ΠΟΝΤΟΣΜνημείο Γενοκτονιών Ποντιακού Ελληνισμού, ανεγέρθηκε στο γήπεδο του Θρυλορίου Κομοτηνής, με πρωτοβουλία της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΕ Ποντίων.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων το προσεχές Σάββατο 9 Αυγούστου στις 9 μ.μ., στο πλαίσιο του καλοκαιρινού χορού του σωματείου.

Θα ακολουθήσουν:

– βραβεύσεις: της «αυτοκρατορικής» ομάδας του χωριού που τη δεκαετία 1980-1990 σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της, του Αναστάσιου Αϊδονόπουλου για την προσφορά του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Θρυλορίου, του Γιώργου Ορφανίδη για τη βοήθειά του στην ομάδα, και της Χρύσας Μαυρίδου για την προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα του Θρυλορίου.

– θεατρική παράσταση από τον θίασο του Χαράλαμπου Αμανατίδη με θέμα τον διωγμό και την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

– χορευτική βραδιά με τους σπουδαίους πόντιους καλλιτέχνες Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει τιμητικό άγημα από Πυρριχιστές του συλλόγου «Τραντέλληνες Ξάνθης».

«Πριν από έναν χρόνο μας μπήκε η ιδέα να φτιάξουμε ένα μνημείο αφιερωμένο στα δεινά τα ράτσας μας…Είχαμε ακούσει πολλά από τους παππούδες μας που ήρθαν μικρά παιδιά από τον Πόντο στην Ελλάδα και μας μετέφεραν εικόνες θλίψης και πόνου…Χρέος μας να μεταφέρουμε στις νέες γενιές τις καταβολές μας και την ιστορία μας…», τονίζεται στο σχετικό μήνυμα των διοργανωτών.

Τιμή πρόσκλησης με πλήρες μενού και απεριόριστο ποτό: 15 ευρώ.

VIDEO – Χαράλαμπος Αμανατίδης: «Το Ελληνικό Κράτος να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων!»

Έντονα επικριτικός απέναντι στην ελληνική Πολιτεία εμφανίστηκε σε παλαιότερη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, ο Πόντιος συγγραφέας και ποιητής Χαράλαμπος Αμανατίδης.

«Η θεσμοθέτηση Ημέρας Μνήμης δεν αρκεί!», τόνισε με νόημα, και αναρωτήθηκε «ποιον φοβάται το ελληνικό Κράτος;»!

Παράλληλα, έθεσε τους διοικούντες των ποντιακών σωματείων προ των ιστορικών ευθυνών τους, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι αναρριχώνται σε θέσεις εξουσίας παραμελώντας το γεγονός της μη αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.