Τον γαμπρό με το άλογό του και τη νύφη με το δικό της, θα συνοδεύσουν στην εκκλησία για την τέλεση του γάμου τους, 150 χορευτές και μουσικοί απόψε στην Κομοτηνή.

Τα προικιά θα μεταφερθούν με ένα τρίτο άλογο.

Η γαμήλια πομπή θα ξεκινήσει στις 19:30 από το γραφικό σοκάκι της Αγίου Γεωργίου, και δια μέσου της κεντρικής πλατείας θα φτάσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία), όπου το ζευγάρι πριν εισέλθει για την στέψη δεχόμενο τις ευχές του κόσμου, θα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Τα παραπάνω αποτελούν την αναβίωση παραδοσιακού ποντιακού γάμου που θα πραγματοποιήσει ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης “Εύξεινος Πόντος” με την πολύτιμη στήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και τη συνδρομή του τοπικού Ιππικού Ομίλου.

Όλο το τελετουργικό βασίζεται σε λαογραφικές καταγραφές εθίμων των προσφύγων που το 1924 από το χωριό Λίτσασα της Νικοπόλεως εγκαταστάθηκαν στα Κασσιτερά του Σαπών Ροδόπης.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, οι διοργανωτές τόνισαν:

Στυλιανός Νικολάου, Πρόεδρος “Εύξεινου Πόντου”

Σοφία Μενεσελίδου, Πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Μετά την αναβίωση του εθίμου θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι στο προαύλιο του 1ου δημοτικού σχολείου με τη σύμπραξη και της ΔΚΕΠΠΑΚ.

*αρχική φωτό: google