20141008_193144[1]Ξεχωριστή στιγμή στην ακαδημαϊκή πορεία του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου αποτελεί η αναγόρευση του ομότιμου καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβρούργου Dieter Harlfinger, σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης. Ο “φιλέλληνας με την ευγενέστερη έννοια του όρου” τιμώμενος του Δημοκριτείου, είναι ένας από τους κορυφαίους διεθνώς κλασικούς φιλολόγους και παλαιογράφους ενώ η σχέση του με το Πανεπιστήμιο της Θράκης ξεκίνησε το 2003 όταν κλήθηκε να μιλήσει σε σεμινάριο για την ελληνική παλαιογραφία.

20141008_193112[1]Από το 1986 µέχρι σήµερα είναι επιστηµονικός διευθυντής του Αριστοτελικού Αρχείου (Aristoteles–Archiv) του Ελεύθερου Πανεπιστηµίου του Βερολίνου, ενώ από το 2001 έως το 2004 διηύθυνε το Rinascimento Virtuale, ένα φιλόδοξο πρόγραµµα ευρωπαϊκής συνεργασίας µε στόχο την καταγραφή των ελληνικών παλίµψηστων χειρογράφων στις ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες. To 2007 ίδρυσε στο Αµβούργο το Κέντρο για την έρευνα της χειρόγραφης παράδοσης των κειµένων (Teuchos Zentrum), και από το 2012 µέχρι σήµερα διευθύνει το πολυετές πρόγραµµα της Ακαδηµίας Επιστηµών του Βερολίνου- Βραδεµβούργου Commentaria in Aristotelem Graeca et Byzantina, το οποίο εκδίδει τα αριστοτελικά υποµνήµατα βυζαντινών κυρίως λογίων. Κατά την περίοδο 2003- 2012, διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ελληνικής Παλαιογραφίας (Comité International de Paléographie Grecque) και το 2003 εξελέγη ξένος εταίρος της διακεκριµένης Ιταλικής Ακαδηµίας Επιστηµών Accademia Nazionale dei Lincei. Το 2011 αναγορεύθηκε Επίτιµος Διδάκτωρ του Τµήµατος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.

20141008_183711[1]
Ο καθηγητής κ. Harlfinger με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Παναγιώτα Σαρίσχουλη, η οποία υπήρξε και φοιτήτρια του.

Η σχέση του καθηγητή Dieter Harlfinger µε την Ελλάδα είναι µακροχρόνια και ουσιαστική, καθώς έχει επιβλέψει τις εργασίες πλήθους Ελλήνων ερευνητών, ορισµένοι από τους οποίους υπηρετούν σήµερα στο Τµήµα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ, όπως η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παναγιώτα Σαρίσχουλη, η οποία ανέγνωσε τον έπαινο του τιμώμενου στη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης.

Ο ίδιος επίσης έχει υπάρξει πρωτοπόρος στην υλοποίηση ποικίλων προγραµµάτων ανταλλαγής φοιτητών, ερευνητών και διδασκόντων ανάµεσα στην Ελλάδα και την Γερµανία, τα οποία έχουν ισχυροποιήσει τις επιστηµονικές σχέσεις µεταξύ των δύο χωρών στον τοµέα των κλασικών σπουδών. Ανάλογες σχέσεις καλλιεργούνται μεταξύ των Πανεπιστημίων του Αμβούργου και του Βερολίνου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μέσω του προγράμματος Erasmus που προωθεί ανταλλαγές φοιτητών αλλά και μέσω των ανταλλαγών διδασκόντων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο κ. Harlfinger κληθείς να σχολιάσει τις συνέπειες της κρίσης κι ειδικότερα την απόφαση φοιτητών να μεταναστεύσουν  για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Γερμανία, τόνισε “υπάρχει μία θετική πλευρά στην κρίση που αναγκάζει τους φοιτητές να φύγουν από την Ελλάδα διότι τα γερμανικά πανεπιστήμια υποδέχονται τους Έλληνες φοιτητές και ειδικά τα πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Βερολίνου δέχονται πάρα πολλούς και χαίρονται γι΄ αυτό και τους παρέχουν ό,τι χρειάζονται για τις σπουδές τους. Σημείωσε δε πως “οι Έλληνες φοιτητές δεν πηγαίνουν μόνο στη Γερμανία, αλλά στην Αγγλία, τη Γαλλία και ο κυριότερος λόγος είναι οι εξαιρετικές βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων και το πολύ εύκολο σύστημα δανεισμού που επιτρέπει στα παιδιά να τελειώνουν εκεί γρήγορα και σωστά τις σπουδές τους“.

20141008_190231[1]