«Η δύναμη των μαθηματικών, κινητήριος μοχλός της επιστημονικής έρευνας και της εξελικτικής πορείας του πολιτισμού», ήταν το θέμα του φετινού, 32ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά· θέμα, που κατά τον κ. Αθανάσιο Λιπορδέζη ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου, «καταδεικνύει την τεράστια αξία των μαθηματικών».

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος αρκετοί μαθηματικοί από την Κομοτηνή, ενώ δύο εξ αυτών, ο κ. Ανδρέας Λύκος και ο Δρ Νίκος Φωτιάδης, πραγματοποίησαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Και στη φετινή διοργάνωση, δεν έλειψε η «παρουσία» του Κ. Καραθεοδωρή. Στη συλλεκτική έκδοση του Ηλία Κωνσταντόπουλου για τους «Θεοειδείς (τους Μαθηματικούς Γίγαντες)», που παρουσιάστηκε στους συνέδρους, ο κ. Λιπορδέζης έχει γράψει για τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό, καθώς φυσικά και για όλα όσα γίνονται στην Κομοτηνή κάνοντας γνωστά τη ζωή και το έργο του.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκατοντάδες πανεπιστημιακοί, φοιτητές, μαθηματικοί και εκπαιδευτικοί, από τη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, και την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο καθηγητής κ. Γιάννης Αντωνίου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, αναπτύχθηκαν τα θέματα: 

– Η ταυτότητα των μαθηματικών και η πορεία της μαθηματικής επιστήμης.

– Σχέση των μαθηματικών με τις άλλες επιστήμες (ιατρική, βιολογία, οικονομία, φυσική, τεχνολογία, …).

– Τα μαθηματικά στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.

– Ο μετασχηματισμός της μαθηματικής γνώσης σε σχολική / πανεπιστημιακή γνώση, και η συμβολή των μαθηματικών της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

– Η φιλοσοφία των μαθηματικών (σύνδεση μαθηματικών με τη γλώσσα, τη σκέψη και τον κόσμο).

– Η ανάπτυξη των μαθηματικών στην πορεία του χρόνου και οι επιδράσεις που δέχτηκαν στην ανάπτυξή τους τα μαθηματικά από κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες.

– Η έρευνα στα μαθηματικά και οι εφαρμογές των μαθηματικών στις άλλες επιστήμες.

– Τα Μαθηματικά στη Φύση και την Τέχνη (λόγος – αναλογία – χρυσή τομή…) / Το Ωραίο στα Μαθηματικά και την Τέχνη / Μουσική και Μαθηματικά / Η Τέχνη των Μαθηματικών και τα Μαθηματικά της Τέχνης (Ευκλείδεια Γεωμετρία – Μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες – ο κόσμος των fractals).

– Διδακτικές μεθοδολογίες, αναλυτικά προγράμματα, σχολικά και πανεπιστημιακά εγχειρίδια, καθώς και η διεθνής εμπειρία στη διδακτική των μαθηματικών.