Με στόχο την ανάδειξη των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν τη φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα και τον Έλληνα φαρμακοποιό, και υπό τον τίτλο «Ανοίγουμε τους ορίζοντες του ελληνικού φαρμακείου», πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαΐου στο ξενοδοχείο Arcadia στην Κομοτηνή, το 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (δείτε εδώ το πρόγραμμα των εργασιών του).

Η διοργάνωση είναι μια πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης που έχει και την οργανωτική ευθύνη, και τελεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου – συμπράττουν, δε, το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσουν φαρμακοποιοί από την ΑΜ-Θ αλλά και πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ το παρών πρόκειται να δώσουν ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστας Λουράντος, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αδριανούπολης Τουρκίας κ. Cenk Kes, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σόφιας Βουλγαρίας κ. Vanelin Sapunarov, και ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του παντουρκικού Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Bulent Varel.

Για «συνέδριο προβληματισμού», έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, προβλέποντας για το μέλλον του κλάδου πως «ο γκρεμός είναι κοντά», και παρατηρώντας στοχευμένες προσπάθειες αφανισμού του μικρομεσαίου φαρμακοποιού, κάλεσε τους συναδέλφους του σε ενεργοποίηση, καθώς όπως τόνισε, αν το σημερινό μοντέλο εκλείψει και επικρατήσουν οι μεγάλοι πάροχοι, αυτοί δεν θα βρίσκονται ούτε στα χωριά ούτε στις γειτονιές, ούτε θα χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει, και θα πολλαπλασιάσουν τις τιμές.

Ο φαρμακοποιός δεν είναι ένας απλός επαγγελματίας, βρίσκεται ανθρώπινα κοντά στους ασθενείς, αναπτύσσει ιδιαίτερη σχέση με τους πολίτες, υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Ταμίας του Φ.Σ. Ροδόπης κ. Χουσεΐν Ογλού Γουλδέν αναφερόμενη στον κρίσιμο ρόλο του φαρμακοποιού ως λειτουργού της δημόσιας υγείας.

Τοποθετούμενος για το μείζον ζήτημα της επικείμενης απελευθέρωσης της διάθεσης 216 ευρέως διαδεδομένων Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ο Αντιπρόεδρος του Φ.Σ. Ροδόπης κ. Γιάννης Κραϊόγλου, εστίασε κατ’ αρχήν στις φουσκωμένες τιμές των σκευασμάτων που θα συναντά ο καταναλωτής στα σούπερ μάρκετ, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «τεχνητά δάκρυα», που σήμερα στο φαρμακείο η περιεκτικότητα των 0,5 ml διατίθεται προς 5,40 ευρώ, ενώ εκείνη των 0,2 ml πωλείται στα μάρκετ έναντι 8,80 ευρώ!

Για σχέδιο άλωσης των μικρομεσαίων φαρμακοποιών μίλησε ο κ. Τσαπέκος, διερωτώμενος γιατί στην Ελλάδα να προωθούνται τέτοιες πολιτικές στο φάρμακο, την ώρα που π.χ. στη Σουηδία φάρμακα αποσύρονται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ακόμη, ο κ. Κραϊόγλου επισήμανε το σοβαρότατο φαινόμενο – που έχει ήδη καταγγείλει ο Π.Φ.Σ. – της διακίνησης πλαστών φαρμάκων, εκφράζοντας βάσιμους φόβους για την ανεξέλεγκτη διοχέτευση φαρμάκων – «μαϊμού» ενόψει της απελευθέρωσης των σημείων διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ.

Συγχρόνως, ο κ. Τσαπέκος, στηλίτευσε το γεγονός της αδυναμίας διενέργειας αξιόπιστων ελέγχων εκ μέρους του ΕΟΦ. «Εδώ δεν γίνονται έλεγχοι τώρα που είμαστε 10.000 φαρμακεία, αν υπάρξουν 400.000 σημεία πώλησης ΜΗΣΥΦΑ, πως θα ελεγχθούν αυτά;», διερωτήθηκε ρητορικά…

Ένα ακόμη φλέγον θέμα που θα τεθεί επί τάπητος στο Συνέδριο, είναι οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς, που σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 700 εκ. ευρώ περίπου – 6 εκ. ευρώ περίπου είναι το αντίστοιχο ποσό για τα 93 φαρμακεία της Ροδόπης. «Προδήλως υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητάς μας», ανέφερε ο κ. Κραϊόγλου.

Τα πάνω κάτω στο μεταξύ, προβλέπεται οτι θα φέρει, η δυνατότητα που παρέχεται πλέον στον οποιονδήποτε μη φαρμακοποιό ιδιώτη, να εξαγοράσει μέχρι και δέκα άδειες φαρμακοποιών, και να έχει στη δούλεψή του επιστήμονα φαρμακοποιό…!

Κι όλα αυτά, την ώρα που όπως με νόημα επισήμανε ο κ. Κραϊόγλου, η γερμανική Βουλή ψηφίζει για τα γερμανικά φαρμακεία, το … εντελώς αντίθετο!

Τέλος, ο κ. Κραϊόγλου, υπενθύμισε κάτι που λησμονείται: Οτι η συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά 25% στην αγορά των φαρμάκων, είναι στην πραγματικότητα … τριπλάσια! Και εξήγησε…: