DSC_0552Ξεκινούν στις 15 του μηνός (και θα διαρκέσουν ως τις 5/1/2015), οι φετινές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής, υπό τον τίτλο “Χριστούγεννα…Γιορτές Αγάπης”, που υλοποιεί η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού (ΔΚΕΠΠΑ).

Οι εκδηλώσεις έχουν επίκεντρο τα παιδιά, αλλά απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας διασκέδαση και ψυχαγωγία, όπως τόνισε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, κ. Νατάσα Λιβεριάδου.

Το κόστος τους ανέρχεται περί τις 3.000 ευρώ μόνο, αφού η εθελοντική αυτοδιάθεση καλλιτεχνών, δημιουργών και συλλόγων, συνιστούν τον πυρήνα του Χριστουγεννιάτικου πνεύματος της Κομοτηνής.

Η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης, θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου.

Από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ξεχωρίζουν, οι δύο Συναυλίες Αγάπης, που θα δοθούν στις 17 και 18 του μήνα στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης, όπου αντί εισιτηρίου, το κοινό θα «καταθέτει» τον οβολό του σε είδος τροφίμου ή καθημερινής ανάγκης, για τη στήριξη αναξιοπαθούντων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

10:00 – 12:00, κεντρική πλατεία, Χριστουγεννιάτικοι περίπατοι, συμμετοχή Α΄  Βρεβονηπιακού σταθμού Κομοτηνής: Τα παιδιά θα γεμίσουν την κεντρική πλατεία ενισχύοντας την εορταστική ατμόσφαιρα και εισάγοντάς μας, μικρούς και μεγάλους, στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Κεντρική πλατεία: Παιχνίδι διασκέδασης και δημιουργίας.

10:00 – 11:00 Συμμετοχή ΠΙΚΠΑ.

11:00 – 12:00 Συμμετοχή Η΄ παιδικού σταθμού Κομοτηνής και του παιδικού σταθμού «Λιλιπούπολη».

Τα παιδιά θα διασκεδάσουν παίζοντας με τις γελωτοποιούς Λαλού και Μαλού, θα στολίσουν τα δέντρα της πλατείας με στολίδια που φιλοτέχνησαν, και θα αφήσουν κάρτες με ευχές που ζωγράφισαν τα ίδια. Γιατί ο Αϊ – Βασίλης είναι πάντα παρών…

19:00 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, πιστός στο κάλεσμα της αγαπημένης συνήθειας των παιδιών, φωταγωγεί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης, με τη βοήθεια των παιδιών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης καθώς και του Συλλόγου Μέριμνας ΑΜΕΑ «Άγιοι Θεόδωροι», τα οποία προηγουμένως θα διαβούν με τα φαναράκια τους από κεντρικούς δρόμους καλωσορίζοντας το πνεύμα των Χριστουγέννων και μοιράζοντας ευχές. Παρούσες, και η Φιλαρμονική του Δήμου Κομοτηνής καθώς και η χορωδία «Εύμολπος», με γιορτινές μελωδίες και κάλαντα.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου

11:00-12:00, κεντρική πλατεία, Τα παιδιά δημιουργούν εορταστικά, συμμετοχή του 2ου τμήματος του Γ΄ Παιδικού Σταθμού Κομοτηνής, του Ε΄ παιδικού σταθμού Κομοτηνής, και του παιδικού σταθμού «Λιλιπούπολη».

Τα παιδιά στολίζουν με χειροποίητα στολίδια τα δέντρα της πλατείας και φροντίζουν ο χώρος που φιλοξενεί τη φάτνη της Γέννησης του Χριστού να είναι όμορφος και ζεστός. Ζωγραφίζουν επίσης κάρτες, στέλνουν τις ευχές τους, εκφράζουν τις επιθυμίες τους, και φωτογραφίζονται για τον Αϊ-Βασίλη.

21:00, αίθουσα Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης, Συναυλία Αγάπης με ελληνικά και ξένα ροκ τραγούδια.

Ευαισθητοποιημένοι ντόπιοι μουσικοί και καλλιτέχνες γεμίζουν τη βραδιά μας με νότες αγάπης. Χαρίζουν μουσικές και τραγούδια με μοναδικό σκοπό τη συγκέντρωση  τροφίμων και αγαθών για να μπορέσουν ακόμη περισσότεροι συνδημότες μας να βιώσουν έμπρακτα, το πραγματικό νόημα των εορτών των Χριστουγέννων. Προσφέρουμε όλοι, αυτό που θα κάνει κάποιους να χαμογελάσουν.

Συμμετέχουν τα σχήματα:

α) «Κακές Συνήθειες»: Απόστολος Μαρτσάς (φωνή), Μάκης Πατρωνίδης(κιθάρα), Ολύμπιος Αυτζηκόλιος (μπάσο), Τάσος Καπζάλας (πνευστά).

 β) «Χίλια Χρόνια»: Γιώργος Στραβουδούλης (τύμπανα), Δημήτρης Πατσαβούδης (φωνή), Κωνσταντίνος Κάλλιας (μπάσο-πλήκτρα), Μαρία Κηπουρού (φωνή), Στέλιος Παντίρης (κιθάρα).

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

10:00-11:00, κεντρική πλατεία, Τα παιδιά ταξιδεύουν με οδηγό το όνειρο, συμμετοχή του 1ου Παιδικού Σταθμού Κομοτηνής και του παιδικού σταθμού «Λιλιπούπολη».

11:00-12:00 κεντρική πλατεία, Τα παιδιά ταξιδεύουν με οδηγό το όνειρο, Συμμετοχή Παιδικού Σταθμού Κοσμίου.

Η Λαλού, παρέα με τη Μαλού, με τα πρωτότυπα και διασκεδαστικά παιχνίδια τους, ταξιδεύουν τα παιδιά στην ονειρεμένη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, σκορπίζοντας μια πινελιά χαράς και ευτυχίας σε όλο το χώρο της κεντρικής πλατείας, σε  μικρούς και μεγάλους.

18:00 αμφιθέατρο Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής: Τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Κομοτηνής παρουσιάζουν  ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα και μια ευφάνταστη θεατρική παράσταση.

18:00 οδός Βενιζέλου – Ζεστά Οδηγικά Αρώματα. Πιστά στο Χριστουγεννιάτικο ραντεβού τους, τα παιδιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, θα ζεστάνουν τη νύχτα και τις ανθρώπινες καρδιές με μυρωδάτο ζεστό κρασί και καυτή σοκολάτα.

18:00 κεντρική πλατεία: Έθιμα του 12ημέρου των Σαρακατσαναίων από τον Μορφωτικό Σύλλογο των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων – Κάλαντα των Σαρακατσαναίων:

Αρνιά – Κατσίκια,

Πιδιά – Ν’φαδες – Γαμπροί,

Γειά – Δύναμ΄ – Γρόσια

Κι’ απ’ούλα τα καλά!

Κι τ’χρόν! Με ’γειά!

Στα χρόνια του νομαδικού βίου, τα παιδιά των Σαρακατσαναίων, ανήμερα των Χριστουγέννων, έπαιρναν τον «τορβούλη» τους και  κλαράκια από πουρνάρι, και επισκέπτονταν τα καλύβια του Τσελιγκάτου λέγοντας τα παραπάνω κάλαντα και καίγοντας ταυτόχρονα τα κλαράκια στη φωτιά του καλυβιού. Τα κλαράκια καιγόμενα έπρεπε να «πριτσιανάν» (να τριζοβολούν) ώστε να βελάζουν τα αρνιά (να παν καλά οι γέννες). Η νοικοκυρά καλούσε τα παιδιά « να κάτσουν κατά ’ή για να παίρνουν οι πρατίνες τ’αρνιά» και τα κερνούσε καλούδια.

