Το αργότερο εντός του καλοκαιριού υπολογίζεται να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του νέου υπερσύγχρονου υδραγωγείου του Δήμου Κομοτηνής, καθώς έχει δρομολογηθεί η δημοπράτησή του ώστε εντός του Μαΐου να αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, χρηματοδοτείται κατά 100% από Κοινοτικούς πόρους μέσω του ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2018. 

Για «ένα πολύ σημαντικό έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού μας των τελευταίων ετών για την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού της πόλης και οικισμών του Δήμου μας», έκανε λόγο ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως έχουν ήδη γίνει και άλλα παράλληλα έργα, «είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε με ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΚ, εξασφαλίζοντας καθαρό και επαρκές πόσιμο νερό για τους δημότες». Ο Δήμαρχος υπογράμμισε το γεγονός ότι το υδραγωγείο θα λειτουργεί με την πλέον προηγμένη τεχνολογία που θα διασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή καθαρότητα του νερού, και συνεχάρη τη Διοίκηση, τα στελέχη και το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες προς τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που «βρίσκεται στο πλευρό μας και συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλή συνεργασία».

Το νέο υδραγωγείο θα ανεγερθεί στο οικόπεδο του υφιστάμενου, θα είναι εμβαδού 640 τ.μ., θα διαθέτει 6 ταχυδιυλιστήρια και σύστημα αυτοκαθαρισμού των φίλτρων, ενώ για την απαραίτητη χλωρίωση δεν θα χρησιμοποιεί αέριο χλώριο, αλλά υπεριώδη ακτινοβολία UV.  

Συγχρόνως, το συμπληρωματικό έργο της κατασκευής αγωγού υδροδότησης του υδραγωγείου του Δήμου Κομοτηνής από το φράγμα Γρατινής δίχως να επηρεάζεται η αρδευτική διαδικασία, βρίσκεται στη φάση της έγκρισης εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου, των περιβαλλοντικών όρων των μελετών της ΔΕΥΑΚ και της ΔΕΗ, προκειμένου κατόπιν να διεκδικηθεί η χρηματοδότησή του, είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω των τομεακών κονδυλίων του Υπουργείου.

Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση των υπόγειων δικτύων ύδρευσης στο 25% της πόλης της Κομοτηνής και σε περισσότερους από 22 οικισμούς του Δήμου, επισήμανε ο Πρόεδρός της κ. Δημήτρης Καρασταύρου, δίνοντας λεπτομέρειες για το έργο και τα οφέλη του προς τους καταναλωτές, όπως είναι η εξάλειψη των κατάλοιπων χλωρίου, η υψηλή συγκράτηση αιωρούμενων στερεών, η μείωση του κόστους χλωρίωσης και συντήρησης, και η σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία του, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Οι οικισμοί που υδροδοτούνται είτε εξ ολοκλήρου είτε σε πολύ μεγάλο βαθμό από το υδραγωγείο Κομοτηνής, είναι οι: Ήφαιστος, Παραδημή, Μικρό Κρανοβούνιο, Μεγάλο Κρανοβούνιο, Μεσοχώρι, Υφαντές, Ροδίτης, Θρυλόριο, Φύλακας, Ανθοχώρι, Κόσμιο, Μικρό Δουκάτο, Μεγάλο Δουκάτο, Άγιοι Θεόδωροι, Σύμβολα, Καρυδιά, Πάνδροσος, Ιάμπολη, Σιδηράδες, Τυχηρό, Γρατινή.

Την ικανοποίησή του καθώς «η παρούσα Διοίκηση της ΔΕΥΑ Κομοτηνής βρίσκεται συχνά στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνει νέα έργα υψηλής κοινωνικής αξίας», εξέφρασε ο Αντιπρόεδρός της κ. Στράτος Τσακιρίδης, τονίζοντας το γεγονός ότι τα έργα υλοποιούνται χωρίς καμία επιβάρυνση των πολιτών.