Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προβλέπει τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να ακολουθήσει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κίνηση που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Wyndham Grand Hotel, όπου στο επίκεντρο βρίσκονται οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. 

«Η αβεβαιότητα τελειώνει, η κρίση μένει πίσω μας, τα καταστροφολογικά σενάρια και οι επιθυμίες κάποιων αποτελούν παρελθόν».

«Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την πλήρη απασχόληση με παραγωγικές επενδύσεις».

«Άνοιξε ο δρόμος για την οριστική έξοδο της χώρας από τα προγράμματα και την επιτροπεία»

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ 4Ο πρωθυπουργός τόνισε  καταρχήν ότι η συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας ανοίγει τον δρόμο για την οριστική έξοδο της χώρας από τα προγράμματα και την επιτροπεία, και αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η διαπραγματευτική ομάδα στις παράλογες απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής που έβαζαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές, απέδωσε τα εύσημα στους υπουργούς για τους οποίους είπε, ότι δεν έχασαν ούτε λεπτό την ψυχραιμία τους. Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που κράτησαν καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τις επαφές στο Βερολίνο, όπου όπως είπε, ενώ η κυβέρνηση έδινε μάχη για να κλείσει η διαπραγμάτευση ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να πάρει τις ευλογίες Σόιμπλε. Επίσης ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος με συνέντευξή του εξέφρασε τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά «ξέχασε να αναφερθεί στα σκάνδαλα της διακυβέρνησής  του. Δύο υπουργοί του εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων.

Το μεγάλο στοίχημα: Η ρύθμιση του χρέους

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ 5«Βασική προϋπόθεση για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, είναι η ρύθμιση του χρέους», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προβλέπει τα μέτρα για τη βιωσιμότητά του ώστε να ακολουθήσει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κίνηση που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. «Η εν αναμονή δημοσίευση της βιωσιμότητας του χρέους θα βοηθήσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα σημάνει την επιστροφή στις αγορές – κάτι που επισημαίνω αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση (ΕΚΤ- χρέος) για να εφαρμοστούν και τα μέτρα στα οποία καταλήξαμε μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση που είχε σκαμπανεβάσματα, τα ζήσατε, τα γνωρίζετε, δεν κρύψαμε ποτέ κάτι κάτω από το χαλί, όλα ήταν φανερά και οι αιφνιδιασμοί και οι εκβιασμοί. Κάποιοι όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να ξηλώσουν τη συμφωνία του Φλεβάρη. Το οτι φτάσαμε σε αυτό το σημείο δεν θα πω ότι είναι νίκη, αλλά ότι αποτρέψαμε να πάρουν τα πράγματα αρνητική μορφή είναι μια επιτυχία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Μας παρέδωσαν μια χώρα χρεοκοπημένη»

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ 12«Τη χώρα την άφησαν χρεοκοπημένη οι προηγούμενοι αλλά η διαπραγμάτευση και σε πολιτικό επίπεδο, μας έδωσε δυνατότητες. Μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος και για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, και αυτό θα αποτελέσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αβεβαιότητα τελείωσε, η κρίση είναι πίσω μας, τα καταστροφολογικά σενάρια και οι επιθυμίες κάποιων αποτελούν παρελθόν. Η ελληνική οικονομία έχει κάθε εχέγγυο για να κινηθεί σε θετικούς ρυθμούς. Μπαίνουμε στην τελική φάση για να αποφασίσουμε το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε μετά το πρόγραμμα» συμπλήρωσε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας, και συνέχισε: «Η τελευταία διαπραγματευτική μάχη που είναι μπροστά μας, είναι η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα», χαρακτηρίζοντας άτοπη αυτή την απαίτηση των δανειστών, και σημειώνοντας ότι η οικονομία έχει ανάγκη να αναπτυχθεί και να παράξει πλούτο.

«Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα»

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ 13Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε: «Στο κλείσιμο της συμφωνίας αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες, κυρίως λόγω των έντονων διαφωνιών ΔΝΤ-Ευρωπαϊκών θεσμών. Διαφωνιών που δεν είχαν να κάνουν με το πρόγραμμα, αλλά με το τέλος του προγράμματος μετά το 2018 και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Η  διαπραγμάτευση δεν είχε να κάνει μόνο με όσα είχαν συμφωνηθεί, αλλά και με τα μέτρα για το χρέος στη βάση μιας συνολικής λύσης. Αυτές οι διαφωνίες για τη συνολική λύση, είτε έπαιρναν  μορφή εξωφρενικών απαιτήσεων προς τη δική μας πλευρά, ή κατέληγαν σε καθυστερήσεις, αλλά αυτό που συζητείτο είχε σχέση με το τέλος της χώρας στα προγράμματα. Αυτό ήταν και είναι κάτι που κάποιους δυσαρεστεί ιδιαίτερα, και μέσα και έξω από τη χώρα. Υπάρχει πολιτική συμφωνία που διαμορφώνει και το επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων. Έχουμε μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία. Δεν θέλουμε να κρύψουμε ότι υπάρχουν μέτρα για το 2019- 2020 που ούτε είναι αναγκαία ούτε θα επιλέγαμε εμείς να λάβουμε. Ο συμβιβασμός που πετύχαμε είναι τα αντίμετρα, τα οποία και θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα».

«Γαλάζιες φανέλες με χορηγό τη Siemens»

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ 15Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ενώ αυτή η μάχη ήταν σε εξέλιξη, κάποιοι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είχαν στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση. Για αυτό κάποιοι επέμεναν σε σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ κάποιοι στο εσωτερικό δεν θέλουν να είμαστε εμείς εκείνοι που θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Προτιμούσαν να διαιωνιστεί ο φαύλος κύκλος των μνημονίων, αλλά θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα επαναφέρουμε τη διαχωριστική γραμμή πρόοδος-συντήρηση και αριστερά-δεξιά. Ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί, που τη μία μας έλεγαν καθυστερείτε με τις ιδεοληψίες σας, και όταν έβλεπαν πρόοδο έλεγαν φορτώνετε βάρος τον ελληνικό λαό. Είναι οι ίδιοι που έτρεξαν στη Γερμανία να συναντήσουν τον Σόιμπλε και να υπονομεύσουν την κυβέρνηση. Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επιτέθηκαν στην Κομισιόν οι Έλληνες ευρωβουλευτές της ΝΔ κατηγορώντας ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις την ελληνική κυβέρνηση. Είναι αυτοί που δεσμεύονταν στα τηλεοπτικά παράθυρα ότι θα ψήφιζαν ό,τι ζητούσε το ΔΝΤ και ακόμα περισσότερα. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως βγήκαν στα κεραμίδια όταν δώσαμε τη 13η σύνταξη αλλά κατά τα άλλα ισχυρίζονται ότι φοράνε τη γαλάζια φανέλα. Μάλλον έχουμε αχρωματοψία και δεν βλέπουμε το γαλάζιο, αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία στη φανέλα όταν είναι η Ζίμενς ή άλλες εταιρείες. Είναι απολύτως σαφές ότι η ΝΔ θα υπέγραφε ό,τι ζητούν οι δανειστές, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως έκλειναν οι διαπραγματεύσεις επί κυβερνήσεών τους. Σε τέσσερα χρόνια η ανεργία εκτινάχθηκε, τα αποθεματικά των ταμείων κουρεύτηκαν, ξήλωσαν το εργασιακό. Η ΝΔ θα είχε αποδεχτεί χωρίς δισταγμό 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα ενώ δεν θα είχε διανοηθεί να διεκδικήσει αντίμετρα, ενώ για το χρέος ούτε λόγος εφόσον είχε αποδεχτεί ότι είναι βιώσιμο. Ας μην τους αδικούμε όμως. αυτό πιστεύουν, αυτό είναι το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ».

«Θα διαλευκάνουμε τις υποθέσεις διαπλοκής που κρύβονται στα ντουλάπια»

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ 6Επισημαίνοντας τη μάχη της κυβέρνησής του κατά της διαφθοράς, ανέφερε: «Η χώρα σταμάτησε να έχει μια κυβέρνηση όπου η διακυβέρνηση αποτελούσε ταυτόχρονα και όχημα πλουτισμού και ιδιοτέλειας και συμφερόντων. Δύο χρόνια τώρα δεν πήραμε δώρα από κανέναν, δεν διασπαθίσαμε το δημόσιο χρήμα, δεν κάναμε συμφωνία κάτω από το τραπέζι, δεν βάλαμε τις λίστες στα συρτάρια, τις βγάλαμε από τα συρτάρια. Εμείς, η κατά τον κ. Μητσοτάκη πιο ανίκανη κυβέρνηση, παρότι παραλάβαμε μια χώρα σε οικονομική ασφυξία, ολοκληρώσαμε-επανεκκινήσαμε τα μεγάλα έργα με τρόπο που δεν επωφελούνται μόνο οι ημέτεροί τους στις κατασκευαστικές. Αυτό θα τελειώσει είτε αφορά την υγεία, είτε  τα εξοπλιστικά, γενικά τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Όλα όσα συνέβαιναν στη χώρα τα γνωρίζανε και τα γνωρίζουν πολύ καλά οι έξω, και ήταν ένας βασικός λόγος αναξιοπιστίας, αλλά δυστυχώς τα πληρώνουμε εμείς. Είμαστε σε αυτό το σημείο καμπής που πρέπει να βγούμε στον ελληνικό λαό και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο χρόνος μπροστά μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαλευκάνουμε υποθέσεις που κρύβονται στα ντουλάπια»

«Ο … «ανήξερος» Σημίτης στηρίζει Μητσοτάκη και θεωρεί «κοινωνικό φαινόμενο» τη διαφθορά!»

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ 9Στον Κώστα Σημίτη ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με αφορμή την τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού: «Ξαφνικά ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε και δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τη συνέβη επί πρωθυπουργίας του. Δύο υπουργοί του με μαύρο χρήμα στα εξοπλιστικά, με στενούς συνεργάτες να λένε ότι πήγαιναν «μαύρα» χρήματα στα ταμεία του κόμματος, σαν να μην έχει καταλάβει τι έγινε με τα τραπεζικά δάνεια των κομμάτων, με το χρηματιστήριο. Στελέχη να έχουν κάνει τεράστιες περιουσίες, και ήρθε πριν από λίγες μέρες με θερμά λόγια για τον κ. Μητσοτάκη και μας είπε η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο και να μάθουμε να ζούμε με αυτή!». 

«Ξέρουμε ποιοι άφησαν τον Χριστοφοράκο να φύγει από τη χώρα. Όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να συμβούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα;

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ 2Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη διαφθορά ως πρακτική ενός ολόκληρου συστήματος που δεν αφορά μόνο τον κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ και τη σημερινή της ηγεσία: «Ξέρουμε ποιοι άφησαν τον Χριστοφοράκο να φύγει από τη χώρα. Όλοι ξέρουν το πάρτι στην υγεία, και φυσικά τη Novartis. Κυβέρνησαν 40 χρόνια με μισό δισ. θαλασσοδάνεια τα οποία τα χάρισαν στα κόμματά τους εν μία νυκτί μέσω τροπολογίας. Αυτά τα πράγματα δεν συνέβησαν ποτέ στην Ευρώπη. Προφανώς όλοι έχουμε οργή για τους έξω και πώς αντιμετωπίζουν τη χώρα μας, αλλά όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να συμβούν σε κάποια άλλη χώρα; Και τώρα μας κουνούν το δάχτυλο και μας το παίζουν ευρωπαϊστές, εκείνοι που έφτιαχναν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, που προσπάθησαν να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση, και τώρα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο. Θα ήταν προτιμότερο για τη χώρα να έχει η κυβέρνηση απέναντί της έναν αντίπαλο με ιδεολογικές αντιθέσεις αλλά με αγωνία για τη χώρα, και όχι πορφυρογέννητους που πάσχουν από σύνδρομο εξουσίας».

Από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, των Εξοπλιστικών, του Χρηματιστηρίου και του Χριστοφοράκου, στην εξυγίανση και την ανασυγκρότηση του τόπου

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ 3Σχετικά με τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνησή του για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας, τη θέσπιση του κοινωνικού κράτους, τις μεταρρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, τη Συνταγματική αναθεώρηση, και τις ουσιαστικές αλλαγές που θα επιφέρουν διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα, επισήμανε: «Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την πλήρη απασχόληση με παραγωγικές επενδύσεις, τη θεσμική ανασυγκρότηση με αιχμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση, να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό  πρόσημο -σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εισαγωγή στα πανεπιστήμια, αυτοδιοικητική δομή της χώρας- ενώ σημαντική είναι η εξυγίανση της πολιτικής ζωής και του τόπου. Δεν είναι εύκολο το παλιό πολιτικό σύστημα να αποδεχτεί την ήττα». Μιλώντας για τις δομές του κοινωνικού κράτους, το οποίο όπως είπε δεν οικοδομήθηκε στα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης, στα χρόνια των “μεγάλων ιδεών”, της Ολυμπιάδας, των εξοπλιστικών, του χρηματιστηρίου, τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας αλλά και της στήριξης των νέων – ειδικά των νέων επιστημόνων για να σταματήσει η διαρροή τους στο εξωτερικό. Εκτενή αναφορά έκανε στα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι επιτεύχθηκε η βασική προτεραιότητα και το κεντρικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης, «να επαναφέρουμε τη χώρα σε εργασιακή κανονικότητα, με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις». «Αποκρούστηκαν» είπε «οι σφοδρές πιέσεις που είχαν στήριγμα εργοδοτικές ενώσεις στο εσωτερικό κυρίως για το lock out και την αύξηση των ομαδικών απολύσεων»και απέδωσε τη θετική αυτή εξέλιξη και στις διεργασίες που συνέβησαν και στο ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο με τους ευρωβουλευτές όσο και με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

«Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση για να βγάλουμε τη χώρα από τα προγράμματα επιτροπείας»

Αναφερόμενος στη σημασία της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, που βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο που θα μας επιτρέψει να οργανώνουμε την επόμενη ημέρα μαζί με την κοινωνία. Αυτή τη βαριά ευθύνη δεν την αναλάβαμε για να γίνουμε διαχειριστές της καταστροφής που προκάλεσαν οι προηγούμενοι, αλλά για να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της, να τη βγάλουμε από τα προγράμματα επιτροπείας. Παλεύουμε με νίκες και με συμβιβασμούς όταν είναι αναγκαίο. Έχουμε πίστη στις δυνάμεις τις δικές μας και του λαού μας».

«Ο λαός θα μας συγκρίνει και θα μας κρίνει το 2019»

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ 16Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι το 2019 ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συγκρίνει και να κρίνει: «Δεν ξέραμε αλλά μάθαμε τώρα και δεν έχουμε δικαιολογίες. Δεν θα αφήσουμε το παλιό να τρώει σαν το σαράκι το καινούργιο. Θα δουλέψουμε σκληρά μαζί με την κοινωνία. Να ξαναφτιάξουμε τη χώρα μας όπως της αξίζει και να αφήσουμε πίσω την κρίση. Να πορευτούμε στο μέλλον με ασφάλεια. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Όλα θα είναι αποτέλεσμα μαχών και συγκρούσεων. Δεν υπάρχει κανείς σε αυτή την Κεντρική Επιτροπή και σε αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα αφήσει δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω. Το 2019 θα έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από το πρόγραμμα και να συγκρίνουμε την ανεργία που πήραμε και τι παραδώσαμε, το κοινωνικό κράτος που παραλάβαμε και τι παραδώσαμε, τους ρυθμούς ανάπτυξης που παραλάβαμε και τι θα παραδώσουμε».

πηγή: left.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