Πέρυσι τέτοιες μέρες ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής κ. Δημήτρης Καρασταύρου ανακοίνωνε τη δρομολόγηση κατασκευής νέου υπερσύγχρονου υδραγωγείου. Λίγους μήνες αργότερα το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ. Ακολούθησε η δημοπράτηση, και προσεχώς, εντός του επόμενου διμήνου, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, όπως γνωστοποίησε ο κ. Καρασταύρου στο περιθώριο της τέλεσης του καθαγιασμού των υδάτων των δεξαμενών της επιχείρησης.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, και χρηματοδοτείται κατά 100% από Κοινοτικούς πόρους. 

Για «ένα πολύ σημαντικό έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού μας των τελευταίων ετών για την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού της πόλης και οικισμών του Δήμου μας», κάνει λόγο ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως έχουν ήδη γίνει και άλλα παράλληλα έργα, «είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε με ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΚ, εξασφαλίζοντας καθαρό και επαρκές πόσιμο νερό για τους δημότες». Ο Δήμαρχος υπογραμμίζει το γεγονός ότι το υδραγωγείο θα λειτουργεί με την πλέον προηγμένη τεχνολογία που θα διασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή καθαρότητα του νερού, και συνεχάρη τη Διοίκηση, τα στελέχη και το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ, ενώ εκφράζει ευχαριστίες προς τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που «βρίσκεται στο πλευρό μας και συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλή συνεργασία».

Το νέο υδραγωγείο θα ανεγερθεί στο οικόπεδο του υφιστάμενου, θα είναι εμβαδού 640 τ.μ., θα διαθέτει 6 ταχυδιυλιστήρια και σύστημα αυτοκαθαρισμού των φίλτρων, ενώ για την απαραίτητη χλωρίωση δεν θα χρησιμοποιεί αέριο χλώριο, αλλά υπεριώδη ακτινοβολία UV, με αποτέλεσμα την εξάλειψη των κατάλοιπων χλωρίου, την υψηλή συγκράτηση αιωρούμενων στερεών, τη μείωση του κόστους χλωρίωσης και συντήρησης, και τη σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία του με συνέπεια την εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Συγχρόνως, εγκρίθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο οι περιβαλλοντικοί όροι των μελετών για το συμπληρωματικό έργο της κατασκευής αγωγού υδροδότησης του υδραγωγείου από το φράγμα Γρατινής δίχως να επηρεάζεται η αρδευτική διαδικασία, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο αναζήτησης-διεκδίκησης χρηματοδότησής του, είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω των τομεακών κονδυλίων του Υπουργείου.

Συγχρόνως η ΔΕΥΑ Κομοτηνής τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση των υπόγειων δικτύων ύδρευσης στο 25% της πόλης της Κομοτηνής και σε περισσότερους από 22 οικισμούς του Δήμουεπισημαίνει ο Πρόεδρός της κ. Δημήτρης Καρασταύρου.

Οι οικισμοί που υδροδοτούνται είτε εξ ολοκλήρου είτε σε πολύ μεγάλο βαθμό από το υδραγωγείο Κομοτηνής, είναι οι: Ήφαιστος, Παραδημή, Μικρό Κρανοβούνιο, Μεγάλο Κρανοβούνιο, Μεσοχώρι, Υφαντές, Ροδίτης, Θρυλόριο, Φύλακας, Ανθοχώρι, Κόσμιο, Μικρό Δουκάτο, Μεγάλο Δουκάτο, Άγιοι Θεόδωροι, Σύμβολα, Καρυδιά, Πάνδροσος, Ιάμπολη, Σιδηράδες, Τυχηρό, Γρατινή.

Την ικανοποίησή του καθώς «η παρούσα Διοίκηση της ΔΕΥΑ Κομοτηνής βρίσκεται συχνά στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνει νέα έργα υψηλής κοινωνικής αξίας», εκφράζει και ο Αντιπρόεδρός της κ. Στράτος Τσακιρίδης, τονίζοντας το γεγονός ότι τα έργα υλοποιούνται χωρίς καμία επιβάρυνση των πολιτών.