Ψηφιακές υπηρεσίες από το ΕΒΕΡ- Ημερίδα για το e- Επιμελητήριο την Πέμπτη

Κεκλεισμένων των θυρών και σε κλίμα μεγάλης έντασης εξελίχθηκε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης, με αντικείμενο την ενοικίαση της ακίνητης περιουσίας της ΕΑΣ σε ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’όλη της διάρκεια της επεισοδιακής συνεδρίασης, στην αίθουσα του Επαγγελματικού-Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, πέριξ του κτιρίου, βρισκόταν ισχυρή αστυνομική δύναμη!

Η Γ.Σ  με ψήφους 47 υπέρ και 11 κατά, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, κι έπειτα από την αποχώρηση 14 αντιπροσώπων, την εκμίσθωση των ακινήτων, υιοθετώντας την σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣ, που το προηγούμενο διάστημα είχε ξεσηκώσει θύελλα αμφισβητήσεων σχετικά και με την εγκυρότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Οι τόνοι ανέβηκαν από την εκκίνηση της συνεδρίασης, όταν ζητήθηκε η απομάκρυνση από την αίθουσα, τόσο των εργαζομένων -πέραν του προέδρου του σωματείου τους- και όσων δεν ήταν αντιπρόσωποι, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους.

Δεν υπήρχε άλλη λύση, για να μην κατασπαταληθεί η περιουσία της ΕΑΣ” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντίνος Κούκος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι “στο μέλλον όποιος συνεταιρισμός δραστηριοποιηθεί θα μπορέσει ξανά την περιουσία αυτή να την πάρει, αρκεί να υπάρχουν αγρότες, που να θέλουν να δουλέψουν για συνεταιρισμό”.

 

 

Στο κενό έπεσε πρόταση των εργαζομένων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένα ετών, για τη δημιουργία νέου συνεταιρισμού ώστε να διατηρηθεί και η ακίνητη περιουσία, που τελικά δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, παρότι υποστηρίχθηκε από ορισμένους αντιπροσώπους. Ο Πρόεδρος των εργαζομένων Γιάννης Κατσαρός ανέφερε πως κατά την τοποθέτησή του κάλεσε το σύνολο των αντιπροσώπων να σκεφθούν καλά πριν την ψηφοφορία, σημειώνοντας “γιατί όταν θα πάμε στα χωριά μας και θα μας κοιτάνε οι αγρότες και θα μας λένε τι έγινε με τα βιομηχανικά ακίνητα της Ένωσης να μπορούμε να τους πούμε ότι δεν τα νοικιάσαμε, δεν τα δώσαμε σε κάποια συμφέροντα άλλα, απλά τα κρατήσαμε  να τα επαναλειτουργήσουμε και να προσπαθήσουμε μόνοι μας πάλι να ξανά στηριχθούμε στα πόδια μας“.

20140904_132405[1]
Από αριστερά ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιάννης Κατσαρός με μέλη του Δ.Σ μεταξύ τους ο Ανδρέας Σμυλάνης

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για αποτροπή της εκκαθάρισης- η οποία θεωρείται η πιθανότερη εξέλιξη- προκειμένου να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους, που υπολογίζονται σε 1 εκ.ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό “υπάρχουν οφειλές και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία και προς τρίτους,γι’ αυτό λέμε ότι δύσκολα θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν χρήματα από την εκκαθάριση. Μέλημά μας δεν είναι απλά να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας», επισήμανε, ” είναι να παραμείνουν οι θέσεις εργασίας και το συνεταιριστικό κίνημα στον τόπο μας”.