Για διαδρομές με ασφάλεια και υγεία, ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης!

Σκέψου: Η Λ.Ε.Α. μπορεί να σώσει και τη δική σου ζωή!

Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) είναι η λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου που βρίσκεται μεταξύ της ακραίας δεξιάς συνεχούς διαγράμμισης και του άκρου της οδού. Η Λ.Ε.Α. προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης, δηλαδή του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας, και οχημάτων συντήρησης της οδού ή αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Οποιαδήποτε άλλη χρήση των Λ.Ε.Α. απαγορεύεται, εκτός της περίπτωσης που το όχημα ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης. Γενικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λ.Ε.Α. είναι επικίνδυνη για εμάς και το όχημά μας. Μία στις δέκα συγκρούσεις προκαλούνται από αυτοκίνητα σταματημένα στη Λ.Ε.Α.!

Πότε σταματάμε στη Λ.Ε.Α.;

Αν το αυτοκίνητό μας έχει πάθει βλάβη: Μόλις αντιληφθούμε ότι το αυτοκίνητό μας έχει κάποιο πρόβλημα, βγαίνουμε από τον αυτοκινητόδρομο στην πλησιέστερη έξοδο, και αφού σταματήσουμε με ασφάλεια, καλούμε την οδική βοήθεια. Αν πρέπει να σταματήσουμε αμέσως, μπαίνουμε στη Λ.Ε.Α. και σταματάμε με τις ρόδες στραμμένες δεξιά και αναμμένα τα alarm. Δεν μένουμε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητό μας αλλά βγαίνουμε από τη δεξιά πόρτα του συνοδηγού, περνάμε το στηθαίο ασφαλείας και στεκόμαστε πίσω από αυτό. Δεν επιχειρούμε ποτέ να επισκευάσουμε οι ίδιοι τη βλάβη. Περιμένοντας τη βοήθεια: Βεβαιωνόμαστε ότι όλοι οι επιβάτες του σταματημένου οχήματος έχουν βγει από αυτό και περιμένουν έξω από το στηθαίο ασφαλείας. Σε περίπτωση που κάποιο άτομο (π.χ. ηλικιωμένο) δεν μπορεί να βγει από το όχημα, παραμένει στη θέση του με τη ζώνη ασφαλείας δεμένη. Τα κατοικίδια θα πρέπει να παραμείνουν μέσα στο αυτοκίνητο.

Αν μας σταματήσει η Τροχαία: Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε ανάψει αρχικά το φλας και στη συνέχεια τα alarm, και σταματάμε στο σημείο που σας υποδεικνύεται.

Εκτός από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, δεν σταματάτε ποτέ στη Λ.Ε.Α., ούτε για να μελετήσετε κάποιον οδικό χάρτη, ούτε για να απολαύσουμε τη θέα, ούτε για να μιλήσουμε στο τηλέφωνο, κ.λπ. Επίσης, δεν σταματάμε για να βοηθήσουμε κάποιο άλλο όχημα που είναι ήδη σταματημένο στη Λ.Ε.Α. Αφήνουμε τους επαγγελματίες να επέμβουν.

Χρησιμοποιώντας χωρίς λόγο τη Λ.Ε.Α., για στάση ή οδηγώντας παράνομα σε αυτήν, εμποδίζουμε τη διέλευση των οχημάτων επείγουσας ανάγκης που σπεύδουν για τη σωτηρία κάποιων συνανθρώπων μας! Θα μπορούσε στη θέση τους να είμαστε εμείς ή κάποιο από τα αγαπημένα μας πρόσωπα… 

Η Λ.Ε.Α. στην Ελλάδα

(από άρθρο του Σωτήρη Ξενάκη στο protagon.gr).

Στο δεξί μέρος των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων υπάρχει μια μικρότερη σε πλάτος λωρίδα κυκλοφορίας, η Λ.Ε.Α. (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης). Αυτή σύμφωνα με τον ΚΟΚ, χρησιμοποιείται από ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά ή άλλα οχήματα που χρειάζεται για κάποιον σοβαρό λόγο να επιταχύνουν ή να σταθμεύσουν για λίγο. Επιστρέφοντας από μια Καθαροδευτεριάτικη εκδρομή εντός Αττικής, βγήκα στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας, με κατεύθυνση την πρωτεύουσα. Εκεί λοιπόν διαπίστωσα για άλλη μια φορά πόσο δίκιο έχουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που μας αντιμετωπίζουν όπως μας αντιμετωπίζουν… Και εξηγούμαι: Ένα στα τρία αυτοκίνητα που επέστρεφαν στην Αθήνα, χρησιμοποιούσαν τη Λ.Ε.Α. σαν μια οποιαδήποτε άλλη λωρίδα κυκλοφορίας! Οι πιο αναίσθητοι έκαναν και επίδειξη γκαζώνοντας στη τσίτα και προσπερνώντας όλους εμάς τους υπόλοιπους «ηλίθιους» που υπομέναμε τη λογική και αναμενόμενη κίνηση της ημέρας. Αναρωτήθηκα αν όλοι αυτοί δεν γνωρίζουν τι είναι η Λ.Ε.Α. ή απλά αδιαφορούν. Δεν σκέπτονται ότι ένα ασθενοφόρο με έναν ετοιμοθάνατο δεν θα προλάβει να φτάσει εγκαίρως στο νοσοκομείο επειδή εκείνοι είναι «μάγκες Ελληναράδες» και δεν καταλαβαίνουν από νόμους και προφήτες; Δεν υπολογίζουν ότι αύριο αυτό το ασθενοφόρο μπορεί να μεταφέρει τα παιδιά τους…;! Κι ενώ παρακολουθούσα αυτό το μαύρο χάλι, άκουγα ταυτόχρονα στο ραδιόφωνο ότι οι «κακοί» Ευρωπαίοι θέλουν να επιβάλουν σε μας τους «καλούς» Έλληνες σκληρά μέτρα αλλά εμείς θα…αντισταθούμε. Μόνο που εγώ ταξιδεύοντας κατά καιρούς στην Ευρώπη, ουδέποτε είδα οδηγό να κινείται στην αντίστοιχη Λ.Ε.Α. , ακόμα κι αν επικρατούσε κυκλοφοριακό κομφούζιο, ακόμα κι αν οι ουρές των αυτοκινήτων ήταν χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων… Αλλά αυτοί είναι κουτόφραγκοι και κοροϊδάρες… Ενώ εμείς…