21:00 αίθουσα Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης: Συναυλία Αγάπης με ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική. Ευαισθητοποιημένοι μουσικοί και καλλιτέχνες της πόλης μας, γεμίζουν τη βραδιά μας με νότες αγάπης. Χαρίζουν μουσικές και τραγούδια με μοναδικό σκοπό τη συγκέντρωση  τροφίμων και αγαθών για να μπορέσουν ακόμη περισσότεροι συνδημότες μας να βιώσουν έμπρακτα, το πραγματικό νόημα των εορτών των Χριστουγέννων. Προσφέρουμε όλοι, αυτό που θα κάνει κάποιους να χαμογελάσουν. Συμμετέχουν: Ελβίρα Κουρτέση (φωνή), Λάζαρος Κεραμέας (φωνή), Μπάμπης Καρανίκας (κιθάρα-φωνή), Νίκος Βερβερίδης (φωνή-μπουζούκι), Σγουρής Μαργαρίτης (φωνή), Σόνια Δεληγιάννη (φωνή).

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

10:00-11:00 κεντρική πλατεία: Τα παιδιά ψυχαγωγούνται από τον Αϊ-Βασίλη –  Συμμετοχή Παιδικού Σταθμού Αιγείρου και του παιδικού σταθμού «Μορμόλη». Τα παιδιά αφήνουν τις αίθουσες και ξεχύνονται στον χώρο της κεντρικής πλατείας, να μας μεταφέρουν τη γιορτινή τους διάθεση και να μας ταξιδέψουν στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών.

10:30 κεντρική πλατεία: Το Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής και τα παιδιά του Συλλόγου Μέριμνας ΑΜΕΑ «Άγιοι Θεόδωροι» παίζουν αμέριμνα συντροφιά με τη Λαλού και τη Μαλού, ζώντας έτσι μαζί μας την ατμόσφαιρα της γιορτής, της προσφοράς και της ανιδιοτελούς αγάπης.

10:00-12:00 κεντρική πλατεία: Τα παιδιά ψυχαγωγούνται από τους Νηπιαγωγούς του ΙΕΚ Κομοτηνής. Οι καταρτιζόμενες και οι καταρτιζόμενοι του Δημόσιου ΙΕΚ Κομοτηνής δημιουργούν μαζί με τα παιδιά Χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες.

18:00 οδός Βενιζέλου: Ζεστά Οδηγικά Αρώματα – Πιστά στο Χριστουγεννιάτικο ραντεβού τους, τα παιδιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού προσφέρουν μυρωδάτο ζεστό κρασί και καυτή σοκολάτα στον πεζόδρομο της Βενιζέλου, για να μας ζεστάνουν, προκειμένου με την παρέα τους να ξεφύγουμε, έστω για λίγο από το άγχος της καθημερινότητας.

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

10:00-12:00 κεντρική πλατεία: Τα παιδιά ψυχαγωγούνται από τους Νηπιαγωγούς του Δημόσιου ΙΕΚ Κομοτηνής δημιουργώντας μαζί Χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες.

11:00 -14:00 Οδός Βενιζέλου Η Λέσχη Lions Ορφέας Κομοτηνής και η Λέσχη Leo Θράξιππος διοργανώνουν τον «Δρόμο της Αγάπης» και καλούν τους δημότες να «κεντήσουν» ένα χαλί με νομίσματα. Τα έσοδα από το «μαγικό» αυτό χαλί της αγάπης θα διατεθούν στο Σύλλογο ΑμεΑ «Άγιοι Θεόδωροι» για την ανέγερση της στέγης του.

18:00 κεντρική πλατεία: Χριστουγεννιάτικη ποδηλατοβόλτα – Οι On Bikes μας προσκαλούν και φέτος σε μια Χριστουγεννιάτικη βόλτα με  ποδήλατα  που θα ξεκινήσει από το συντριβάνι της πλατείας και θα καταλήξει πάλι εκεί. «Βάλτε τα χριστουγεννιάτικα σκουφάκια σας και ελάτε να σκορπίσουμε στην πόλη με τα ποδήλατά μας το χαρούμενο πνεύμα των Χριστουγέννων», μας προτρέπουν…

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου

18:00 οδός Βενιζέλου: Ζεστά Οδηγικά Αρώματα – Πιστά στο Χριστουγεννιάτικο ραντεβού τους, τα παιδιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού θα ζεστάνουν την παγωμένη νύχτα και τις ανθρώπινες καρδιές, προσφέροντας μυρωδάτο ζεστό κρασί και καυτή σοκολάτα στον πεζόδρομο της Βενιζέλου!

