Γονείς μουσουλμανοπαίδων από την Κομοτηνή και την Ξάνθη, μέλη του «Συνδέσμου Σχολικών Eφορειών Μειονοτικών Σχολείων Δυτικής Θράκης», επισκέφθηκαν τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Παναγιώτη Κεραμάρη, προκειμένου να του υποβάλλουν το αίτημά τους να διδάσκονται τα παιδιά τους που φοιτούν στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία, τα ελληνόγλωσσα βιβλία που διδάσκονται τα παιδιά στα δημόσια σχολεία, και όχι εκείνα του “Προγράμματος Φραγουδάκη”.

Ο πρόεδρός τους Αμέτ Ερτζάν, ανέφερε:

Στη συνάντηση παρών ήταν και ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, που όντας και ο ίδιος αποδέκτης του αιτήματος, χαρακτήρισε το θέμα ως τέτοιο που μεταξύ άλλων χρήζει και επιστημονικής προσέγγισης, και δεσμεύτηκε να προγραμματίσει συνάντηση αντιπροσωπείας γονέων με αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Πρότεινε, δε, τη διεξοδική εξέταση του ζητήματος σε μία σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Σύμφωνος με το αίτημα δήλωσε και ο κ. Κεραμάρης, τονίζοντας πως έχει ήδη προωθήσει το θέμα στο Υπουργείο, και συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ειδικό εκπαιδευτικό ζήτημα που χρήζει της άποψης ειδικών.

Μιλώντας εκ μέρους του Βουλευτή Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο συνεργάτης του κ. Δάμων Δαμιανός, σημείωσε: “Συντασσόμαστε με το αίτημα, παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή γιατί είναι εκπαιδευτικό, θέλουμε και εμείς να πάει άμεσα στο Υπουργείο προκειμένου από εκπαιδευτικό να μην μετατραπεί σε πολιτικό. Είναι πολύ λεπτό θέμα, η μειονοτική εκπαίδευση πρέπει να συμβαδίσει με τα δεδομένα του 21ου αιώνα”.

Στο τέλος της συνάντησης, και καθώς οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ο κ. Κεραμάρης τους παρότρυνε να επιστρέψουν τα παιδιά στα μαθήματά τους, κάτι όμως που οι γονείς δεν έδειξαν να αποδέχονται, και μέχρι και σήμερα, τις τελευταίες μέρες, δεν λειτουργούν περί τα τριάντα μειονοτικά δημοτικά σχολεία – 27 στην Ξάνθη και 3 στη Ροδόπη. 

  • Στη σχετική του ανακοίνωση ο “Σύνδεσμος Σχολικών Εφοριών Μειονοτικών Σχολειών  Δυτικής Θράκης”, αναφέρει:

“Έχουμε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες κατά τα τρία τελευταία χρόνια για να καθιερωθούν τα δημόσια διδακτικά βιβλία στα μειονοτικά σχολεία, αντί των ξεπερασμένων πια βιβλίων του  «προγράμματος Φραγκουδάκη». Έχουμε θέσει τόσο προφορικά όσο και γραπτώς αρκετές φορές τις απαιτήσεις μας, και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αλλά και στις αρμόδιες Αρχές. Η απόφαση του Υπουργείου που αφήνει στην κρίση των εκπαιδευτικών τη χρήση των δημόσιων βιβλίων (αριθμ. πρωτ. 148133/H2/10-09-2018), ήταν μεν απογοητευτική , διότι το ζητούμενο είναι το Υπουργείο το ίδιο να καθορίσει να διδαχθούν τα σύγχρονα βιβλία, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα θετικό βήμα προς τη βελτίωση του ελληνόγλωσσου προγράμματος σε μειονοτικά σχολεία. Με τις συμπληρωματικές οδηγίες (αριθμ. πρωτ: 156007 / H2) που ανακοινώθηκαν στις 20-9-2018 και προβλέπουν τη χρήση των δημόσιων βιβλίων στα μειονοτικά σχολεία ως συμπληρωματικό-υποστηρικτικό υλικό, το Υπουργείο αναίρεσε την πρώτη του εντολή, δημιουργώντας περισσότερη σύγχυση και ανησυχία στους γονείς.

Η επιθυμία μας είναι μια καλύτερη και σύγχρονη εκπαίδευση που θα διδάσκει σωστά στα παιδιά μας τη γλώσσα, την ιστορία  και τη γεωγραφία της χώρας στην οποία ζούμε.  Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος με τα υπάρχοντα βιβλία, διότι ύστερα από περίπου είκοσι χρόνια χρήσης τους, τα βιβλία αυτά αναδείχθηκαν ανεπαρκή για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών μας. Αποδέχονται το γεγονός αυτό και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Δεν ισχύουν τα επιχειρήματα ότι τα παιδιά μας δεν είναι έτοιμα για τα βιβλία του δημόσιου σχολείου, αφού οι μαθητές που λαμβάνουν εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν τα βιβλία αυτά. Εάν τα βιβλία του «προγράμματος Φραγκουδάκη» είναι απαραίτητα για τους μαθητές της μειονότητας, τότε γιατί δεν διδάσκονται και τα παιδιά που πάνε στα δημόσια σχολεία τα βιβλία αυτά;

Η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση είναι ένα από τα θεμελιώδη καθήκοντα του Κράτους. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι οι μαθητές που φοιτούν σε δημόσια σχολεία έχουν σύγχρονα βιβλία, ενώ από την άλλη οι μαθητές που λαμβάνουν εκπαίδευση στα μειονοτικά σχολεία διδάσκονται με ξεπερασμένα βιβλία, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των μαθητών.

Για τους προαναφερθέντες λόγους, ως Σύνδεσμος Σχολικών Εφοριών Μειονοτικών Σχολείων Δυτικής Θράκης, απαιτούμε την κατάργηση των βιβλίων του «Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων  Φραγκουδάκη», και την έκδοση σαφών οδηγιών προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ώστε να καθοριστούν τα βιβλία των δημόσιων σχολείων ως βασικό εκπαιδευτικό υλικό και όχι ως βοηθητικό-υποστηρικτικό, για τη διδασκαλία των ελληνόγλωσσων μαθημάτων στα μειονοτικά σχολεία”.