Ο πρώτος στην Ελλάδα που δεν θα “καταλήγει” στη θάλασσα ή σε κάποιο ρέμα.
Θα διαθέτει νερό και για άρδευση.
- Προσεχώς αναμένεται να δημοπρατηθεί – με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 18 μηνών – ο Βιολογικός Καθαρισμός Φαναρίου-Αρωγής-Παραλίας Μέσης.
- Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, με προϋπολογισμό 14 σχεδόν εκατ. ευρώ συν 3 εκατ. ευρώ ΦΠΑ.
Μετά την προ μηνών παραχώρηση του οικοπέδου (σε έκταση που βρίσκεται ανάμεσα στον οικισμό Αρωγής και της παραλίας Μέσης) εκ μέρους του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, και την προ ημερών ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ)» του ΕΣΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το έργο βρέθηκε στην τελική φάση για την έναρξη της κατασκευής του.
Το έργο προβλέπει την κατασκευή:
• Βαρυτικού δικτύου αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων των οικισμών Φαναρίου, Αρωγής και Παραλίας Μέσης, συνολικού μήκους 27.573 μέτρων (11.775 μ. του οικισμού Φαναρίου, 11.762 μ. του οικισμού Αρωγής και 4.036 μ. του οικισμού Παραλίας Μέσης).
• Καταθλιπτικό δίκτυο αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων μήκους 10.840 μέτρων εκ των οποίων τα 6.150 μ. εκτός των ορίων των οικισμών.
• Δέκα αντλιοστάσια.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, με προϋπολογισμό 14 σχεδόν εκατ. ευρώ συν 3 εκατ. ευρώ ΦΠΑ.
Γιώργος Πετρίδης: «Μεγάλο έργο, μεγάλη επιτυχία της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου μας»
Για μια ακόμη μεγάλη επιτυχία της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου Κομοτηνής, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, απαριθμώντας τα οφέλη του έργου τόσο σε περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό επίπεδο, όσο και αναφορικά με την οικονομική ελάφρυνση των χρηστών του οι οποίοι θα απαλλαγούν από τα κόστη καθαρισμού των ατομικών αποχετευτικών ορυγμάτων (βόθρων). Ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών που συνέβαλλαν στη θετική εξέλιξη, και συνεχάρη τα στελέχη και τη Διοίκηση της ΔΕΑΥΚ. «Διαφύλαξη καθαρών θαλασσών σε όλη την παράκτια ζώνη. Επίσης, η επένδυση μιας ξενοδοχειακής μονάδας θα είναι πολύ πιο ελκυστική καθώς θα έχει απαλλαγεί από τις ανάγκες προσαρμογής στην περιβαλλοντική νομοθεσία με ατομικούς βιολογικούς καθαρισμούς που έχουν μεγάλο κόστος. Παράλληλα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων για τους κατοίκους οι οποίοι πληρώνουν προκειμένου να αντλούν τα λύματά τους από τους βόθρους τους. Είναι ένα έργο που θα δείξει τα αποτελέσματά του πολύ σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Πανελλαδική καινοτομία η μη έξοδος του βιολογικού στη θάλασσα
Τα επεξεργασμένα λύματα δεν θα καταλήγουν στη θάλασσα ή σε κάποιο τοπικό ρέμα, αλλά σε τοπικής γεωτρήσεις της μονάδας, υπογράμμισε με έμφαση ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου, σημειώνοντας πως πρόκειται για πανελλαδική καινοτομία, η οποία θα ανασχέσει και την υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων της περιοχής.
Και νερό προς άρδευση
Συγχρόνως, μέσω τριών δεξαμενών, θα παρέχεται και νερό προς άρδευση, γεγονός που θα συμβάλλει στη διατήρηση του υδροφόρου ορίζοντα. Ο κ. Καρασταύρου αναφέρθηκε και σε όλες τις φάσεις της διεκδίκησης του έργου τα τελευταία επτά χρόνια, ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή κατάληξη, ακόμα και εκείνους που συνέδραμαν παρασκηνιακά.
Επέκταση
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, είπε ότι ο Βιολογικός έχει την τεχνική δυνατότητα επέκτασης ώστε να καλύψει και άλλους οικισμούς, όμως μια τέτοια προοπτική δυσχεραίνεται από την έλλειψη πόρων.