Κατηγορηματικός ότι στα σχολεία της Θράκης και ειδικά των περιοχών Σαπών, Ιάσμου και Ξυλαγανής, δεν θα αποχαρακτηριστούν από «δυσπρόσιτα», και δεν θα μεταπέσουν σε άλλη κατηγορία – γεγονός που θα είχε σοβαρές συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία, στελέχωση και λειτουργικότητά τους – απέσπασε από τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης Ερώτησής του.

Επρόκειτο για τη δεύτερη φορά που τέθηκε εκ μέρους του Βουλευτή Ροδόπης το θέμα, μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας απάντησης της πρώτης Ερώτησής του.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε στα πρακτικά και το πρόσφατο σχετικό Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών, και αναφέρθηκε σε μια σειρά από λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να αλλάξει το καθεστώς των δυσπρόσιτων Σαπών-Ιάσμου και Ξυλαγανής.

Μεταξύ αυτών, διότι:

Α) οι σχολικές μονάδες των Σαπών και του Ιάσμου βρίσκονται στην ευαίσθητη και παραμεθόρια περιοχή της Ροδόπης.

Β) το μαθητικό δυναμικό των σχολείων αυτών αποτελείται, σε ποσοστό που αγγίζει το 80%, από μαθητές της Μειονότητας της Θράκης, που προσέρχονται σε αυτά από απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές και οικισμούς πλησίον των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων και με αποδειγμένη την ανάγκη για ιδιαίτερες διδακτικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.

Γ) μπορεί να βελτιώθηκε το οδικό δίκτυο της Θράκης, αλλά η Ροδόπη στερείται αεροπορικής σύνδεσης, και είναι δεδομένη την απόσταση της Ροδόπης και της Θράκης ως γεωγραφικού διαμερίσματος από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων των Σαπών και του Ιάσμου ακόμα και από το τοπικό αστικό κέντρο της Κομοτηνής.

Δ) τα σχολεία για τα οποία γίνεται μνεία στην Ερώτηση, για να συνεχίσουν να είναι ελκυστικά στην προτίμηση των εκπαιδευτικών (μόνιμων, αναπληρωτών, ωρομισθίων), θα πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα των επιπλέον δυνατοτήτων μοριοδότησης μέσα από τον χαρακτηρισμό τους ως «δυσπρόσιτων», κάτι άλλωστε που εκ των πραγμάτων ισχύει.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, απαντώντας προς τον Βουλευτή Ροδόπης, τόνισε συγκεκριμένα:

«Κύριε Ιλχάν Αχμέτ, έχετε δίκιο. Πράγματι τα σχολεία που αναφέρατε είναι σε δυσπρόσιτες περιοχές. Το έγγραφο συνεχίζει να τα χαρακτηρίζει ως σχολεία σε δυσπρόσιτες περιοχές, και δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί να μη συνεχίσουν να υπάρχουν, αν τα στοιχεία τα σημερινά συνεχίσουν να υφίστανται. Οπότε νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είναι σοβαρό αυτό που είπατε ότι η περιοχή έχει πολλά προβλήματα. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα προβλήματα. Υπάρχουν δυσκολίες σε αυτά. Μέσα στα άπειρα προβλήματα δεκαετιών που προσπαθούμε να θεραπεύσουμε, είναι να μπορέσουμε πάλι να βάλουμε κάποιους κανόνες για τα δυσπρόσιτα. Γιατί ξέρετε ότι και σε αυτό το θέμα παίχτηκαν διάφορα παιχνίδια. Όχι επάνω στη Θράκη, αλλά υπήρχαν σχολεία που στα χαρτιά ήταν δυσπρόσιτα ενώ στην πράξη δεν ήταν καθόλου. Άρα, η αυστηρότητα που έχει επέλθει, συνιστά και μια προσπάθεια να κανονικοποιηθεί το καθεστώς των δυσπρόσιτων. Πάντως, όπως σας είπα, δεν έχει σχέση με τα σχολεία στη Θράκη».