Η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού στον τουριστικό τομέα, βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό κ. Έλενα Κουντουρά, η οποία απαντώντας σε σχετική επίκαιρη κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, τόνισε μεταξύ άλλων: “Το επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή, το ολοκληρώσαμε, το εφαρμόζουμε”.
Μετά από συνάντηση της κ. Κουντουρά με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, και κατόπιν δικού τους αιτήματος, συμφωνήθηκε ότι τα προγράμματα μετεκπαίδευσης θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2018 και θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για τρία συνολικά έτη μέχρι το 2021.
Για πρώτη φορά, δε, η μετεκπαίδευση θα λάβει χώρα και στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας, σε αντίθεση με το παρελθόν που τα προγράμματα κατάρτισης των εργαζομένων του τουρισμού ήταν περιορισμένα σε τρεις-τέσσερις περιοχές.

Η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι παρά τους περιορισμούς λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, το Υπουργείο Τουρισμού  εξασφάλισε τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση της κατάρτισης και της μετεκπαίδευσης εργαζομένων, εποχιακά ανέργων, εμπειροτεχνών και ανέργων στον τουριστικό τομέα, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείο Τουρισμού για τα έτη 2017, 2018 και 2019.
Επιπλέον, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι στον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου περιλαμβάνεται ένα νέο Σχέδιο Νόμου για τα ζητήματα της Τουριστικής Εκπαίδευσης, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα διευθετήσει οριστικά, νομοθετικά κενά της τουριστικής εκπαίδευσης αλλά και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν συνολικά την τουριστική βιομηχανία.