Σε πανηγυρικό κλίμα, στο ΤΕΕ Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης κήρυξε την έναρξη του 4ου Via Egnatia Festival Ροδόπης, σε μια εκδήλωση κατά την οποία ομιλίες πραγματοποίησαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ Ευάγγελος Μπεμπέτσος.

“Μια αρχαία διαδρομή ζωντανεύει με σκοπό να ενώσει όλες αυτές τις πόλεις που κάποτε αποτελούσαν και ένα διαφορετικό σημείο αναφοράς”, σημείωσε ο κ. Τσαλικίδης, και πρόσθεσε: “Σαν ακόλουθοι στο πέρασμα από το παρελθόν στο μέλλον, μιας ιστορικής διαδρομής που ένωνε διάφορους πολιτισμούς, ερχόμαστε να αναδείξουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα, να συνδέσουμε όλες τις περιοχές της ΑΜ-Θ μέσω της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, και να προβάλλουμε δια μέσου δράσεων τη σημερινή πολιτιστική αξία της περιοχής. Ένα όραμα του Γιώργου Παυλίδη που έγινε γεγονός, που έγινε θεσμός, για τέταρτη συνεχόμενη χρόνια”. Ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης εξήρε τη συμβολή των εκατό και πλέον εθελοντών, και ευχαρίστησε όλους όσους συνδράμουν στην διοργάνωση, με μεγάλο χορηγό το ΚΤΕΛ Ροδόπης.

Τη συσχέτιση της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής, με την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη Εγνατία, τις πόλεις, τα κτίσματα και τις κατασκευές δια μέσου του χρόνου, ανέδειξε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Nέλλη Σταχοσίδου στο πιάνο, τη Λεύκη Σαραντινού στη φωνή και στο κλαρινέτο, και τη Δέσποινα Λεωντζάκου στο τσέλο, να χαρίζουν στο κοινό φθινοπωρινές μελωδίες.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Σεπτεμβρίου

-Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου
18:00-20:00: “RODOPI RUN”. Αγώνας δρόμου εντός πόλης 5 χλμ.
19:00-23:00: Ιστορική περιοχή «ΒΑΡΟΣΙ» Κομοτηνής. Έκθεση έργων τέχνης (εικαστικών, γλυπτών, κ.ά.) του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ».

-Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου
11:00-13:00: “RODOPI BIKE RUN”. Ποδηλατικός Αγώνας εκτός πόλης 18 χλμ.
20:00-23:00: Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ. «Μουσική Εγνατία-Τραγούδια Χωρίς Σύνορα». Εθελοντική Μουσική Εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και το μουσικό σχήμα «Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης».