– Θες να γίνεις Διασώστης του Ερυθρού Σταυρού; Μπες στο samarites.gr και μάθε πως.

Τους πρωτοσυναντήσαμε στην Κομοτηνή περί τα τέλη του 2014 και από τότε τους βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Στην αρχή ήταν 12 άτομα, σήμερα έχουν γίνει 39. Οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η συνδρομή τους, ουκ ολίγες. Άρτια εκπαιδευμένοι, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και το πιο δύσκολο περιστατικό.

Ο λόγος, για την εθελοντική ομάδα «Σαμαρειτών – Διασωστών – Ναυαγοσωστών» Ροδόπης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία καλύπτει όλο και περισσότερα γεγονότα μαζικής προσέλευσης κοινού: αθλητικούς αγώνες σε ανοιχτά γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια και στην ύπαιθρο, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, ποικίλες εκδηλώσεις εντός και εκτός αστικού περιβάλλοντος, ανθρωπιστικές αποστολές ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, συνδράμει τα μάλα σε έκτακτα συμβάντα όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, ατυχήματα, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους κρατικούς φορείς όπως είναι η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Συνάμα, συμπράττει σε σειρά φιλανθρωπικών ενεργειών όπως η συγκέντρωση τροφίμων για απόρους και πρόσφυγες, κ.λπ.

Τι σημαίνει όμως να είναι κανείς διασώστης του Ερυθρού Σταυρού; Τι είδους εκπαίδευση έχει λάβει; «Ο διασώστης πρέπει να έχει θέληση• Με την ανθρώπινη ζωή δεν παίζουμε», σημειώνει ο εκ των πρώτων στελεχών της ομάδας της Ροδόπης Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, συνοψίζοντας σε μια φράση όλη τη σπουδαιότητα της ανιδιοτελούς δράσης των μελών του οργανισμού, τα οποία αποκτούν επιχειρησιακή επάρκεια μετά από δεκαπεντάμηνη εκπαίδευση, 250 ώρες παρακολούθησης μαθημάτων θεωρίας, και 100 ώρες πρακτικής κατάρτισης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων.