Δηλώνοντας οτι «αξίζουμε μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα», ο Βουλευτής Ροδόπης του Ποταμιού κ. Ιλχάν Αχμέτ, καταψήφισε στη Βουλή, όπως και σύσσωμη η Κ.Ο. του κόμματός του, τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2016.

Στην ομιλία του ο Βουλευτής της Ροδόπης επισήμανε το γεγονός της οικονομικής υστέρησης της Θράκης σε όλους τους δείκτες, υπογράμμισε την απόκλιση του τοπικού ΑΕΠ από τον εθνικό αλλά και τον κοινοτικό μέσο όρο, αναφέρθηκε επίσης στα χρονίζοντα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται ολοένα και περισσότερο από τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, καθώς και σε ζητήματα που απασχολούν τη μειονότητα, ενώ σημαντικό μέρος της τοποθέτησής του, το αφιέρωσε στα λειτουργικά αδιέξοδα του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής που θέτουν εν αμφιβόλω ακόμη και αυτή τη βιωσιμότητά του.

Η ομιλία από το βήμα της Βουλής, του κ. Ιλχάν Αχμέτ:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η φτωχότερη της Ελλάδας και μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης μαζί με την Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία. Ας σταθούμε όμως για λίγο στους αριθμούς που με γλαφυρό τρόπο αποτυπώνουν την οικονομική και αναπτυξιακή πραγματικότητα της περιοχής μας. Η Eurostat δημοσιοποίησε στις 21 Μαΐου τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ των Περιφερειών το 2013. Στην Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είχε την πικρή πρωτιά να έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από όλες τις ελληνικές περιφέρειες. Σε μονάδες αγοραστικής δύναμης έφθανε μόνο στο 52% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η αμέσως επόμενη είναι η Ήπειρος με 55%. Η Περιφέρειά μας παράγει μόνο το 3,9% του ΑΕΠ της χώρας, όταν η Αττική παράγει το 48,9%. Βλέπουμε ότι από το 2000 ως το 2008 είχαμε σε όλους τους νομούς ανάπτυξη, και από εκεί και πέρα συνεχή πτώση. Βλέπουμε ότι τη μεγαλύτερη πτώση την είχε η Ροδόπη, που το 2012 παρήγαγε μόνο το 72% αυτού που παρήγαγε το 2008. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ παρά τα αλλεπάλληλα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και ΕΣΠΑ, δεν μπόρεσε να συγκλίνει, όχι μόνο στα κοινοτικά, αλλά ούτε καν στα εθνικά δεδομένα. Η Ροδόπη στα χρόνια της κρίσης γνώρισε τη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος. Η Περιφέρεια, στηριζόμενη ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και τη δημόσια διοίκηση, τομείς με χαμηλή προστιθέμενη αξία, δεν μπόρεσε να αναπτύξει δυναμική. Ο τουρισμός δεν βοήθησε μέχρι τώρα όπως σε άλλες ελληνικές περιφέρειες. Η βιομηχανία έδειξε μικρή προσαρμοστικότητα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και δεν έγινε αρκούντως ανταγωνιστική.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Αυτές τις μέρες στην Κομοτηνή, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, που εξυπηρετεί 110.000 πολίτες, βρίσκεται στα πρόθυρα της αναστολής λειτουργίας του. Οι εργαζόμενοι μιλούν για 120 κενές οργανικές θέσεις που καθιστούν ασφυκτικό το περιβάλλον λειτουργίας του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κομοτηνής στη σύσκεψη φορέων της Ροδόπης, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εξυπηρετεί τον χρόνο 60.000 ασθενείς. Παράλληλα, το Νοσοκομείο Κομοτηνής εφημερεύει κάθε μέρα διαθέτοντας συνολικά 84 νοσηλευτές ενώ τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζουν τα 72. Είναι πράγματι θλιβερό όσο και εξοργιστικό το γεγονός ότι μια περιοχή όπως η Θράκη, με τόσα πλεονεκτήματα, όπως είναι η γεωγραφική της θέση, οι άφθονες πλουτοπαραγωγικές της πηγές, το ανθρώπινο δυναμικό της και η πολύ-πολιτισμική σύνθεση του πληθυσμού της, η γειτνίασή της με τεράστιες αγορές στα Βαλκάνια, την Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή Τουρκία, να έχει οδηγηθεί σε τέτοιο οικονομικό μαρασμό ώστε να καθίσταται η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας. Για να αλλάξει αυτή εικόνα απαιτείται αξιοποίηση του συνόλου του παραγωγικού δυναμικού του τόπου. Χωρίς κοινωνικούς, θρησκευτικούς ή εθνοτικούς διαχωρισμούς. Θέλω να απευθυνθώ ειδικά στους κυρίους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να τους πω ευθέως τα εξής: Σχεδόν έντεκα μήνες τώρα στην Θράκη δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να εφαρμόζετε πολιτική ΑΝΕΛ σε όλα τα επίπεδα. Απεμπολήσατε την αριστερή σας ταυτότητα και ιδεολογία και καταστήσατε τους εκφραστές του εθνικισμού πολιτικά κυρρχους στην Θράκη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Στη Ροδόπη, 7.000 οικογένειες εμπλέκονται με την καλλιέργεια του καπνού, δηλαδή περίπου 30.000 άνθρωποι ζουν μόνο από τον καπνό. Οι καπνοπαραγωγοί επιζητούν το σπάσιμο των ολιγοπωλιακών  εμπορικών καρτέλ που στραγγίζουν πλήρως το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και λυμαίνονται τον χώρο της εμπορίας και εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα αυτών των ανθρώπων χωρίς καμία προστασία από την κυβέρνηση. Η πολιτική που εφαρμόζεται έχει εξοντώσει τους αγρότες μας… Η φορολόγηση των αγροτών από το μηδέν, η καταβολή της προκαταβολής του φόρου, η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, η αύξηση του ΦΠΑ, και ιδίως η αύξηση των εισφορών υπέρ του ΕΛΓΑ, έτσι όπως νομοθετήσατε χθες στο “άρθρο 13” του νόμου για τα βοσκοτόπια, και η επικείμενη αύξηση της εισφοράς υπέρ ΟΓΑ – λαμβάνοντας υπόψη και τη μη ύπαρξη πολιτικής για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών – θα οδηγήσει σε πλήρη αδιέξοδα το 80% του πληθυσμού στη Θράκη, καταδικάζοντας την περιοχή στην κυριολεξία σε φτώχια. Αυτή η φτώχια, αυτή η απραξία εκ μέρους σας, δεν έχει θρησκεία κύριοι της κυβερνήσεως, δεν αφορά μουσουλμάνους ή χριστιανούς, δεν έχει καταγωγή. Η κραυγή αυτή είναι κραυγή όλων των κατοίκων της Θράκης οι οποίοι είναι ενωμένοι και ζουν αρμονικά. Αυτή η κυβέρνηση έχει σχέδιο για όλους αυτούς τους ανθρώπους, γι’  αυτήν την  ακριτική περιοχή; Δε νομίζω… Τη νοιάζει; Ούτε αυτό πιστεύω, από τη μέχρι σήμερα πορεία της στην περιοχή μου…

Στα κλασικά μειονοτικά ζητήματα, δε, που αφορούν τη μειονότητά μας, όπως είναι οι διαχειριστικές επιτροπές, τα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» και του «συνεταιρίζεσθαι», ούτε εκεί δυστυχώς διαβλέπω βούληση επίλυσης των θεμάτων και πρόθεση διαλόγου…

Οι κάτοικοι της Θράκης, κύριοι της κυβέρνησης, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής, δεν επιζητούν ειδική μεταχείριση, αλλά ισοτιμία σε κάθε έκφανση του καθημερινού τους βίου.

Εύχομαι να διαψευστώ, αλλά η πολιτική σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά ένα συντηρητικό πισωγύρισμα που γεννά μνήμες από ένα παρελθόν που πιστεύαμε ότι το αφήσαμε πίσω μας οριστικά.

Καταψηφίζω τον Προϋπολογισμό του 2016 δηλώνοντας ότι αξίζουμε μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα».