[VID] Χαρίτου στη Βουλή: “Συγκαλύπτετε την κατάργηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θράκης”

"Το τρένο το προτιμούσαν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, φοιτητές, στρατιωτικοί, γιατί ήταν το πιο φθηνό μέσο μεταφοράς. Το αξιοποιούσε και ο επιχειρηματικός κόσμος για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Τα κόστη μεταφοράς τριπλασιάστηκαν έως και πενταπλασιάστηκαν".
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου (35)

Χαρίτου προς Κυβέρνηση:

  • “Έχετε την αποκλειστική ευθύνη για τη σιδηροδρομική απομόνωση της Θράκης.

  • Οι αλλαγές σε ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ δεν μεταβάλλουν τη σιδηροδρομική εγκατάλειψη της Θράκης  που επιβάλλατε προ τριετίας με πρόσχημα τη συντήρηση – δήθεν – του δικτύου.

  • Καλλιεργείτε προσδοκίες για επικοινωνιακούς λόγους, ενώ στην ΑΜ-Θ απαξιώνονται συστηματικά τα σιδηροδρομικά δίκτυα”.

Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για τον ΟΣΕ/ΕΡΓΟΣΕ, και για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές μεταφορές επιβατών, τόνισε:

«Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις υπεραστικές και αστικές οδικές μεταφορές, αλλά και τις διατάξεις για την αναδιοργάνωση ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, τα λαϊκά στρώματα που κυρίως τα χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους, ούτε πρόκειται να αισθανθούν καμία ελάφρυνση, ούτε βέβαια θα ανακουφιστούν από την ταλαιπωρία που υφίστανται από το σιδηροδρομικό δίκτυο στη βόρειο Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θράκη το οποίο απαξιώνεται με συστηματικό τρόπο. Άκουσα τον υπουργό με προσοχή – στα λόγια ωραία τα λέει – για ενίσχυση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την περιφέρεια, για τη στρατηγική σημασία της σύνδεσης με τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Έχετε οδηγήσει σε πλήρη σιδηροδρομική απομόνωση τη Θράκη, σε σιδηροδρομική εγκατάλειψη την περιοχή. Με πρόσχημα τη συντήρηση δήθεν των γραμμών, εδώ και τρία χρόνια, διακόψατε τα δρομολόγια πλην ενός ημερησίως στη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Όταν μέχρι το 2008 υπήρχαν ημερησίως οκτώ δρομολόγια χρονικής διάρκειας 4 ωρών και 45 λεπτών, ο μισός χρόνος από αυτόν που απαιτείται σήμερα, αφού τόσο χρόνο διαρκούσε η συγκεκριμένη σιδηροδρομική διαδρομή όταν πρωτοκατασκευάστηκε πριν από 125 χρόνια! Μια διαδρομή από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη γίνεται σήμερα σε υπερδιπλάσιο χρόνο σε σχέση με το παρελθόν – σχεδόν 12 ώρες. Για ποια αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης στη Θράκη μπορεί να γίνεται λόγος; Για ποια αναβάθμιση μιλάτε, αυτή είναι η πλήρη απαξίωση του σιδηρόδρομου στη Θράκη. 

Όταν με απόφασή σας τον περασμένο Δεκέμβριο το ενεργό δίκτυο της γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο στο ένα δρομολόγιο ημερησίως, το τρένο φτάνει μέχρι τη Δράμα. Ενώ από τη Δράμα μέχρι την Αλεξανδρούπολη δεν κυκλοφορούν τρένα, δεν σφυρίζει το τρένο σε Ξάνθη και Κομοτηνή και δεν υπάρχει προσωπικό στους σταθμούς που έχουν απομείνει. Οι επιβάτες μεταφέρονται με λεωφορεία από Δράμα σε Αλεξανδρούπολη ή mini bus από Ξάνθη και Κομοτηνή προς Αλεξανδρούπολη με ελάχιστους επιβάτες, σε ορισμένες περιπτώσεις άδεια – πληρώνει ο ΟΣΕ, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, τις εταιρείες μεταφοράς.

Το τρένο μπορεί να μη σφυρίζει πια στη Θράκη, εσείς όμως σφυρίζετε κλέφτικα, επικοινωνιακά, προκειμένου να συγκαλύψετε την κατάργηση ουσιαστικά της σιδηροδρομικής σύνδεσης στη Θράκη. Καλλιεργείτε προσδοκίες για χάραξη νέας σιδηροδρομικής γραμμής από Θεσσαλονίκη για Νέα Καρβάλη Καβάλας, όταν είστε ακόμα στην προκήρυξη της μελέτης-κατασκευής. Όπως λέγεται στην περιοχή, σαν το γάργαρο νερό να τρέχει η μελέτη, θα ξεπεράσει τα δέκα χρόνια. Να σας θυμίσω ότι τριάντα χρόνια διήρκησε η εκπόνηση της μελέτης για 31 χιλιόμετρα σε πεδινό περιβάλλον μεταξύ Νέας Καρβάλης και Τοξότες. Και μη που πείτε κύριε υπουργέ ότι για αυτό ευθύνεται ότι δεν ήταν σωστή η διάρθρωση μεταξύ ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ.

Κύριε υπουργέ, σε ερωτήσεις που είχα υποβάλλει για την κατάσταση του σιδηρόδρομου στη Θράκη, είτε δεν απαντάτε, ή όταν μας απαντάτε ωραιοποιείτε την πραγματικότητα. Σε πρόσφατη απάντησή σας μας κάνετε γνωστό ότι στον γενικότερο σχεδιασμό σας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Καβάλα στη Βάρνα σε διπλή γραμμή ηλεκτροκίνησης. Τι είναι αυτά που λέτε κύριοι, για να αναβαθμίσετε κάτι σημαίνει ότι υφίσταται έστω μονή γραμμή. Ποια είναι αυτή η γραμμή που εμείς δεν την ξέρουμε και εσείς μας λέτε ότι θα την αναβαθμίσετε; Δημιουργείτε προσδοκίες, ενώ στην ΑΜ-Θ απαξιώνονται συστηματικά τα σιδηροδρομικά δίκτυα.

Ξεχνάτε όμως ότι τα τρένα τα προτιμούσαν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, φοιτητές, στρατιωτικοί, γιατί ήταν το πιο φθηνό μέσο μεταφοράς. Τα αξιοποιούσε ο επιχειρηματικός κόσμος για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στην επιχειρηματικότητα, αφού τα κόστη μεταφοράς τριπλασιάστηκαν έως και πενταπλασιάστηκαν. Σε μία περιοχή όπου η διασυνοριακότητα είναι το πιο ισχυρό συγκριτικό της πλεονέκτημα, το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει πλήρως απαξιωθεί και ουσιαστικά εγκαταλειφθεί».

Για τις ρυθμίσεις για τις αστικές μεταφορές, ο κ. Χαρίτου σημείωσε: «Ο εισηγητής μας είχε την ευκαιρία να αναδείξει τις στοχεύσεις, τις επιδιώξεις με τις συγκεκριμένες διατάξεις που εισάγετε στο νομοσχέδιο. Δε θα επεκταθώ σε όλα αυτά, αλλά θα ήθελα να εστιάσω σε ένα μόνο θέμα. Για ποια απελευθέρωση κάνετε λόγο; Αφού χωρίς να το ομολογείτε επιβάλλετε με φωτογραφικές διατάξεις την άσκηση του μεταφορικού έργου σε συγκεκριμένους φορείς: στα ΚΤΕΛ. Γιατί δεν το λέτε, πέστε το στους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και στους εργαζομένους τους που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Όλα τα άλλα περί δήθεν απελευθέρωσης της αγοράς, δήθεν εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, είναι το φύλλο συκής. Τουλάχιστον κάντε δεκτή την τροπολογία που σας καταθέτουμε για την προστασία των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ».

Ο Βουλευτής της Ροδόπης ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι άλλη μία επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση κινείται με μοναδική πυξίδα την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των οικονομικών συμφερόντων και των φίλων της, την τακτοποίηση των δικών της παιδιών, και δυστυχώς δεν έχει να περιμένει τίποτα η πλειοψηφία της κοινωνίας. Το δυστύχημα με όλα αυτά είναι ότι υποθηκεύεται το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας, όπως γίνεται με το σοβαρό θέμα των υποδομών και των μεταφορών που σήμερα συζητούμε».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood