– του Δημήτρη Χαδόλια, ιατρού, μέλους ΝΟΔΕ Ροδόπης ΝΔ.

Λίγο πριν πέσει η αυλαία του 2015, δεν είναι μόνο ο παλιός χρόνος που μας αποχαιρετά, αλλά και η μέχρι το 2014 σφαλερά εδραιωμένη αντίληψη περί “ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς”.

Μοιραία το κάθε σύστημα εξουσίας  έχει τη διαφθορά του. Παρά ταύτα οι επιδόσεις της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα είναι πραγματικά ασυναγώνιστες. Κι αυτό με συνεκτίμηση του γεγονότος πως ακόμη και όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι συλλαμβάνονται “κλέπτοντας οπώρας”, η παραίτησή τους δεν είναι φυσικό επακόλουθο (όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος), παρά ξεκινούν νέοι “Φιλιππικοί” περί καθαρότητας και περί μαχών με ανίερα συμφέροντα. Ο ευρύτερος πολιτικός φορέας που λέγεται κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, κάθε φορά που ανακύπτει ζήτημα με οσμή σκανδάλου, όχι μόνο δεν μεριμνά να αποβάλλει τον δράστη, παρά σπεύδει να τον σφιχταγκαλιάσει και να επιβάλλει την αντίληψη πως τίποτε δεν συμβαίνει. Αυτή η αντίδραση μετατρέπει την ατομική ευθύνη της παρασπονδίας σε συλλογική πολιτική, και εκεί συνίστανται τα πρωτεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρακτικά, ίσως, δεν υπάρχει από την γκάμα των δυνητικών ανοσιουργημάτων που δημόσιος άνδρας μπορεί να διαπράξει, κανένα ικανό να φέρει στους σημερινούς άρχοντες την ανάγκη απολογίας, πόσο μάλλον παραίτησης.

Για την ιστορία, ενδεικτικές μόνον πράξεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που διαπράχθηκαν με απόλυτη φυσικότητα, και χωρίς να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού ακόμη και μετά την αποκάλυψή τους, ήταν:

  • o διορισμός των συντρόφων (και όχι συζύγων) των μισών μελών του υπουργικού συμβουλίου από τους άλλους μισούς,
  • η επωφελής οικονομικά σχέση με το διοικητικό δίκαιο του … υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης,
  • το πολιτικό παράδοξο σύμπασα η κοινοβουλευτική ομάδα που στηρίζει μια δεδομένη διαπραγματευτική τακτική, να φυγαδεύει άρον άρον τις “οικονομίες” της στο εξωτερικό,
  • η αμνησία υπουργού να δηλώσει χρήματα και ακίνητα στο πόθεν έσχες,
  • η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση που εξανέμισε την αξία των τραπεζικών μετοχών χωρίς προστασία των ιδιωτών μικρομετόχων,
  • ο φυγόστρατος που δεν προσήχθη από τις αρχές όπως θα συνέβαινε με κάθε πολίτη διότι δεν εντοπίσθη, παρότι γραμματέας κυβερνώντος κόμματος,
  • η κατάθεση μεταχρονολογημένου πόθεν έσχες για να καλύψει το παλιό,
  • το περίεργο ιδιωτικό συμφωνητικό και η διαγραφή ως επί απόρου ποσού ύδρευσης 4.000 ευρώ της πισίνας έτερου υπουργού.

Για όλο αυτό το κλίμα που επικρατεί, υπάρχουν όμως και ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που από τον ρόλο της οφείλει να αναδεικνύει τα κυβερνητικά κακώς κείμενα. Και ως προς αυτό μάλλον έκπληξη προκάλεσε η πρόσφατη αποστροφή του από τη ΝΔ προερχόμενου αντιπροέδρου της βουλής στους κυρίους Αυγενάκη και Γεωργιάδη “Κύριοι μην παριστάνετε τους ορκωτούς λογιστές”… (https://www.youtube.com/watch?v=2u2uSq8a91M).