20:00 αμφιθέατρο Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής: Η Ιερά  Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής παρουσιάζει Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τον τίτλο: «Ιησούς Χριστός, η προσδοκία των εθνών». Ο δραματοποιημένος λόγος, η υμνογραφία και η μουσική, ζωντανεύουν την αναζήτηση του προσώπου του Χριστού από τον προχριστιανικό κόσμο αλλά και από τον σύγχρονο άνθρωπο.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014, Κεντρική Πλατεία

10:00-11:00 Τα παιδιά γιορτάζουν θεατρικά – Συμμετοχή του 1ου, 2ου, 8ου, 9ου νηπιαγωγείου Κομοτηνής, και του  νηπιαγωγείου Κοσμίου. Οι αγαπημένες Λαλού και Μαλού  διασκεδάζουν  τα παιδιά με πολλά εντυπωσιακά, πρωτότυπα και κεφάτα παιχνίδια και διαγωνισμούς, με θεατρικά σκετσάκια, τον χιονάνθρωπο, και με πολλές άλλες εκπλήξεις, και δημιουργούν  μια μαγική ατμόσφαιρα!  Υπόσχονται μια γιορτή γεμάτη χορό και τραγούδια, μια γιορτή χαράς και αγνότητας, με ανέμελες παιδικές φωνές και λαμπερά χαμόγελα.

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

10:00-11:00 κεντρική πλατεία – Συμμετοχή του 14ου και το 7ου νηπιαγωγείου.

11:00-12:00 κεντρική πλατεία – Συμμετοχή του 6ου του 11ου νηπιαγωγείου.

Τα παιδιά γίνονται οι πρωταγωνιστές. Ξεχύνονται από τη μία άκρη έως την άλλη της πλατείας, παίζοντας με τις νιφάδες χιονιού, μοιράζοντας χαμόγελα και χαρούμενες φωνές. Τραγουδώντας, εύχονται το χιόνι να ήταν παγωτό και τα δέντρα γλυφιτζούρια.

18:30 οδός Βενιζέλου: Το μουσικό σχήμα του Γιάννη Τζατζανά  θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα γιορτάζοντας τη γέννηση του Σωτήρα Ιησού Χριστού.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014, Κεντρική Πλατεία

11:00 Η Φιλαρμονική του Δήμου Κομοτηνής  πλημμυρίζει  με κάλαντα, γιορτινές μελωδίες και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια την κεντρική πλατεία της πόλης μας.

18:00 Το χορευτικό συγκρότημα του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής τραγουδά παραδοσιακά κάλαντα και σκορπίζει χαμόγελα αισιοδοξίας και ελπίδας. Υπενθυμίζοντάς μας, έτσι, ότι η παράδοση αποτελεί το εχέγγυο για να διατηρήσουμε αλώβητη την ευαισθησία και την ανθρωπιά μας.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014, Κεντρική πλατεία

12:00 «ΜΩΜΟΓΕΡΙΑ»: Το λαϊκό παραδοσιακό θέατρο του Πόντου – Ο Κιτί  Γοτσάς (παλιός χρόνος), η Νύφη (φύση), ο Αράπης (νέος χρόνος) και οι Μωμόγεροι του Πολιτιστκού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου « Η Κερασούντα και το Γαρς», για άλλη μια χρονιά θα ξορκίσουν το «κακό» με τα κουδούνια τους και θα καλωσορίσουν τον νέο χρόνο με τη σάτιρα και το γέλιο. Ακολουθήστε τους στους δρόμους της πόλης για «Υείαν, Ευλοείαν και Καλοχρονίαν».

«Τα κάλαντα οι Μωμοέρ

Τα Φώτα οι Ποπάδες

Νασαν εκείνεν τη μάναν

Που εχ’ εμορφους νυφάδες».

