Η προαναγγελία έγινε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φίλων Μουσείου Καραθεοδωρή, κ. Αθανάσιο Λιπορδέζη, κατά τη διάρκεια του 3ου πνευματικού μνημοσύνου στον “μεγαλύτερο Έλληνα μαθηματικό από την αρχαιότητα”, για τα 65 χρόνια από τον θάνατό του.

Αν και χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες, εντούτοις ο κ. Λιπορδέζης γνωστοποίησε οτι κατόπιν επαφών με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, ο τελευταίος έχει δώσει προτεραιότητα στη μετεστέγαση του μουσείου σε έναν χώρο που θα συνάδει συμβολικά, ιστορικά και λειτουργικά με την αξία του, αλλά και – κυρίως – με την υπεραξία που προσδίδει στην πόλη και στη Θράκη.

Αφενός η…κοινή λογική, αφετέρου οι πληροφορίες, συνηγορούν οτι ο χώρος αυτός είναι η Τσανάκλειος Σχολή, της οποίας οι εργασίες αναπαλαίωσης ολοκληρώνονται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Επίσημη προσκεκλημένη ομιλήτρια της εκδήλωσης, ήταν η βαφτισιμιά της θυγατέρας του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, και επίσημη βιογράφος του, κ. Δέσποινα Βλαχοστεργίου-Βασβατέκη, στην οποία μάλιστα ο Δήμαρχος απένειμε και τιμητική πλακέτα.

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΚΟΣΜΟΣ 4

“Προσωπικότητα που αποτέλεσε φωτεινό μετέωρο στο επιστημονικό στερέωμα”, χαρακτηρίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή από τον Δ/ντή του Συνδέσμου κ. Ανέστη Βακιάνη, ο οποίος υπογράμμισε επίσης τον “αδαμάντινο χαρακτήρα” του ανδρός και την “υπολογίσιμη συμβολή του στην ανασυγκρότηση των ελληνικών πανεπιστημίων”.

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΠΑΝΕΛ 2 ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλά από τα 970 μέλη του Συνδέσμου (είναι το πολυπληθέστερο Σωματείο της περιοχής), φίλοι και δωρητές του.

Ο θάνατος του Καραθεοδωρή αναγγέλθηκε επίσημα στην ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, στις 23 Φεβρουαρίου του 1950.

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΚΟΣΜΟΣ 8 ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΛΙΠΟΡΔΕΖΗΣ

Ο τότε πρόεδρος της Ακαδημίας, μεταξύ άλλων θα πει: «Μία εξέχουσα φυσιογνωμία της διεθνούς επιστήμης εξέλιπε». Ο δε, ακαδημαϊκός, Ιωάννης Καλιτσουνάκης, μεταξύ άλλων είπε τα ακόλουθα: «Η απώλεια του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, είναι απώλεια για την Ελλάδα και για τη διεθνή επιστήμη. Την Ελλάδα τίμησε στο εξωτερικό κατά τη μακροχρόνια παραμονή του, την τίμησε ως άνθρωπος πολιτισμένος, ως επιστήμονας, και ως Έλληνας πατριώτης».

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΚΟΣΜΟΣ 6 ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΠΑΝΕΛ

Επίσης, ο ακαδημαϊκός και φίλος του Γιώργος Ιωακείμογλου, θα εκφωνήσει για τον εκλιπόντα αδάμαντα της επιστήμης: «Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δε ξαναγυρίζει. Μ’ αν είχε λάμψη δυνατή, και πάλι θα φωτίζη». Ενώ στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον γιο του, μεταξύ άλλων γράφει: «Είχα τότε την ευκαιρία να γνωρίσω εκ του πλησίον τον μεγάλο επιστήμονα, τον τέλειον άνθρωπον, και τον ακραιφνή Έλληνα πατριώτη. Κατά τας πολλάς συναντήσεις μας εν Αθήναις και Μονάχω κατά τα προπολεμικά έτη, εθαύμαζα πάντοτε τα σπάνια προτερήματα του ανδρός».

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΚΟΣΜΟΣ 2 ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΚΟΣΜΟΣ 9

Ακόμη, ο αείμνηστος καθηγητήςΝείλος Σακελλαρίου, γράφει για τον άνθρωπο Καραθεοδωρή: «Η ανατροφή και η οικογενειακή μόρφωσις του Καραθεοδωρή ήσαν Ελληνοπρεπείς. Καίτοι έζη εν Γερμανία, όπου και έλαβε και διετήρησε το αξίωμα τακτικού Καθηγητού του Πανεπιστημίου και του Ακαδημαϊκού και του Geheimrat (μυστικοσυμβούλου), διετήρησεν ακμαίον και αμάραντον τον θαυμασμόν του και την αγάπην του προς την Αθάνατο Ελλάδα, την οποίαν και ετίμα εξαιρετικώς διά της προσωπικής του αξίας και ικανότητος. Ταύτα διαπιστούμεν εξ ιδίας και αυτοπροσώπου αντιλήψεως».

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΚΟΣΜΟΣ 7 ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΚΟΣΜΟΣ 1

Τέλος, ο ακαδημαϊκός της Βαυαρικής Ακαδημίας επιστημών, Oscar Perron, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του είπε: «Ένας από τους λαμπρότερους μαθηματικούς, έχει ουσιαστικά εμπλουτίσει και επηρεάσει αποφασιστικά την Eπιστήμη. Ένας άνδρας με ασυνήθιστη και πλατιά παιδεία, ως ανήκων στο ελληνικό έθνος με το υψιπετές πνεύμα του και την αδιάκοπη αναζήτηση της γνώσης, συνέχισε την παράδοση και την κληρονομιά της Κλασσικής Ελλάδας».