ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΟΚ– Το «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ηρώδειο, έρχονται Κομοτηνή», για μια συναυλία – ορόσημο εκατό κιθαριστών, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης.

– Από φέτος συστήνεται και Σύλλογος Φίλων του Φεστιβάλ.

Ένα διήμερο κιθαριστικής πανδαισίας, περιμένει σήμερα Πέμπτη 5 Μαΐου και αύριο Παρασκευή 6 του μηνός, τους Κομοτηναίους και τους Θρακιώτες γενικότερα.

Ο λόγος για το 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, που φέτος έρχεται να βάλει τη «σφραγίδα» του ως εδραιωμένος πια μουσικός θεσμός υψηλού επιπέδου, όχι μόνο πανελλαδικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας, καθώς το παρών για μια ακόμη χρονιά δίνουν κορυφαίοι σολίστες της Ελλάδος με παγκόσμια αναγνώριση.

Στο πλαίσιο, δε, της ανάδειξης και ντόπιων καλλιτεχνών, φέτος προσκλήθηκε και συμμετέχει και ο Αλεξανδρουπολίτης σολίστ και συνθέτης κ. Γιάννης Γιαγουρτάς, του οποίου τα έργα ακούγονται στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Η κορύφωση της διοργάνωσης αναμένεται να αποτελέσει ένα «ιστορικό γεγονός πολιτισμού» στην ακριτική Θράκη, αφού πρόκειται για μια συναυλία εκατό κιθαριστών που θα μαγέψουν όσους τυχερούς βρεθούν στο αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής αύριο Παρασκευή 6/5 στις 9 μ.μ. – με δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο που θα αναχωρήσει στις 8:15 από τον Ιερό Καθεδρικό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Συγκινημένη για την καθιέρωση του φεστιβάλ, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής κάθε χρόνο η διοργάνωση να αναβαθμίζεται.

Οι εκατό κιθαριστές προέρχονται από τις κιθαριστικές ορχήστρες Θράκης, Ανατολικής Μακεδονίας, Δράμας και Καβάλας, που αποτελούν τμήματα της Ελληνικής Κιθαριστικής Ορχήστρας, και στη συναυλία μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, με σολίστ τους Στέλιο Γκόλγκαρη και Μιχάλη Σουρβίνο, το βασισμένο σε θρακιώτικα μουσικά θέματα, κονσέρτο για δύο κιθάρες και ορχήστρα, που έχει συνθέσει ο Κομοτηναίος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Δημήτρης Σβυντρίδης.

Με άλλα λόγια, «το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο της Αθήνας θα βρεθούν στην Κομοτηνή», όπως γλαφυρά αλλά και ρεαλιστικά επισήμανε ο άνθρωπος που θα διευθύνει τη συναυλία, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ελληνικής Κιθαριστικής Ορχήστρας, διεθνούς φήμης κ. Ευάγγελος Μπουντούνης, που είναι και ο επίσημος προσκεκλημένος της διοργάνωσης. Όπως πρόσθεσε, μάλιστα ο ίδιος με νόημα, η Ελλάδα και περισσότερο η Θράκη έχουν ανάγκη από τέτοια γεγονότα στην εποχή της κρίσης.

Για «στοίχημα που έχει κερδηθεί» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών κ. Στέλιος Γκόλγκαρης, που μαζί με τον κ. Σβυντρίδη είναι οι σκαπανείς της προσπάθειας, εκφράζοντας ταυτόχρονα ευχαριστίες προς την κ. Λιβεριάδου που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε με θέρμη την πρωτοβουλία, και καταθέτοντας τη δυνατή σχέση που έχει αναπτύξει με την Κομοτηνή, την οποία χαρακτήρισε δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα του.

«Ευτυχής», για την πραγμάτωση του 3ου κατά σειρά φεστιβάλ, δήλωσε ο κ. Σβυντρίδης, χαρακτηρίζοντας τη μουσική, αντίδοτο στην οικονομική κρίση, και γνωστοποιώντας την πρόθεση να δημιουργηθεί και ένας Σύλλογος Φίλων του Φεστιβάλ.

Για δεύτερη φορά στο φεστιβάλ συμμετέχει ο σολίστ Μιχάλης Σουρβίνος, ευχόμενος τη συνέχιση και ενδυνάμωση του θεσμού τα επόμενα χρόνια.

Τη χαρά του που θα εμφανιστεί στη γενέθλιά του γη, τη Θράκη, δίπλα στον πρώτο του δάσκαλο, τον κ. Σβυντρίδη, εξέφρασε ο εξ Αλεξανδρούπολης σολίστ και συνθέτης κ. Γιάννης Γιαγουρτάς, που τα τελευταία χρόνια ζει στη Χάγη.

«Πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για την περιοχή», χαρακτήρισε το φεστιβάλ η επίσης διεθνούς φήμης σολίστ κ. Μάρω Ραζή, εστιάζοντας στην ψυχική καλλιέργεια που προσφέρει στους νέους η μουσική.