1 3 1Φιλικό δείπνο προς τους δημοσιογράφους της Ροδόπης, παρέθεσε με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ, σε κεντρική ταβέρνα της Κομοτηνής, πλαισιωμένος από τη σύζυγό του Μπελγκίν και τους στενούς του συνεργάτες.

Ευχόμενος σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά, και αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της ενημέρωσης για την κοινωνία, ο Βουλευτής είχε την ευκαιρία να κουβεντιάσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου σε χαλαρό κλίμα μεταξύ «τυρού και αχλαδίου».

Συγχρόνως, προέβη σε συνοπτικό απολογισμό της κοινοβουλευτικής του δράσης.

Περισσότερες από 100 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις

Κατ’αρχήν ευχαρίστησε τους συνεργάτες του γραφείου του και εξήρε την πολύτιμη συνεισφορά τους στον «μεγάλο αγώνα» που όπως χαρακτηριστικά είπε δίνει «για όλους τους συμπολίτες μου ανεξαιρέτως, χωρίς διαχωρισμούς με βάση τη θρησκεία ή την καταγωγή». Την τελευταία διετία από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο Ιλχάν Αχμέτ μετρά περισσότερες από εκατό κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για σειρά ζητημάτων του τόπου, ενώ ιδιαίτερα έμφαση έδωσε ο ίδιος στις ενέργειές του μέχρι και στην Ευρωβουλή, για τα φλέγοντα προβλήματα των καπνοπαραγωγών. «Σταθήκαμε και στεκόμαστε στο πλευρό όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, και τολμώ να πω πως είμαι υπερήφανος, αφού το 70% των παρεμβάσεών μας είχαν θετικά αποτελέσματα με την κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματά μας που συστηματικά προωθήσαμε». Ακόμη, υπογράμμισε το γεγονός ότι μέσω πρωτοβουλιών του έφτασαν στη Βουλή και τα θέματα των ΟΤΑ της Ροδόπης, ασπαζόμενος το έργο και τις αγωνίες των τοπικών δημάρχων που «δίνουν κι αυτοί καθημερινά τον αγώνα τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κριτική στην Κυβέρνηση

Ο Βουλευτής κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αντιφατικές πολιτικές, καθώς όπως επισήμανε «ενώ από τη μια εφαρμόζει μια προνοιακή πολιτική με την οποία συμφωνούμε, για τους αδυνάτους, από την άλλη, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες αντιμετωπίζουν τον μαρασμό». Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, δε, καταλόγισε στην Κυβέρνηση επώδυνα μέτρα με ισχύ «ως το 2060», και έκανε λόγο για τρία «ψεύτικα αφηγήματα: το «σκίζουμε τα μνημόνια» τον Ιανουάριο του ΄15, το «παράλληλο πρόγραμμα» του Σεπτεμβρίου του ΄15, και το τωρινό περί «εξόδου από τα μνημόνια».

Δικαιωμένος από τις πολιτικές αποφάσεις του

Απαντώντας ο Ιλχάν Αχμέτ σε επικρίσεις που δέχεται για τις κομματικές μετακινήσεις του, δήλωσε «απόλυτα δικαιωμένος» από τις πολιτικές του επιλογές, και εξήγησε: «Είμαι κοινωνικά φιλελεύθερος, βαθιά δημοκράτης, και πορεύομαι χωρίς κομματικές παρωπίδες. Ξεκίνησα τη βουλευτική μου διαδρομή με τη ΝΔ επί αρχηγίας Κώστα Καραμανλή. Εν συνεχεία, λόγω μεγάλων ιδεολογικών διαφορών με τον Αντώνη Σαμαρά, εντάχθηκα στη ΔΗΜΑΡ, η οποία ωστόσο ακολούθησε έναν διαφορετικό δρόμο από εκείνον της ευρωπαϊκής αριστεράς και της ευρωπαϊκής ένωσης. Κατόπιν συμμετέχοντας στο Ποτάμι εργάστηκα με γνώμονα τη δημιουργία μιας ισχυρής σοσιαλδημοκρατίας, που νομίζω έχει ανάγκη η χώρα. Και βρισκόμαστε στο σήμερα, με τη Φώφη Γεννηματά κατά τη γνώμη μου να είναι το καταλληλότερο πρόσωπο που μπορεί να ενώσει τον προοδευτικό χώρο. Την ευχαριστώ που με στήριξε και στηρίζει τον τόπο μας, και είμαι βέβαιος πως σύντομα ο χώρος μας θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν θα είναι ακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ». Αναφορικά δε με το γεγονός ότι η κ. Γεννηματά τον όρισε Τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης, τόνισε τη δέσμευσή του να εργαστεί για το σύνολο των σχετικών θεμάτων ανά τη χώρα, αλλά και την έμφαση που θα δώσει σε τοπικά ζητήματα «ως Θρακιώτης και Βουλευτής της Ροδόπης», όπως είπε.

“Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που είχα από τον Πρωθυπουργό”

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ επέκρινε την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ροδόπη, καθώς και τους τοπικούς Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήμουν περισσότερο αισιόδοξος ακόμη και από τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως διαψεύστηκα. Ακούστηκαν εξαγγελίες-μπαλώματα οι οποίες δεν λύνουν τα προβλήματα, ούτε της τοπικής οικονομίας,  ούτε της τοπικής ανάπτυξης, ούτε της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή μας, ούτε της μειονότητας, πλην του θέματος της Σαρίας όπου με  χαρά μπορώ να πω ότι ο Πρωθυπουργός συνέπλευσε με τη δική μου άποψη», σημείωσε, και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω ενεργούς τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπω προτάσεις τους, εκτός κι αν αυτές γίνονται σε κλειστά γραφεία και δεν τις γνωρίζουμε».

Χείρα συνεργασίας, όχι όμως και με τους ΑΝΕΛ

Τέλος, ο Βουλευτής εξέφρασε μεν προς την Κυβέρνηση τη διάθεσή του για συνεργασία με σκοπό το κοινό όφελος, ωστόσο διαμήνυσε την κάθετη αντίθεσή του «σε κάθε τι που αφήνει την περιοχή στο έλεος των ΑΝΕΛ, ειδικά σε θέματα ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων».

Ακολούθως, δεχόμενος σειρά επιπλέον αλλά και διευκρινιστικών ερωτημάτων, απάντησε:

Για εκλογή μουφτή: “Ναι στην εκλογή από ευρύ εκλεκτορικό σώμα ιερωμένων”

«Υπάρχει ένα θέμα με τη δημιουργία ενός εκλεκτορικού σώματος. Σε κάθε τέμενος υπάρχουν τρεις υπεύθυνοι που αποτελούν το εκλεκτορικό σώμα. Άρα θα πρέπει να δούμε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, εφόσον κατατεθεί, ποιοι θα αποτελούν αυτό το εκλεκτορικό σώμα. Σημασία έχει ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση των πιστών. Να τελειώνουμε δηλαδή με τους πολλούς μουφτήδες στη Θράκη. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα ήταν σε σωστή κατεύθυνση, αλλά να δούμε πρώτα πώς θα λυθεί. Να βρεθεί μια λύση αποδεκτή από όλα τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, που να τον αποδέχονται όλοι και να εκτελεί τα καθήκοντά του με σεβασμό και στην περιοχή και στους πιστούς μουσουλμάνους. Να υπάρξει ένα εκλεκτορικό σώμα που δεν θα οδηγεί σε απευθείας εκλογή από τον λαό, με την οποία ξεκάθαρα διαφωνώ, αλλά να είναι ευρέως αντιπροσωπευτικό από τους ιμάμηδες όλων των τζαμιών, έτσι ώστε να αποδίδει την πραγματική βούληση των πιστών σε σχέση με τον θρησκευτικό τους ηγέτη. Σε ό,τι αφορά το αν θα έχει αυτός ο εκλεγμένος μουφτής ή όχι δικαστικές αρμοδιότητες, αυτό πλέον με τον νέο νόμο για τη Σαρία δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία».  

9 1Για το θέμα της Σαρίας:  “Έγινε  δεκτή η πρότασή μου για τη συντρέχουσα αρμοδιότητα”

«Η συντρέχουσα αρμοδιότητα με τη Σαρία ήταν σε σωστή κατεύθυνση. Κάποιοι ήθελαν πλήρη κατάργηση. Εγώ είχα εισηγηθεί συντρέχουσα πριν από έναν χρόνο και επίσημα στην Αθήνα. Με χαρά μπορώ να πω ότι ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την δική μας άποψη. Είμαι υπέρ της δημοκρατίας. Εάν ένα ζευγάρι μουσουλμάνων θέλει να χωρίσει μπροστά στον ιεροδίκη, ας πάει στον μουφτή. Όποιος αντιθέτως επιλέξει τον φυσικό του δικαστή, να είναι ελεύθερος να το πράξει. Αυτός ο νόμος που θα ψηφιστεί στις 8 και 9 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως έχουμε τονίσει σαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι σε σωστή κατεύθυνση. Έχει κάποια σημεία που χρήζουν βελτίωσης, όπως είναι το θέμα του θεσμού του «Μεχίρ», τη συμφωνία δηλαδή που γίνεται (υπόσχεση) από άνδρα σε θρησκευτικό γάμο για να δώσει στη γυναίκα ένα ποσό σε περίπτωση διαζυγίου. Όποιος δεν ήθελε να ακολουθήσει αυτή τη δέσμευση, θα μπορούσε να κάνει πολιτικό γάμο. Τώρα όμως, ο νόμος της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα και σε αυτόν που παντρεύεται με θρησκευτικό γάμο να χωρίσει ενώπιον των δικαστηρίων, απεμπολώντας με αυτόν τον τρόπο την υπόσχεση για αποζημίωση προς τη γυναίκα. Πρέπει συνεπώς να προστατευθεί η γυναίκα σε αυτή την περίπτωση. Άρα εγώ πρότεινα στην επιτροπή να γίνει μια προσθήκη προκειμένου να προστατευθεί και η γυναίκα. Άλλωστε με την καθιέρωση αυτού του νόμου, θεωρώ πώς το 90% των γάμων πλέον θα λύνονται στα αστικά δικαστήρια».    

Για τον νόμο περί εκλογής των διαχειριστικών επιτροπών των Βακουφίων: “Υπάρχει νόμος που λιμνάζει από το 2008 και χρειάζεται κάποιες αλλαγές”

«Υπάρχει ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2008 και προβλέπει την προκήρυξη εκλογών στα βακούφια από τον οικείο περιφερειάρχη. Σε αυτόν τον νόμο η μειονότητα δεν είχε συμφωνήσει με δύο άρθρα. Πρόκειται για τα άρθρα 10 και 15. Αν γίνουν κάποιες τροποποιήσεις σε αυτά τα άρθρα, νομίζω ότι μπορούν να προκηρυχθούν άνετα εκλογές στα βακούφια. Είναι ένα θέμα που λιμνάζει και χρειάζεται ορισμένες τροποποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση μιλούμε για άμεση και καθολική-προαιρετική εκλογή, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 του συγκεκριμένου νόμου, και αφορά τα βακούφια των πόλεων και όχι των χωριών, όπου για τους μουτεβελίδες υπάρχει τρόπος εκλογής που ισχύει. Σε ό,τι αφορά το έργο της σημερινής διαχειριστικής επιτροπής των βακουφίων, κρίνεται θετικό σε σχέση με την ακινησία παλαιότερων εποχών. Παρατηρείται ένα ικανοποιητικό έργο για τη συντήρηση των τζαμιών και ιερών μουσουλμανικών χώρων. Μπορούν βέβαια να γίνουν και άλλα πολλά, αλλά μέχρι στιγμής σε σύγκριση με άλλους, πηγαίνουν καλά».      

4 2Για την επίσκεψη Ερντογάν: “Να επενδύσουμε στη φιλία και στην οικονομική συνεργασία”

«Ο κ. Ερντογάν όπως ξέρετε επισκέφθηκε την Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Συνεπώς ως επίσημος προσκεκλημένος ήταν καλοδεχούμενος και τον  υποδεχθήκαμε και στη Θράκη. Από εκεί και μετά οι δύο χώρες θα βρεθούν και πάλι στο Ανώτατο Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, και μαθαίνω από τον Τύπο ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να έρθει και πάλι ο ίδιος στην Ελλάδα. Στη Θράκη η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ήταν ολιγόωρη και δημοσίου χαρακτήρα, αφού είναι γνωστά τα μέρη που επισκέφθηκε. Από εκεί και μετά εμείς θέλουμε να υπάρξει ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών, να φύγουν οι εντάσεις και να προχωρήσει η οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη. Κάποια πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε χωρίς ταμπού. Όταν όμως δεν κοιτάζεις τα πράγματα καλοπροαίρετα και προσπαθείς από το κάθε τι να αντλήσεις πολιτικά κέρδη για τον εαυτό σου, θα επενδύσεις ή στον λαϊκισμό ή στον εθνικισμό για να αναδειχθείς πολιτικά. Το να επενδύσεις στη φιλία και στην ανάπτυξη είναι το πιο δύσκολο τελικά, και για πολιτικούς αλλά και για τους δημοσιογράφους κάποιες φορές».

Για τις μηνύσεις του κατά κάποιων μειονοτικών δημοσιογράφων: “Αποδέχομαι και τη σκληρότερη κριτική, αρκεί να μη συνιστά συκοφαντική δυσφήμιση”

«Με κατηγορούν ορισμένοι ότι εγώ έκανα μηνύσεις εναντίον δημοσιογράφων γιατί με έχουν επικρίνει. Αν ήταν πράγματι επίκριση αυτό που έκαναν, σας το λέω ειλικρινά και εντίμως, ούτε καν θα είχα ασχοληθεί με το να κάνω μηνύσεις. Αλλά όταν ο άλλος αρθρογραφεί και λέει ότι εγώ είμαι πράκτορας των Αμερικάνων, αυτό αποτελεί ευθέως μια προσωπική επίθεση που θίγει εμένα, την οικογένειά μου, την ελληνική βουλή. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα αν όλοι αυτοί ανακαλέσουν δημοσίως αυτά που είπαν, να μην κάνω το δικαστήριο. Το λέω αυτό σε σχέση με μία πρόταση που έγινε εδώ από κάποιον συνάδελφό σας, να ανακαλέσω τις μηνύσεις. Όμως ορισμένα πράγματα ξεπερνούν τα όρια σε επίπεδο ηθικών επιθέσεων εναντίον μου. Δεν μπορεί κανείς χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από μία σατιρική εκπομπή της τηλεόρασης, να προβάλει κάτι ως πραγματικό γεγονός και να προσβάλει την τιμή και την υπόληψή  μου. Εκεί τα πράγματα ξεφεύγουν. Η κριτική μπορεί να είναι πολύ σκληρή, οι δημοσιογράφοι καλά κάνετε και μπορείτε ελεύθερα να μου ασκείτε κριτική, όσο σκληρή κι αν είναι αυτή. Η δημοκρατία είναι ανεκτική απέναντι στην κριτική σε δημόσια πρόσωπα, όσο σκληρή και αν είναι αυτή. Εδώ βγήκε ένας μητροπολίτης και αποκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως «άθεο». Υπάρχουν όμως κάποια όρια που αν ξεπεραστούν οφείλεις να υπερασπιστείς την τιμή σου και την οικογένειά σου. Η δημοσιογραφία είναι πολύ μεγάλο αγαθό της δημοκρατίας, είναι λειτούργημα».

5 1Για την πιθανότητα εκλογών το 2018: “O Τσίπρας θα κάνει εκλογές όταν φορέσει γραβάτα”  

«Υπάρχουν πολλές διιστάμενες απόψεις ως προς το πότε ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές. Άλλοι στοιχηματίζουν ότι θα εξαντλήσει την τετραετία μέχρι και την τελευταία μέρα που θεσμικά διαθέτει, και άλλοι λένε ότι οι εκλογές θα γίνουν φέτος τον Μάιο-Σεπτέμβριο. Εγώ νομίζω ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του κ. Τσίπρα να κάνει εκλογές. Θέλει να κάνει εκλογές με ένα ψευδο-αφήγημα, ότι εγώ σας έβγαλα από το μνημόνιο και πήρα συμφωνία για το χρέος. Τότε θα βάλει μια γραβάτα και μέσα σε τριάντα ημέρες που όλοι θα συζητούν για τη γραβάτα του Αλέξη, θα επιδιώξει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Άσχετα αν οι υπογραφές των μνημονίων θα μας δεσμεύουν μέχρι το 2060».

Για τα θέματα αγροτών-καπνοπαραγωγών: “Η κυβέρνηση ασχολείται με τα επιδόματα και όχι με την πραγματική οικονομία”

«Αυτή η κυβέρνηση έχει μια στρατηγική επιλογή που λέγεται επιδοματική πολιτική. Θέλουν να κυβερνούν με επιδόματα, μαζεύοντας φόρους από την πραγματική οικονομία. Οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξαντλούνται στην κατανομή των επιδοτήσεων. Χάραξη πολιτικής μακρόπνοης που να αξιοποιεί προγράμματα και να θέτει βάσεις για αναδιάρθρωση της παραγωγής και την ανάπτυξη ενός βιώσιμου και πειστικού παραγωγικού μοντέλου για την οικονομία της υπαίθρου, δεν υπάρχει. Αυτό όμως είναι η διαχείριση της αγροτικής πολιτικής; Αυτό μπορεί να το κάνει και ένας διευθυντής υπουργείου. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας. Δεν ασχολούνται με την πραγματική οικονομία παρά μόνο με εκείνο της κατανάλωσης».

8 1Για την επίσκεψη Τσίπρα και τα αποτελέσματα για την Ροδόπη: “Η Ροδόπη δεν πήρε τίποτα ουσιαστικό από την επίσκεψη του πρωθυπουργού”

«Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θράκη, για τη Ροδόπη ειδικά, δεν προέκυψε κανένα πρακτικό όφελος. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι φορείς υπέβαλαν προτάσεις, δεν υπήρξε κάποιο σαφές αντίκρισμα. Τίποτα για την ανάπτυξη της Ροδόπης από τον πρωθυπουργό δεν ακούσαμε. Μακάρι να φυλάνε κάτι για το τέλος και να κάνουν κάποια σοβαρή εξαγγελία για τη Ροδόπη. Το επιχείρημα ότι δεν έκαναν και οι προηγούμενοι πράγματα για τη Ροδόπη, δεν μπορεί να σταθεί. Πέρασαν πράγματι από θέσεις ευθύνης υπουργοί που εκλέγονταν στη Ροδόπη, και ο λαός τους έκρινε και αποφάσισε. Και το είπα για τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά, ότι δεν δουλεύουν όσο θα έπρεπε. Χωρίς να θέτω προσωπική μομφή, έχω το δικαίωμα ως πολιτικός να πω την αλήθεια στον λαό».