Στο πλαίσιο των «Ελευθερίων Κομοτηνής 2017». 

Μια διαφορετική, ανεπανάληπτη ψυχαγωγική και πολιτισμική εμπειρία, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι κάτοικοι της Κομοτηνής, στις 8 Μαΐου.

Ενόψει των πολιτιστικών εκδηλώσεων των φετινών «Ελευθερίων Κομοτηνής 2017», η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού έχει προσκαλέσει τον Ματθαίο και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, τα αδέρφια παγκοσμίου φήμης από τη Βέροια που αποσβολώνουν το κοινό σε κάθε τους εμφάνιση αναδεικνύοντας τον Ελληνισμό μέσα από ένα ρεπερτόριο μουσικού διαλόγου πολιτισμών με πυρήνα την απαράμιλλη Ποντιακή μουσική παράδοση, για μια συναυλία η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό (άνευ εισιτηρίου).

«Δύο από τους πιο αναγνωρίσιμους διεθνώς Έλληνες καλλιτέχνες θα εμφανιστούν στην πόλη μας, σε μια συναυλία που ετοιμάζουμε χωρίς εισιτήριο, προκειμένου να τους απολαύσουν όλοι οι δημότες μας», σημειώνει η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής κ. Νατάσα Λιβεριάδου, συμπληρώνοντας: «Είναι τιμή μας που αυτά τα παιδιά, τα περήφανα ποντιόπουλα, θα ξαναβρεθούν στην καρδιά της Θράκης, την Κομοτηνή μας, και τους ευχαριστώ για τη συνεργασία».

Ποιοι είναι ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης

Μετά από δεκαπέντε χρόνια μουσικών σπουδών μελέτης και έρευνας στο Λονδίνο, τα δύο αδέλφια, διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μας ταξιδεύουν στις μουσικές γειτονιές του κόσμου με ένα παγκόσμιο ρεπερτόριο και με βασικά μέσα έκφρασης την ανθρώπινη φωνή και την ποντιακή λύρα. Από τη Δύση στην Ανατολή, ένα σπάνιο ταξίδι μελωδιών, με τον Κωνσταντίνο να εντυπωσιάζει με τη μελωδική του φωνή και τον Ματθαίο  να εναλλάσσει λύρα, μπουζούκι, αραβικό ούτι, λαούτο και αφγανικό ρεμπάμπ με μεγάλη δεξιοτεχνία.

Στην Ελλάδα τους γνωρίσαμε μέσα από τη συνεργασία τους με τον Μίμη Πλέσσα υπό τον τίτλο «Τα παιδιά της Νιόβης» (ΝΕΤ – SONY GREECE), αλλά και από τη συμμετοχή τους σε μουσικές παραγωγές στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Τόσο η ακαδημαϊκή όσο και η καλλιτεχνική τους πορεία, τους οδήγησε σε σειρά διακρίσεων εντός και εντός συνόρων. Επεκτείνοντας τις μουσικές τους δραστηριότητες σχεδόν σε όλο το κόσμο, τα δύο αδέλφια έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε πολλές χώρες του εξωτερικού (Royal Albert Hall, Queen Elizabeth Hall, WOMAD festival Μεγάλης Βρετανίας, Saad Hall και Art Palace Ιράκ, Gasteig kulturzentrum Munich Γερμανίας, Victoria Hall Ελβετίας, Talar Vahdat Hall Ιράν, καθώς και σε σημαντικά πολιτιστικά κέντρα σε Ρωσία, Καναδά, ΗΠΑ, Νορβηγία, Κύπρο, Βουλγαρία, Αυστραλία). Σταθμός στη μέχρι τώρα πορεία τους αποτελεί το ειδικά γραμμένο για τη φωνή του Κωνσταντίνου, «Μοιρολόι για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης», από τον διάσημο Άγγλο συνθέτη Sir John Tavener (1944-2013), καθώς και η απονομή στον Ματθαίο, του πρώτου βραβείου, ως τον «καλύτερο ερμηνευτή μη Δυτικού οργάνου», από το Ίδρυμα Τεχνών Μεγάλης Βρετανίας. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η καλλιτεχνική διεύθυνση και εποπτεία των δύο αδελφών στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου με πρόεδρο την Marina Lady Marks υπό την αιγίδα του πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας.

Ο Κωσταντίνος Τσαχουρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 7 ετών και στα 16 κερδίζει το πρώτο πανελλήνιο βραβείο ερμηνείας παραδοσιακής μουσικής. Το 1998 μεταβαίνει στο Λονδίνο για τις ακαδημαϊκές του σπουδές στο πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths) με διδακτορικό στη μουσική και το τραγούδι, κατόπιν χορήγησης υποτροφίας. Το πρώτο του δισκογραφικό βήμα γίνεται σε ηλικία 14 ετών, ενώ το  2004 αρχίζει τη συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα. Το 2005 βραβεύεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Λονδίνου για την εξαίρετη μουσική του προσφορά ως Έλληνας καλλιτέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τον Αύγουστο του 2006 αναλαμβάνει ως καλλιτεχνικός διευθυντής και σολίστας στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας και πρόεδρο την Λαίδη Μαρίνα Μαρξ. Ως σολίστας έχει λάβει μέρος σε masterclasses, όπερες, musicals, ηχογραφήσεις, κονσέρτα και παραστάσεις φεστιβάλ εθνικής μουσικής ανά τον κόσμο, αναδεικνύοντας κάθε φορά τη πολυμορφία της λυρικής του φωνής σε σημαντικά κέντρα πολιτισμού (Royal Festival Hall, Ηρώδειο, Danforth Music Hall, Moscow Theatre, Saad Hall). Από τον Σεπτέμβριο του 2008 είναι επισκέπτης βοηθός ερευνητή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2010 διδάσκει ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας της Ελλάδος.

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια. Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε να παίζει την ποντιακή λύρα την οποία έμαθε από τον παππού του, και στα 12 του, κάνει την πρώτη του δισκογραφική ηχογράφηση. Σπούδασε εθνομουσικολογία στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Goldsmiths), και κατέχει το πρώτο διδακτορικό παγκοσμίως που αναφέρεται στην ποντιακή λύρα, την προέλευση και τις μουσικές δυνατότητες του οργάνου. Το 2005 κερδίζει το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως σολίστας, με τη ποντιακή λύρα συμμετέχει σε πάμπολλες ηχογραφήσεις, συναυλίες και φεστιβάλ, επιδεικνύοντας ένα πολύπλευρο ρεπερτόριο καθώς και μια σπάνια αυθεντικότητα δοσμένη με το δικό του μουσικό ηχόχρωμα. Έχει εμφανιστεί στα πιο σημαντικά θέατρα του Δυτικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης έχει λάβει μέρος και στα παγκόσμια φεστιβάλ εθνικής μουσικής WOMAD και WOMEX. Έχει συνεργαστεί με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του BBC, με συμφωνικές ορχήστρες όπως της Πράγας, Ουκρανίας, Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με τον Μίμη Πλέσσα. Εκτός από ποντιακή λύρα παίζει και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα, όπως βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, ιρανική λύρα, αφγανικό ρεμπάπ, καθώς και την αφγανική και ουζμπέκικη λύρα.

Θα μπορούσε να είναι αστικός μύθος αν δεν υπήρχε το φωτογραφικό ντοκουμέντο: ο Ματθαίος Τσαχουρίδης παίζει ποντιακή λύρα με τον αδερφό του Κωνσταντίνο δίπλα, υπό το βλέμμα του Πρίγκιπα Καρόλου. Έτσι, η ποντιακή μουσική μπήκε και στο Μπάκιγχαμ χάρη στα δύο αδέρφια από τη Βέροια που έδωσαν ακαδημαϊκή διάσταση σε αυτό που είχαν ως άκουσμα από τα παιδικά τους χρόνια.

Πολλοί λένε ότι  τα δύο χαρισματικά αδέλφια είναι που «σύστησαν» την ποντιακή μουσική στην Ευρώπη – η δε φωτογραφία με τον πρίγκιπα Κάρολο, είναι χαρακτηριστική. Οι ίδιοι, αναφέρουν: «Η ποντιακή μουσική και ο ήχος της στο κοινό αυτί, όπως συμβαίνει και σε κάθε προφορική παράδοση, απαιτεί κατά κάποιον τρόπο ένα είδος βιωματικής σχέσης, προκειμένου να γίνει κατανοητή από τον ακροατή. Η ποντιακή λύρα, ένα μουσικό όργανο που λειτουργεί ως σύμβολο για τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, έχει απεριόριστες μουσικές δυνατότητες – κάτι που έχουμε αποδείξει γραπτώς με τη διδακτορική μας διατριβή, την πρώτη στην αγγλική γλώσσα, που αναφέρεται στις μουσικές τεχνικές και δυνατότητες του οργάνου, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Goldsmiths University of London). Το αποδεικνύουμε συνεχώς όμως και με τις εμφανίσεις μας στις «μουσικές γειτονιές» ανά τον κόσμο. Το παράδειγμα με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, ο οποίος μέσω της δύναμης της μουσικής ήρθε κοντά στον Πόντο, είναι και αυτό μια αναγνώριση για εμάς που προσπαθούμε μέσω του ήχου της ποντιακής λύρας να κάνουμε ακόμη περισσότερους φίλους και ακροατές να αγαπήσουν την ποντιακή λύρα και τον ήχο της και να έρθουν ακόμη πιο κοντά στον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου».

Όσο για το πως αποφάσισαν να δώσουν ακαδημαϊκή διάσταση στην ποντιακή μουσική που είχαν ως βίωμα και ως εμπειρία, απαντούν: «Θέλαμε πάντα να κάνουμε επιστήμη τη μουσική που μας «μεγάλωσε». Συντέλεσαν σε αυτό με όλη τους την ενθάρρυνση και ανιδιοτελή αγάπη, οι γονείς μας. Σημαντικό όμως ήταν και το ενδιαφέρον του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονα, ο οποίος μας αγκάλιασε από μικρή ηλικία και διέκρινε τη δίψα μας για τη μουσική. Με χορηγία υποτροφίας από τη Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κάναμε το όνειρό μας πραγματικότητα και συνεχίσαμε τις μουσικές σπουδές μας στο Λονδίνο. H ακαδημαϊκή παρουσία της ποντιακής μουσικής είναι σίγουρα μικρή σε όγκο και χρειάζεται άμεση παρέμβαση από τις νέες γενιές γιατί πολύ απλά κατ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσει το ποντιακό μουσικό ιδίωμα να επιβιώσει ως αντικείμενο μελέτης».

Η παράσταση «Ψυχή και Σώμα» των αδελφών Τσαχουρίδη, που παρουσίασαν τον Ιούνιο του 2015 και στην Κομοτηνή, έχει αποτυπωθεί στα καλλιτεχνικά-πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας ενώ έχει ταξιδέψει και στο εξωτερικό, από τη Νορβηγία μέχρι το Ιράν! Ακτινογραφώντας την παράσταση, οι ίδιοι, λένε: «Η ποντιακή λύρα, ένα καθαυτό παραδοσιακό μουσικό όργανο, μέσω ενός παγκόσμιου μουσικού ρεπερτορίου αποκτά οικουμενικό χαρακτήρα με ήχο «ελληνικό» και αποδίδει μουσικές του κόσμου, δημιουργώντας έντονα συναισθήματα. Η λύρα συνομιλεί και «ενώνεται» με την ανθρώπινη φωνή μουσικά, και μέσω ενός ποικίλου ρεπερτορίου αναδεικνύονται οι μουσικές δυνατότητες και των δύο αυτών στοιχείων που λειτουργούν ως «Ψυχή και Σώμα». Από την παράδοση στην εξέλιξη, ο «ήχος» δεν παύει να συγκινεί και η μουσική να ανατρέπει για ακόμη μια φορά τα δεδομένα. Πιστεύουμε στον μουσικό διάλογο των πολιτισμών και όχι στον απομονωμένο μονόλογο».

*με πληροφορίες από το pontos-news.gr