20140731_203204[1]Τα “φώτα” ειδικού νομικού γραφείου, για την απεμπλοκή του έργου του δρόμου Κομοτηνής-Συμβόλων, πρόκειται να ζητήσει η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής, επιχειρώντας να διερευνήσει τις δυνατότητες άμεσης επανεκκίνησης των εργασιών , λαμβάνοντας υπόψη την μακροχρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής της Αγίας Βαρβάρας και δεδομένου του κινδύνου απένταξης του έργου απο το ΕΣΠΑ.

Το θέμα του δρόμου των Συμβόλων απασχόλησε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση,  κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής , έπειτα από ερώτηση-πρόταση του επικεφαλής του Σπάρτακου Νεκτάριου Δαπέργολα.

Οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή χαρακτηρισμούς που εκτόξευσε μέσω του σχετικού κειμένου που κατέθεσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης καταλογίζοντας στη δημοτική αρχή, ” συνεχιζόμενη επίδειξη πλήρους αδράνειας”.

ΔΑΠΕΡΓΟΛΑΣ2“Πρόκειται για έργο του οποίου εκκρεμούν εδώ και πάρα πολύ καιρό λίγες μόλις δεκάδες μέτρων οδοποιίας με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστιο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης στην περιοχή, αλλά και να εγκυμονούνται άμεσοι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, ιδίως της οδού Κατσαντώνη, η οποία είναι η κυρίως επιβαρυνθείσα, δεδομένης και της μονοδρόμησης άλλων παρακειμένων οδών” υπενθύμισε ο κ. Δαπέργολας. Εκ μέρους του Σπάρτακου προτάθηκε έως ότου υπάρξει οριστική λύση, να παραδοθεί στην κυκλοφορία το “προβληματικό κομμάτι του έργου ως έχει, κατά τον ίδιο λ.χ. ακριβώς τρόπο που ήταν επί πολλούς μήνες ανοιχτός ο δρόμος Κομοτηνής-Καρυδιάς. Το μόνο αντεπιχείρημα που θα μπορούσε να αντιταχθεί σε μία τέτοια πρόταση, δηλαδή η επικείμενη όχληση κάποιων κατοίκων της οδού Αγίας Βαρβάρας λόγω κυρίως της σκόνης, επ’ ουδενί μπορεί κατά τα άλλα να σταθεί σοβαρά, όταν το διακύβευμα είναι από την άλλη πλευρά τόσο σημαντικό. Ακόμη όμως και αυτό το ήσσονος σημασίας πρόβλημα θα μπορούσε κάλλιστα να ελαχιστοποιηθεί με απλές, εμβαλωματικές έστω, κινήσεις, όπως αυτή που εδώ προτείνουμε: να γίνει δηλαδή συντήρηση της οδού με το απαραίτητο υλικό οδοστρωσίας  και κατασκευή μιας στρώσης, η οποία θα αναλάβει τον κυκλοφοριακό φόρτο της οδού” όπως αναφέρθηκε.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης επέρριψε στον κ. Δαπέργολα εκμετάλλευση ενός σοβαρού θέματος με αντιπολιτευτική διάθεση, υπενθυμίζοντας αφενός ότι με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ κηρύχθηκε έκπτωτος ο ανάδοχος του έργου, αφετέρου ότι η νομοθεσία επιβάλλει δεσμευτικές λύσεις. Ο κ. Πετρίδης ανέλυσε πως  η εξέλιξη του έργου εκκρεμοδικεί στα διοικητικά δικαστήρια καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί δικάσιμος. Η νομική διάσταση του ζητήματος εξετάστηκε από τη νομική υπηρεσία του Δήμου, ωστόσο λόγω της περιπλοκότητάς του και των διιστάμενων απόψεων, αποφασίστηκε η ανάθεση της υπόθεσης σε ειδικό νομικό γραφείο. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής σημείωσε δε πως η λύση που προτείνει ο Σπάρτακος θα έβαζε πιθανότατα σε μεγαλύτερες περιπέτειες όσους διέρχονταν από το χωματόδρομο και “μόνο από τύχη δεν θα θρηνούσαμε θύματα”.