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου

9:00 Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής – Σαρακατσάνικο έθιμο: Χριστόκλουρα-Βασιλόκλουρα Την παραμονή των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές στα καλύβια παρασκεύαζαν την «Χριστόκλουρα». Ζύμωναν την κουλούρα, και πριν την ψήσουν την «κεντούσαν» στην επιφάνεια συνήθως με πηρούνια. Τα σχέδια που κεντούσαν ήταν αναπαραστάσεις του νομαδικού βίου: «πατ΄σιές» (πατήματα, ίχνη ζώων), στάνες αλλά και σταυροί. Ειδικά για την Βασιλόκλουρα, μετά το ψήσιμο, τη Σταύρωναν και την έκοβαν μικρά κομματάκια και την έτριβαν (τρίμματα) – η λεγόμενη Γκουγκβάλα – την καβούρντιζαν με φρέσκο πρόβειο βούτυρο, την έριχναν στο ταψί, και αφού είχαν βάλει τα διάφορα σημάδια στο πάτο του ταψιού (το μαντρί, τα άλογα, τα αρνιά κ.λπ.), κάθονταν όλοι μαζί στο τραπέζι το πρωί πριν ξεκινήσουν για τις δουλειές. Από το πρωί στο κονάκι της πλατείας θα προσφέρονται Σαρακατσάνικες πίτες.

11:00-14:00 κεντρική πλατεία: Η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής γιορτάζει τα «Χριστούγεννα με όλα τα παιδιά», και μέσα από την παράδοση της Εκκλησίας προσεγγίζει το νόημα των εορτών του Δωδεκαημέρου. Παιδιά από πολιτιστικούς συλλόγους και κατηχητικά της πόλης θα απαντήσουν με τον δικό τους τρόπο «ποιος είναι ο πραγματικός Αϊ- Βασίλης».

18:30 οδός Ερμού: Το μουσικό σχήμα του Γιάννη Τζατζανά θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικό  μουσικό πρόγραμμα γιορτάζοντας τη γέννηση του Σωτήρα Ιησού Χριστού. Με τη συνδρομή των μαγικών μελωδιών του, και θέλοντας να διασκεδάσει, να εκτονώσει, να ψυχαγωγήσει, όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους, στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου

21:30 στον Βράχο Νο 2, Μουσικοχορευτική εκδήλωση των Alma Libre. Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Alma Libre, διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά τη μεγάλη του μιλόνγκα «Αποχαιρετώντας το χρόνο με ένα Τανγκό». Τη μουσικοχορευτική βραδιά θα πλαισιώσουν με τη μουσική τους οι Evocación, ένα πενταμελές συγκρότημα τάνγκο από την Αθήνα, θα χορέψουν οι Ηλίας Σελαλματζίδης & Νεφέλη Λαΐνα, καταξιωμένοι στον χώρο του tango, και θα παρουσιαστούν χορογραφίες από τα μέλη του συλλόγου

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014, Κεντρική Πλατεία

10:00-11:00 Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα: Η Φιλαρμονική  της Αιγείρου του Δήμου Κομοτηνής υποδέχεται μουσικά τον καινούριο χρόνο με κάλαντα. Το κέντρο της πόλης γεμίζει με πρωτοχρονιάτικες μελωδίες και ήχους και ευχές για καλή, ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά. «Καλή χρονιά, χρόνια πολλά χαρούμενη,  χρυσή πρωτοχρονιά».

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015, Κεντρική Πλατεία

11:00 Γιορτή των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Κομοτηνής και Μελέτης. Οι παιδικές φωνούλες και τα χαρούμενα προσωπάκια των παιδιών είναι ικανά, άραγε, να ξαναφέρουν τον Αϊ Βασίλη;;; Ελάτε να το διαπιστώσουμε…Με συνοδοιπόρους μας και βοηθούς, το παιχνίδι, το τραγούδι, τον χορό, τη χαρά,  τη μαγεία και το όνειρο, ας προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε! Και θα τα καταφέρουμε…!