκαλίας, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι ειδικοτήτων σχεδόν στο σύνολό τους αρχικά, και ενδεχόμενα και οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στη συνέχεια, υποχρεώνονται να μετακινηθούν και σε άλλο σχολείο ή σχολεία για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία που θα υποστούν, την ανατροπή του οικογενειακού τους προγραμματισμού, τα επιπρόσθετα έξοδα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται δραματικά ο αριθμός των αναπληρωτών που πρόκειται να προσληφθούν.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι εξαγγελίες για το νέο σχολείο των ίσων ευκαιριών, είναι εξαγγελίες για σχολείο ελάχιστων ευκαιριών, ενώ ο θεσμός του ολοήμερου, ουσιαστικά υπολειτουργεί.

Έτσι, αντί για προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών για την πλήρη στελέχωση και λειτουργία των σχολείων έχουμε μηδενικούς διορισμούς, ανεπαρκείς προσλήψεις αναπληρωτών, και υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων για τη στοιχειώδη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών.

 

Καλούμε τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και τα δύο διορισμένα από τη Διοίκηση μέλη του ΠΥΣΠΕ (που όλοι τους άλλωστε είναι μέλη του συλλόγου μας), να ταχθούν με την πλευρά των εκπαιδευτικών και όχι με την πλευρά των σχεδιασμών κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΟΟΣΑ για την περικοπή θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών.

ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ!».