- Οι αγροτικές πολιτικές που ακολουθεί 5 χρόνια τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ συνοψίζονται στη φράση «να τελειώνουμε με τον αγροτικό κόσμο».
- Αυτό αποδεικνύουν και οι ανύπαρκτες – για τους αγρότες – εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και το γεγονός πως 1 χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αγρότες και παραγωγοί παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι.
- Το παρόν νομοσχέδιο για τους ελέγχους στα Προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ έρχεται με καθυστέρηση από την κυβέρνηση και είναι ελλιπές σε βασικά του σημεία – Διαιωνίζει την πολυνομία και τη γραφειοκρατία και χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα.
- Επίσης και από αδυναμία διοικητικών μέτρων, το επισήμαναν και οι φορείς: σε περίπτωση σημαντικών παραβάσεων το ν/σ προβλέπει απλή «έγγραφη σύσταση» για τους παρανομούντες, τη στιγμή που με το ισχύον πλαίσιο ζητείται αποχαρακτηρισμός των ποσοτήτων, ακόμη και ανάκτηση της πιστοποίησης.
- Δεν κάνει τίποτα το ν/σ για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών – Απαιτούνται προσλήψεις προσωπικού για να στηριχθεί και να δυναμώσει ο ελεγκτικός μηχανισμός.
- Τα ΠΟΠ προϊόντα και τα προϊόντα προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης, είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας και μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας και τις κατά τόπους οικονομίες.
- Ο μυρωδικός καπνός «μπασμάς», αυτή η μοναδική ποικιλία που ευδοκιμεί στη Θράκη, τείνει σήμερα προς εξαφάνιση λόγω μη στήριξης των καπνοπαραγωγών από την Κυβέρνηση και του υψηλού κόστους παραγωγής.
- Επιτρέπεται η πολιτεία να μην εκμεταλλεύεται, να μην επενδύει σε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν και μπορούν να παράξουν οι τοπικές κοινωνίες μας, όπως η ποικιλία «μπασμά» στα μέρη μου;
- Το ΥΠ.Α.Α.Τ. βρίσκεται σε πρωτοφανή ανυποληψία και απαξίωση, με ευθύνη της κυβέρνησης – Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων και επιτροπεία έχουν επιβληθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για αδιαφάνεια στις πληρωμές, από την ΕΕ.
- Ο παραιτηθέντας, πρώην Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κατήγγειλε εικονικούς και ελλιπείς ελέγχους, «ελληνοποιήσεις», ακόμη και πιέσεις για απευθείας αναθέσεις.
- Το παρόν και το μέλλον του αγροτικού κόσμου είναι πολύ πιο σπουδαίο και σημαντικό από τα «μαγειρέματα» κάποιων Υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
- Αν ο πρωθυπουργός αδιαφορεί για τον πρωτογενή τομέα, εμείς λέμε πως αυτό μπορεί να αποτελέσει την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.
- Ως Νέα Αριστερά έχουμε καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος όπως α) μείωση του κόστους παραγωγής, β) προστασία των τιμών του παραγωγού από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές γ)νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας και των σταβλικών εγκαταστάσεων των αγροτοκτηνοτρόφων δ)ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων ε) μηδενικό ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής στ) ενίσχυση και διεύρυνση της πιστοποίησης για την παραγωγή προϊόντων και ποιότητα και ταυτότητα κ.α.
Ολόκληρη η ομιλία του:
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, «Να τελειώνουμε τον αγροτικό κόσμο», λες και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι λοιποί παραγωγοί και οι καλλιεργητές δεν υπάρχουν! Αυτοί θα μπορούσαν να ήταν οι τίτλοι, αν θέλαμε να περιγράψουμε τις αγροτικές πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον πρωτογενή τομέα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τα ίδια συμπεράσματα θα έβγαιναν, αν άκουγε κανείς τον Πρωθυπουργό λίγες ημέρες πριν, στη ΔΕΘ, όπου και πάλι, με εξαίρεση μια ελάχιστη αναφορά στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, ο αγροτικός κόσμος ήταν ο μεγάλος χαμένος από τις χωρίς θετικό κοινωνικό αντίκτυπο εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Όμως, ακόμη κι αν ερχόταν κάποιος ή κάποια σήμερα για πρώτη φορά στη χώρα και διαπίστωνε ότι έναν χρόνο μετά την αδιανόητη καταστροφή στον Έβρο, εκεί όπου κάηκαν διακόσιες χιλιάδες ελαιόδεντρα που παρήγαγαν μάλιστα προϊόντα ΠΟΠ, οι ελαιοπαραγωγοί παραμένουν ακόμα απλήρωτοι και συνάμα διαπίστωνε ότι έναν χρόνο μετά τον «Ντάνιελ» το ίδιο συμβαίνει και με την αντιπλημμυρική θωράκιση στη Θεσσαλία, όπου οι αποζημιώσεις αλλά και το απαραίτητο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής αγνοούνται μέχρι σήμερα, εύλογα θα κατέληγε στο συμπέρασμα πως για τη Νέα Δημοκρατία ο αγροτικός κόσμος αποτελεί τον τελευταίο τροχό της αμάξης.
Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε και τις ζωονόσους, την πανώλη και την ευλογιά που έπληξαν την ελληνική κτηνοτροφία και τα χιλιάδες ζώα που ως εκ τούτου θανατώθηκαν, τότε καταλαβαίνουμε σε πόσο οριακό σημείο βρίσκεται σήμερα η εγχώρια γεωργία και η κτηνοτροφία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα χρόνια και διαχρονικά προβλήματα του αγροτικού τομέα ήρθαν να προστεθούν τα τελευταία χρόνια οι αρνητικές επιπτώσεις αλλεπάλληλων κρίσεων. Μιλάμε για κρίση υγειονομική, κρίση κλιματική, κρίση γεωπολιτική, με μεγάλες ανατροπές και αναδιατάξεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Τα εγχώρια δίκτυα παραγωγής και η διακίνηση προϊόντων δοκιμάστηκαν, ενώ η αύξηση των δαπανών στην ενέργεια και στα γεωργικά εφόδια διέλυσαν στην κυριολεξία τους παραγωγούς.
Παρ’ ότι γνωστά τα παραπάνω δεδομένα και οι δυσκολίες, η αγροτική πολιτική που επέλεξε η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόσφερε καμία απάντηση, καμία λύση, αλλά επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση με τον κακό και χωρίς πολιτική στόχευση σχεδιασμό του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, με την απουσία αποτελεσματικών μέτρων ενάντια στην ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια, με την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που δημιούργησαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, με τη διαχειριστική της ανεπάρκεια και την πελατειακή διαχείριση της καταβολής των αγροτικών ενισχύσεων, με την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα εγγυάται το αγροτικό εισόδημα για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, με την αποδυνάμωση έως και κατάργηση των δημόσιων πολιτικών στον αγροτικό τομέα και με την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων μέσω ΣΔΙΤ.
Σε αυτό το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής εντάσσεται και το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και είναι ελλιπές σε βασικά του σημεία. Αποτελεί στην πραγματικότητα συμπλήρωμα παλαιότερων νόμων και κανονισμών. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Υπουργός ο οποίος δήλωσε πως προβληματίστηκε αν θα έπρεπε να κατεβάσει ξεχωριστό νόμο ή να αρκεστεί σε κάποιες υπουργικές αποφάσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι αναγνωρίζουμε πως τα Προϊόντα ΠΟΠ και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας και ιδιαίτερα για τις κατά τόπους οικονομίες. Είναι δεκάδες τα προϊόντα υψηλής ποιότητας –πολλά εξ αυτών αναγνωρισμένα ήδη με ετικέτες- που μπορούν να κατακτήσουν τις εγχώριες, αλλά και τις διεθνείς αγορές, όπως η ελιά, το μέλι, η φέτα, το λάδι, τα μήλα, η σταφίδα, ο κρόκος, η μαστίχα και τόσα ακόμα.
Επιτρέψτε μου να εστιάσω λίγο στον καπνό, μιας και δεν γνωρίζετε πως στη Θράκη ευδοκιμεί η ποικιλία καπνού, ο μυρωδικός Mπασμάς, που θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως, αν όχι η καλύτερη, και που τείνει προς εξαφάνιση λόγω μη στήριξης των καπνοπαραγωγών από την Κυβέρνηση και το αυξημένο κόστος παραγωγής, με συνέπεια να μην παράγεται αυτός ο ποιοτικότερος καπνός και να αδειάζει η ύπαιθρος. Και σας ρωτώ: Επιτρέπεται η ελληνική πολιτεία διαχρονικά να μην αξιοποιεί, να μην εκμεταλλεύεται, να μην επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν και μπορούν να παράξουν οι τοπικές κοινωνίες μας, όπως, εν προκειμένω, η ποικιλία Μπασμάς στα μέρη μου; Για να προωθηθούν, λοιπόν, τα προϊόντα ΠΟΠ, χρειαζόμαστε την ανάδειξη της ίδιας της ονομασίας των προϊόντων, ώστε να αναβαθμιστούν τα μερίδιά τους. Και βεβαίως, να υιοθετηθεί μια φιλόδοξη στρατηγική μάρκετινγκ.
Προϋπόθεση για τα παραπάνω -θα συμφωνήσετε, νομίζω, όλοι σε αυτό- είναι να διαφυλαχθεί η υστεροφημία, δηλαδή η ποιότητα αυτών των προϊόντων. Τι κάνει το παρόν νομοσχέδιο; Κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση; Προστατεύει τα προϊόντα από αθέμιτες και κακόβουλες πρακτικές; Δίνει στους παραγωγούς τα κατάλληλα εργαλεία; Οι ίδιες οι τοποθετήσεις των φορέων στις Επιτροπές απάντησαν στα παραπάνω ερωτήματα: Πολυνομία, αποσπασματικότητα, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, διοικητική γραφειοκρατία. Και βεβαίως, εκκωφαντική σιωπή για το σημαντικότερο: Την ενίσχυση, αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του υποστελεχωμένου ελεγκτικού μηχανισμού.
Σας ρώτησα και κατά τη συζήτηση στις επιτροπές τον αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στη διεύθυνση ΠΟΠ του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και στη Διεύθυνση Ποιότητας και Βιολογικών του Υπουργείου. Τα νούμερα είναι πραγματικά απογοητευτικά, αν συνυπολογίσουμε πως τα μέρη ελέγχου που παράγουν προϊόντα ΠΟΠ και γεωργικής προέλευσης στη χώρα είναι χίλια εκατόν σαράντα επτά και οι οργανικές θέσεις είναι περίπου είκοσι. Οπότε, με τον αριθμό των ελάχιστων υπαλλήλων τα νούμερα αυτά δεν βγαίνουν. Τι θα κάνετε; Θα κάνετε κάτι γι’ αυτό; Θα ενισχύσετε τις υπηρεσίες, τον ελεγκτικό μηχανισμό, με προσλήψεις; Τι ακριβώς περιμένετε;
Ένα άλλο σημείο που σας επισήμανα και κατά τη συζήτηση στις επιτροπές, το ανέφεραν και οι φορείς: Αδυναμία διοικητικών μέτρων. Σε περίπτωση σημαντικών παραβάσεων και μη τήρησης των προδιαγραφών, προβλέπεται απλά μια έγγραφη σύσταση, τη στιγμή που σήμερα με το ισχύον πλαίσιο ζητείται αποχαρακτηρισμός των ποσοτήτων ή ακόμα και ανάκτησης πιστοποίησης. Σας το επισήμαναν και οι φορείς. Τα διοικητικά μέτρα και τα διοικητικά πρόστιμα που προστίθενται με τον τρόπο που κλιμακώνονται δεν είναι ικανά να συμβάλλουν στη συμμόρφωση των επιχειρήσεων. Πιο ξεκάθαρα δε γίνεται.
Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των ομάδων παραγωγών, δεν αναλύονται οι διαδικασίες, παρά μόνο αυτό που αναφέρει το νομοσχέδιο ότι προβλέπεται βασικός κοινοτικός κανονισμός. Παράλληλα, δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο καμία αναφορά στους συνεταιρισμούς, παρά το ότι υπάρχουν σήμερα πολλοί συνεταιρισμοί που παράγουν ΠΟΠ προϊόντα.
Τέλος, προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι δεν ζητήσατε, αλλά ούτε και αξιοποιήσατε σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, την τεράστια εμπειρία των εργαζομένων στον ΕΛΓΟ. Δηλαδή, των καθ’ ύλην αρμόδιων στα ζητήματα ελέγχων της προστασίας και της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ανυποληψία και η απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα συνολικά το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης τεράστιες. Δεν έχει κανείς παρά να δει τα όσα συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ με τα πρόστιμα των εκατοντάδων εκατομμυρίων που επιβλήθηκαν στον Οργανισμό για αδιαφάνεια στις πληρωμές, αλλά και συνολικά την επιτροπεία στην οποία τέθηκε ο οργανισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αδιανόητες καταστάσεις από μια Κυβέρνηση, που κατά τα άλλα, πουλάει επιτελικό κράτος.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις καταγγελίες του παραιτηθέντα πρώην Προέδρου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» για εικονικούς ή ελλιπείς ελέγχους, για ελληνοποιήσεις, ακόμα και για πιέσεις σε απευθείας αναθέσεις, τότε καταλαβαίνουμε γιατί ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναγκάστηκε εμμέσως να παραδεχθεί στις Επιτροπές πως παρέλαβε καμένη γη. Ξέχασε, όμως, να διευκρινίσει πως την παρέλαβε από την Κυβέρνησή του. Επιτρέψτε μου, όμως, να ξαναπώ πως το παρόν και το μέλλον του αγροτικού κόσμου της χώρας είναι πολύ πιο κρίσιμο από τα μαγειρέματα κάποιων Υπουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αν ο Πρωθυπουργός αδιαφορεί για τον πρωτογενή τομέα, εμείς λέμε πως ο πρωτογενής τομέας μπορεί να εξελιχθεί σε βασική ατμομηχανή μηχανή της χώρας. Πως η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η συνεχής υποβάθμιση και ερήμωση της υπαίθρου και εγκατάλειψη των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, δεν είναι νομοτέλεια, αλλά πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οφείλετε απαντήσεις. Απαντήσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.
Εξηγήστε γιατί δεν εφαρμόζεται το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ 2» για την καταπολέμηση της νοθείας στο γάλα και σε άλλα προϊόντα. Γιατί δεν εφαρμόζονται εργαλεία που είναι έτοιμα και μπορούν να μας προστατέψουν από τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων; Προφανώς, γιατί υπηρετείτε συγκεκριμένα συμφέροντα. Γιατί δεν έχει πληρωθεί ακόμα το μέτρο «ΑΜΑΛΘΕΙΑ», ύψους 12 εκατομμυρίων για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων μας; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης; Θα καταδικάσετε τη χώρα λόγω της δικής σας ανεπάρκειας σε νέα πρόστιμα.
Πείτε μας και εξηγήστε μας, πώς είναι δυνατόν τέσσερις στους δέκα Λαρισαίους αγρότες να παραμένουν και σήμερα απλήρωτοι από τις ζημιές που προκάλεσε ο Daniel;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως Νέα Αριστερά σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος: Μείωση του κόστους παραγωγής και προστασία των τιμών παραγωγού από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των σταβλικών εγκαταστάσεων των αγροτοκτηνοτρόφων. Ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων, ενίσχυση και διεύρυνση της πιστοποίησης, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέα στη χώρα για την παραγωγή προϊόντων με ποιότητα και ταυτότητα. Μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Ενεργοποίηση της Επιτροπής Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών και πολλά ακόμη.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις διαδικασίες ελέγχου των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων. Αποτυγχάνει να θωρακίσει για τους λόγους που προανέφερα τα προϊόντα ΠΟΠ ή τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης. Υπολείπεται εκείνων των τολμηρών μέτρων που απαιτούνται και γι’ αυτό και καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ πολύ.