«Καλώ την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, και να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Στα Ψαρά βρέθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, 197 χρόνια από τις μέρες που σήμαναν τον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδα.
Ο Πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, και την κάλεσε να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο: “Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι στον 21ο αιώνια, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τις διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός με τους γείτονες και η διαρκής επιδίωξη επίλυσης των διαφορών. Η Ελλάδα αυτό το κατανοεί και το εφαρμόζει”.
Συνεχίζοντας, δε, σημείωσε με νόημα: “Διαθέτουμε την αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσουμε, αλλά για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή”.
Ακόμη ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η σκέψη του όπως και όλων των Ελλήνων βρίσκεται στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, και επισήμανε: “Κάνουμε ότι πρέπει και χρειάζεται προκειμένου σύντομα να επιστρέψουν στην πατρίδα”.
Επίσης, εξαίροντας τον ρόλο των στρατευμένων νιάτων “που βρίσκονται από άκρη σε άκρη της χώρας για να υπερασπιστούν με ανιδιοτέλεια την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, υπογράμμισε με έμφαση: “Να μην ξεχνάμε ότι σε αυτόν τον τόπο, μέσα από τους αγώνες των προγόνων μας αναδείχθηκαν υψηλές αξίες και ιδανικά”.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στα Ψαρά
“Κυρίες και Κύριοι,
Είναι μεγάλη και ειλικρινής η χαρά και η συγκίνησή μου, που, τούτη την ιστορική μέρα, βρίσκομαι στον τιμημένο αυτόν τόπο από τις θυσίες των μαρτύρων, των αγωνιστών, για να μπορούμε σήμερα εμείς να είμαστε ελεύθεροι. Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου που βρίσκομαι στα Ψαρά, έναν φάρο του ελληνισμού, ένα μνημείο αυτοθυσίας, ηρωισμού, αλλά και τόπο μαρτυρίου.
Σε αυτή την ιστορική μας επέτειο, την 25η Μαρτίου, 197 χρόνια από τις μέρες που σήμαναν τον αγώνα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδα μας. Τον αγώνα, όμως, που ταυτόχρονα συμβόλισε τη δίψα ενός λαού για απελευθέρωση από τον ζυγό του κατακτητή και είχε μέσα του βαθιά χαραγμένες, αξίες και τα ιδανικά, που αργότερα γέννησαν όλες τις μεγάλες αλλαγές που συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο.
Και αναφέρομαι στις πανανθρώπινες αξίες που έφερε στο προσκήνιο ο διαφωτισμός. Τις αξίες της ακλόνητης πίστης στην πρόοδο και την απόρριψη κάθε μορφής τυραννίας, σκλαβιάς και καταπίεσης. Ιδέες και αξίες, που άφησαν το στίγμα τους και κίνησαν τον τροχό της ιστορίας. Και για χρόνια η ορμή τους, τροφοδότησε τη συλλογική πρόοδο των κοινωνιών και τους αγώνες των λαών για την πρόοδο.
Η επανάσταση του ΄21 είναι γνήσιο τέκνο αυτών των ιδεών. Όπως και άλλες μεγάλες επαναστάσεις του 18ου αιώνα, η γαλλική επανάσταση, η αμερικανική. Αλλά αυτό οφείλουμε να μην το ξεχνάμε. Να μην ξεχνάμε ότι σε τούτον εδώ τον τόπο και μέσα από την αυτοθυσία και τους αγώνες των προγόνων μας αναδείχτηκαν υψηλές αξίες και ιδανικά, που τούτη εδώ η μικρή χώρα υπερασπίζεται επάξια, ακόμη και σήμερα, στην Ευρώπη, αλλά και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης. Γιατί πρόκειται για αξίες οικουμενικές, που σε αυτό τον τόπο γεννήθηκαν.
Τα Ψαρά, το Μεσολόγγι, η Αλαμάνα και οι άλλοι τόποι της θυσίας αποτέλεσαν εκείνη την εποχή τις τελευταίες αιματηρές πράξεις του παλιού, την ώρα που το παλιό πέθαινε και το καινούργιο πάσχιζε να γεννηθεί. Αυτό το καινούργιο, ο σπόρος που έθρεψε το νέο ελληνικό κράτος, είναι που γέννησε και την Ευρώπη των μεγάλων αγώνων, την Ευρώπη των μεγάλων ιδανικών. Των ιδανικών της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας, της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.
Και στο διάβα των χρόνων, που περάσανε από τότε, όποτε η λήθη επέτρεψε στο παλιό να επιστρέψει, όποτε δηλαδή επέτρεψε τον σκοταδισμό, την οπισθοδρόμηση, τους εθνικισμούς να βγουν στο προσκήνιο, είχαμε μεγάλες τραγωδίες, στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεγάλες τραγωδίες που γνώρισε η Ευρώπη, γνώρισε ο κόσμος ολόκληρος, αλλά οι λαοί και ο δικός μας πάντοτε στη σωστή μεριά της ιστορίας και στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση αυτών των αξιών, ξανάβαλε την ιστορία στη σωστή της ρότα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, φίλες και φίλοι, σήμερα, που η Ελλάδα βαδίζει στα 200 χρόνια από το έπος του ’21, είμαστε περήφανοι που σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά και παρά τις δυσκολίες που περάσαμε και ακόμη περνάμε, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, υπερασπιζόμαστε επάξια αυτές τις αξίες και αυτά τα ιδανικά, που καθόρισαν τόσο την εθνική μας αναγέννηση όσο και την αναγέννηση ολόκληρης της Ευρώπης.
Και είμαστε περήφανοι γιατί η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, χάρη στην αυτοπεποίθηση και στον αγώνα του λαού της ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, στέκεται όρθια, περήφανη ως μια χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή και δημοκρατική. Με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες. Και αφήνει πίσω της, μια σκληρή περίοδο. Μια σκληρή περίοδο, στην οποία μας οδήγησαν λάθη, ανεύθυνες και ιδιοτελείς επιλογές, αφήνει, όμως, πίσω της αυτή την περίοδο. Και είναι μια χώρα που διαρκώς επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία με τους γείτονές της.
Όμως, παράλληλα, με αποφασιστικότητα απαιτεί από όλους και έχει την ικανότητα να διασφαλίζει τον απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της εδαφικής της ακεραιότητάς. Η Ελλάδα είναι, σήμερα, φάρος αξιών, αλλά και πόλος, εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας. Και για αυτό τον λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ομαλότητα.
Και θέλω από αυτήν εδώ, την ιστορική γωνιά της πατρίδας μας, να επαναλάβω αυτό που ολόκληρη η Ευρώπη πια με τον πλέον επίσημο τρόπο και με μια φωνή δηλώνει:
-Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο.
-Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
-Να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Και θα πρόσθετα, να κατανοήσει, ταυτόχρονα, ότι στον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες, η καλή γειτονία και η διαρκής επιδίωξη επίλυσης των διαφορών.
Η Ελλάδα αυτό το κατανοεί και το εφαρμόζει. Και είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά ακριβώς για να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, για να υπηρετήσει αυτή την αρχή της καλής γειτονίας.
Και μια μέρα σαν τη σημερινή, μια μέρα που τιμούμε σήμερα εδώ σε αυτό τον ηρωικό τόπο, τον τόπο του Κανάρη και των άλλων μεγάλων ηρώων, μια μέρα σαν τη σημερινή, που τιμούμε όσους έβαλαν τα θεμέλια του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα. Είναι μια μέρα που οφείλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής και σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες, τους στρατευμένους μας, τα στρατευμένα νιάτα, τους στρατιώτες, τους ναύτες, τους αεροπόρους, τους αξιωματικούς μας, που βρίσκονται απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, προκειμένου να υπερασπιστούν με ανιδιοτέλεια, με αυτοθυσία καθημερινά, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους διασφαλίζουν, με υψηλό φρόνημα και με αίσθηση καθήκοντος, την ειρήνη και την ασφάλεια στα σύνορά μας. Και τούτη την ώρα η σκέψη μας βρίσκεται σε αυτούς, αλλά ιδιαίτερα βρίσκεται και στους δύο έλληνες στρατιωτικούς, που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Και θέλω να διαβεβαιώσω τόσο αυτούς όσο και τον ελληνικό λαό ότι η σκέψη μας, όχι μόνο σήμερα που γιορτάζουμε την ελευθερία μας, αλλά καθημερινά είναι μαζί τους. Και κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται προκειμένου σύντομα να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Φίλες και φίλοι, η σημερινή ημέρα, είναι μέρα μνήμης και τιμής και για τον ελληνισμό, όπου γης. Τον οικουμενικό ελληνισμό. Από το ηρωικό νησί σας, λοιπόν, από αυτό τον τόπο της θυσίας, εδώ από το Παλιόκαστρο και την ξακουστή ανά τον κόσμο ολόμαυρη ράχη, θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους Έλληνες, όπου γης. Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει σμιλευτεί μέσα στο χρόνο σε δύσκολες στιγμές. Είναι μια χώρα που έχει μάθει μέσα από τον αγώνα, μέσα από τη μάχη, μέσα από τη θυσία και τις δυσκολίες να βγαίνει πιο δυνατή, πιο ενωμένη και πιο αποφασισμένη. Και ο λαός μας έχει μάθει μέσα από τις δυσκολίες να βγαίνει πιο δυνατός, πιο ενωμένος και πιο αποφασισμένος.
Και η ύψιστη τιμή στους ήρωες της Επανάστασης θα είναι, σε τρία χρόνια από σήμερα, στη συμπλήρωση των δύο αιώνων από την έναρξη του συλλογικού αγώνα για τη λευτεριά, η Επανάσταση του ’21, να βρει την πατρίδα μας εκεί που ορίζει η συλλογική δύναμη, αλλά και η ιστορία αυτού του λαού.
Η επόμενη σελίδα της ιστορίας μας ανήκει σε μια Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα τραύματα της οικονομικής κρίσης και από την ασφυκτική επιτροπεία που βιώσαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια. Σε λίγους μήνες από τώρα τελειώνει αυτή η περίοδος και τώρα είναι η ώρα που πρέπει να θέσουμε σε στέρεα θεμέλια την προοπτική και το αύριο του τόπου μας με αξιοπρέπεια και περηφάνια, αλλά και με επίγνωση ότι δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε ποτέ στις δύσκολες εκείνες στιγμές, που πρόσφατα περάσαμε. Και που υποχρεωθήκαμε να παραχωρήσουμε μέρος της οικονομικής μας κυριαρχίας.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί πλέον ξανά να πατήσει αυτοδύναμα στα δικά της πόδια, στις δικές της δυνάμεις και να ορίσει το μέλλον της. Στα 200 λοιπόν χρόνια από την Επανάσταση του ’21, οραματιζόμαστε και δουλεύουμε γι’ αυτό, η Ελλάδα να είναι μια χώρα ισχυρή ξανά, πόλος ασφάλειας και σταθερότητας, διαρκής φάρος αξιών, πρότυπο δημοκρατίας, δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης για όλη την Ευρώπη. Η ίδια μας η ιστορία, η ιστορία αυτού του τόπου, της Ελλάδας μας, του λαού μας, είναι το εχέγγυο ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω και να σας πω ότι πραγματικά με μεγάλη συγκίνηση βρέθηκα σήμερα στον τόπο σας, ανήμερα της εθνικής μας γιορτής. Με αυτές τις σκέψεις να σας πω ότι ‘σεις εδώ καθημερινά φυλάτε Θερμοπύλες. Και αξίζει η έγνοια της Πολιτείας σε σας, η στήριξη στον αγώνα της καθημερινότητάς σας και θα είμαστε δίπλα σας. Διότι εδώ χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Η καρδιά της Ελλάδας δεν χτυπά στην πρωτεύουσα, χτυπά στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά μας, δίπλα στα ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Και γι’ αυτό σήμερα τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες των προγόνων μας, τα μεγάλα ιδανικά που -μην ξεχνάτε ποτέ- αυτά εκπροσωπεί η μικρή μας χώρα στην οικουμένη. Ας αναφωνήσουμε, λοιπόν, ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω τα μεγάλα αυτά ιδανικά, που αυτός ο μικρός τόπος εκπροσωπεί με επάρκεια και υπερασπίζεται σε ολόκληρη την οικουμένη. Ζήτω η Ελευθερία. Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες.
Να είστε καλά”.