FullSizeRender(9)Σημαντική επιτυχία σημείωσε η Ελληνική Κοινοβουλευτική Διπλωματία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στη Χάγη, με επικεφαλής τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, που κατόπιν στοχευμένων παρεμβάσεων κατάφερε στο τελικό κείμενο να υιοθετηθεί το σύνολο των ελληνικών θέσεων και τροπολογιών ως προς την έκθεση για την ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο, προβάλλοντας την σημασία της Ελλάδας στην περιοχή.

Πριν μερικούς μήνες ανατέθηκε από την Επιτροπή Ενέργειας του ΝΑΤΟ στον Τούρκο Βουλευτή του AKP στην  Κωνσταντινούπολη και στενού συνεργάτη του Τ. Ερντογάν, κ. Osman Bak η εκπόνηση μιας έκθεσης για την Ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο και ιδιαιτέρως για το Νότιο Διάδρομο.

Το αρχικό κείμενο περιείχε σε πολλά σημεία προσεγγίσεις, αναλύσεις και ορολογίες, που έθιγαν τις Ελληνικές θέσεις και αντιτίθονταν στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και κάποιες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών (θέματα που αφορούσαν στο Κυπριακό ζήτημα, στο θέμα της ΑΟΖ, ακόμα και στο θέμα της επίσημης ονομασίας της FYROM).

FullSizeRenderΗ Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες έναν διπλωματικό μαραθώνιο, που συνεχίστηκε έως την τελευταία στιγμή στη Ετήσια Συνέλευση του ΝΑΤΟ στη Χάγη με τη διπλωματική συμπαράσταση της αντίστοιχης διεύθυνσης του ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης παρενέβη αρχικά με δυναμικό και στοιχειοθετημένο τρόπο εγκαίρως στην αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας. Στη συνέχεια, υπέβαλλε συνεχώς και έως την τελευταία στιγμή πάνω απο 30 τροπολογίες και επεδίωξε συναντήσεις τόσο με το προεδρείο όσο και με τις άλλες Εθνικές Αντιπροσωπείες. Τέλος, διαπραγματεύτηκε σθεναρά και αποφασιστικά με την Τουρκική πλευρά, η οποία ανταποκρίθηκε εντέλει θετικά.

Με τον τρόπο αυτό επετεύχθη κάτι σημαντικό και όχι σύνηθες στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, όπου κατά κανόνα εγκρίνονται οι εκθέσεις κατά πλειοψηφία, όπως υποβάλλονται από τους εισηγητές. Υιοθετήθηκε το σύνολο των Ελληνικών Τροπολογιών και αφαιρέθηκαν παράγραφοι, που δημιουργούσαν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Η έκβαση αυτή θεωρήθηκε από έμπειρους διπλωματικούς κύκλους ως επιτυχία της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας.

FullSizeRender (4)Σε σχετικές δηλώσεις του, ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και βουλευτής Ροδόπης,  Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, τόνισε “καμία μάχη δε μπορεί να θεωρείται εκ των προτέρων χαμένη. Η έξυπνη, συστηματική και συνεπής προσέγγιση των θεμάτων ενισχύει τις συμμαχίες μας εντός του ΝΑΤΟ και δυναμώνει τη διεθνή μας παρέμβαση, προωθώντας αποτελεσματικά τις εθνικές μας θέσεις. Ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε πως “οι νέοι κίνδυνοι του ISIS και της διεθνούς τρομοκρατίας μάς δίνουν τη δυνατότητα να προβάλουμε την ανάγκη ενίσχυσης της ενότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, απομονώνοντας κάθε φωνή που επιδιώκει την αναμόχλευση θεμάτων που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την ΑΟΖ, διασπούν τη Συμμαχία και μειώνουν την αποτελεσματικότητα της στην περιοχή. Η ανάδειξη αυτής της διάστασης μάς δίνει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αποτελεσματικότερα  τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή  και τα εθνικά μας Δίκαια”. Ενώ πρόσθεσε “με το χειρισμό μας πιστεύω ότι βρήκαμε κατανόηση από πολλά κράτη μέλη και πετύχαμε εντέλει τη θετική ανταπόκριση του Τούρκου συναδέλφου, που αποδέχθηκε το σύνολο των παρεμβάσεων μας, ανταποκρινόμενος θετικά στο κλίμα που δημιούργησαν οι παρεμβάσεις μας”.

Ερώτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα

Ο βουλευτής Ροδόπης, αφού ευχαρίστησε το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg επειδή αναγνώρισε τη θέση της Ελλάδας στη συμμαχία, υπέβαλε ερώτηση σχετικά με τη μεταναστευτική εισροή που δέχεται η Ελλάδα και για τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου και για την υπόλοιπη Ευρώπη.