συριζα δπθ 2

Συνάντηση με τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, τον  Αντιπρύτανη Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Νικόλαο Αγγελούση, και τον Αντιπρύτανη Οικονομικών κ. Φώτιο Μάρη, είχε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Ροδόπης και Θεσσαλονίκης κυρίους Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Γιάννη Αμανατίδη, και το μέλος της οργάνωσης Ροδόπης του κόμματος κ. Δημήτρη Χαρίτου.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκαν για την υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου και τις μεγάλες περαιτέρω περικοπές που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του νέου έτος, για την έλλειψη προσωπικού, για το θέμα των μετεγγραφών σύμφωνα με τον νέο νόμο, για τα σοβαρά προβλήματα φοιτητικής μέριμνας με τις φοιτητικές εστίες να αποδεικνύονται ανεπαρκείς για τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων σε μια περίοδο κρίσης κατά την οποία οι οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα διαμονής των φοιτητών παιδιών τους, για το θέμα της σίτισης των φοιτητών καθώς η σύμβαση με τον ιδιώτη λήγει στο τέλος του έτους, για το θέμα της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών προς την πανεπιστημιούπολη, καθώς και για το θέμα της μη παροχής συγγραμμάτων σε συγκεκριμένα τμήματα.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως τα προβλήματα αυτά «ουσιαστικά οδηγούν σε υποβάθμιση των σπουδών και διάλυση του ΔΠΘ», συμφώνησε με τις πρυτανικές αρχές να υπάρξει νέα συνάντησή τους, και δεσμεύτηκε  να αναλάβει πρωτοβουλίες εξεύρεσης λύσεων «ώστε το Δ.Π.Θ. με τη στήριξη και της τοπικής κοινωνίας να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του και προσφορά του στη Θράκη».

«Η απαξίωση του ΔΠΘ είναι το δώρο της Πολιτείας για τη συμπλήρωση σαράντα ετών από την ίδρυσή του», σχολίασε σκωπτικά ο κ. Χαρίτου, και επικαντρώνοντας την κριτική του στο γεγονός ότι οι μισοί σχεδόν από τους νεοεισαχθέντες φοιτητές έχουν πάρει μετεγγραφή, χαρακτήρισε «έκτρωμα» τον σχετικό νόμο Λοβέρδου, και απέρριψε ευθύνες στους βουλευτές που τον ψήφισαν. Παράλληλα, σημείωσε ότι η αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του.