Ο Πρυτανεύων του ΔΠΘ Σταύρος Τουλουπίδης (αριστερά) και ο Αναπληρωτής Πρύτανη Φώτης Μάρης

-ρεπορτάζ: Γ.Π.

Νέα εποχή διαφαίνεται για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

 • Στ. Τουλουπίδης: “Το Πανεπιστήμιό μας είναι βασικός μεταρρυθμιστικός παράγοντας για τη μετάβαση της Περιφέρειας σε μια οικονομία έντασης της γνώσης, κινητήρια δύναμη στην καινοτομία, στην έρευνα και στην τεχνολογική αλλαγή. Να προσδώσουμε στον τόπο έναν διεθνή χαρακτήρα ο οποίος θα υποστηρίξει και θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για το μέλλον, διαδραματίζοντας τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή εντός και εκτός συνόρων, με αντικειμενικό σκοπό να ωφεληθεί ο τόπος οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και αμυντικά. Το προτεινόμενο έργο μπορεί να αποτελέσει την εφαλτήριο δύναμη για την αλλαγή του τοπίου της περιφερειακής αλλά και της εθνικής οικονομίας, και να συνδυάσει τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της ακριτικής μας περιοχής”.

Η συνάντηση του πρυτανεύοντος Σταύρου Τουλουπίδη και των αναπληρωτών του Φώτη Μάρη και Παντελή Μπότσαρη με τον υπουργό παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, κατά την οποία μάλιστα παρέστησαν ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων ΑΜ-Θκαι δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, απεδείχθη εξαιρετικά γόνιμη.

Οι ακαδημαϊκοί παρουσίασαν στον υπουργό συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του πανεπιστημίου, το οποίο περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία νέων τμημάτων, ερευνητικών κέντρων και κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης.

ΔΠΘΤα στοχευμένα γνωστικά αντικείμενα, οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, το τοπικό παραγωγικό δυναμικό, οι υφιστάμενες υποδομές, η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στο Ίδρυμα, και η εξειδίκευση του επιστημονικού προσωπικού του, έπεισαν τον υπουργό, ο οποίος όπως σημειώνει ο κ. Τουλουπίδης, επέδειξε “ουσιαστική βούληση” και έκανε δεκτή σχεδόν στο σύνολό της τη δέσμη των προτάσεων που του υποβλήθηκαν.

Πλέον, απομένει η τυπική, ολοκληρωμένη κατάθεση του σχεδίου, περί τις 25 Απριλίου, προκειμένου κατόπιν, αρχές καλοκαιριού, σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, να νομοθετηθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Το ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του ΔΠΘ προβλέπει:

Α) Συνολικά 9 Σχολές με 24 Τμήματα, από 8 Σχολές και 18 Τμήματα που υπάρχουν σήμερα. 

Συγκεκριμένα η διοίκηση του ΔΠΘ εισηγείται:

 • την ενσωμάτωση της ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών και της αναβάθμισής της σε Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
 • την προσθήκη Τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο και Τμήματος Κτηνιατρικής στην Αλεξανδρούπολη, στη Σχολή Επιστημών Υγείας, που σήμερα περιλαμβάνει το Τμήμα Ιατρικής και το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Αλεξανδρούπολη.
 • την προσθήκη Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, η οποία σήμερα περιλαμβάνει τα Τμήματα: Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, και Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης.
 • την προσθήκη Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, στη Σχολή Επιστήμης  Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) η οποία σήμερα περιλαμβάνει το ομότιτλο Τμήμα.
 • την προσθήκη Τμήματος Επιστήμης-Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής στην Αλεξανδρούπολη, στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας.
 • την προσθήκη Τμήματος Ψυχολογίας στην Κομοτηνή, στη Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, η οποία σήμερα περιλαμβάνει το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης & Κοινωνικής Επιστήμης, και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Επιπλέον ως γνωστόν, υφίστανται:

 • η Σχολή Επιστημών Αγωγής στην Αλεξανδρούπολη, που περιλαμβάνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, και το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία.
 • η Νομική Σχολή της Κομοτηνής που περιλαμβάνει το ομότιτλο Τμήμα.
 • η Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Κομοτηνή, η οποία περιλαμβάνει το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.

Β) Τη λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου “ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ” που θα περιλαμβάνει τα Ινστιτούτα:

 • Ενεργειακού Σχεδιασμού & Αειφόρου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων (με έδρα την Ξάνθη ή Αλεξανδρούπολη).
 • Διαχείρισης Φυσικών & Τεχνολογικών Καταστροφών (με έδρα την Αλεξανδρούπολη ή την Ξάνθη).
 • Τεχνολογίας Τροφίμων & Αγροτικής Παραγωγής (με έδρα την Ορεστιάδα).
 • Αεροπορικής Ιατρικής με έδρα την Αλεξανδρούπολη στις εγκαταστάσεις του παλαιού κτιρίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης.

Γ) Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στην Ξάνθη.

Δ) Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικής – Αθλητικής Εκπαίδευσης & Έρευνας, με έδρα την Ελατιά Δράμας, στις εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν στο ΔΠΘ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ε) Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Διετείς Δομές Κατάρτισης)

Η πρόταση αφορά την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.), ως ακαδημαϊκή δομή του ΔΠΘ (σε εφαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου που προβλέπεται στον Ν. 4.485/2017), το οποίο θα παρέχει διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους της επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ.), και θα χορηγεί πιστοποιημένα Διπλώματα Επαγγελματικής Κατάρτισης “Επιπέδου 5” του “Εθνικού & Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων”. Ειδικότερα, προτείνεται να λειτουργήσουν υπό τις προϋποθέσεις και τις οδηγίες που θέτει το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, οι θεματικές ενότητες:

Στην Κομοτηνή:

 • Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας.
 • Μελισσοκομίας.

Στο Σουφλί:

 • Αρωματικών Φυτών.
 • Σηροτροφίας.

Στην Αλεξανδρούπολη:

 • Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (που σήμερα λειτουργεί ως ΙΕΚ υπό την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού).

Στην Ορεστιάδα:

 • Αγροτικής & Κτηνοτροφικής Παραγωγή (στις παραχωρημένες στο ΔΠΘ και πρόσφατα ανακαινισμένες με 250.000 ευρώ, εγκαταστάσεις  του Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ”).

Στην Ξάνθη:

 • Τεχνικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Φυσικού Αερίου, κ.ά.).

Επιπλέον, τίθενται και διεκδικήσεις αυξημένων κονδυλίων για τον εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση, συντήρηση, κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών.

Δείτε τι είπε στην κάμερα του inkomotini.gr για όλα τα παραπάνω, ο κ. Τουλουπίδης: