[VID] Χαρίτου στη Βουλή προς Κυβέρνηση: “Αδιαφορείτε για το παλιό δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής ενώ ο Δήμος Κομοτηνής εδώ και τρία χρόνια ζητά την παραχώρησή του”

Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής συζητήθηκε στη Βουλή όπου απάντησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας.
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου (37)

Ο βουλευτής Ροδόπης απευθυνόμενος στον υφυπουργό ανέφερε:

“Το παλιό δικαστικό μέγαρο της Κομοτηνής, ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια στο κέντρο της πόλης, που υπήρξε η έδρα της πρώτης διοίκησης της ελεύθερης Θράκης, παραμένει για δύο δεκαετίες πλήρως εγκαταλελειμμένο. Το μέγεθος της φθοράς που υπέστη λόγω έλλειψης συντήρησης μετά το 2004 που έγινε η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του στο νέο δικαστικό μέγαρο, είναι τόσο μεγάλο, που σήμερα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Ενώ σας έχει κατατεθεί από τον Δήμο Κομοτηνής εδώ και σχεδόν τρία χρόνια αίτημα παραχώρησής του ώστε να διασωθεί, να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, εσείς από την πλευράς σας αδιαφορήσατε πλήρως. Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι χρόνια για να απαντήσετε ότι δεν μπορείτε να το παραχωρήσετε στον Δήμο Κομοτηνής γιατί όπως παραδέχτηκε  ο ίδιος ο υπουργός εδώ στη Βουλή, το παλιό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του υπουργείου Δικαιοσύνης, εν προκειμένω στο ΤΑΧΔΙΚ, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών!

Είναι τέτοιο το μέγεθος της αδιαφορίας σας απέναντι σε ένα τόσο ιστορικό κτίριο, που η ύπαρξή του αγνοείται από το κράτος! Το παλιό δικαστικό μέγαρο εμφανίζεται στο Κτηματολόγιο ως αγνώστου ιδιοκτήτη, γιατί δεν φροντίσατε ούτε να εγγραφεί στο Κτηματολόγιο! Από τα 6000 τ.μ. όλου του χώρου, μόνο 200 τ.μ. φαίνεται να ανήκουν στο Δημόσιο!

Πριν λοιπόν ακούσουμε ωραία λόγια και διαβεβαιώσεις για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για παραχώρηση στον  Δήμο  Κομοτηνής, οφείλουμε να δούμε κατάματα την πραγματικότητα και έρχομαι  στα ερωτήματα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε πριν τέσσερις περίπου μήνες ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα αναλάβουν να προσδιορίσουν το τμήμα της έκτασης του παλιού δικαστικού μεγάρου που θα επιστραφεί στο υπουργείο Οικονομικών. Σας ρωτώ λοιπόν πολύ συγκεκριμένα αν έχετε ολοκληρώσει τη μελέτη αποτύπωσης της έκτασης που είναι να επιστραφεί. Ναι ή όχι; Αν όχι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της; Ακόμη, αν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες  παραχώρησης στο υπουργείο Οικονομικών και σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκονται αυτές; Αν θα ξεκινήσετε τη διαδικασία εγγραφής της έκτασης του παλιού δικαστικού μεγάρου στο Κτηματολόγιο, γιατί προφανώς γνωρίζετε πόσο μακροχρόνιες διαδικασίες απαιτούνται. Τέλος, να μου απαντήσετε αν οι υπηρεσίες κτιριακών υποδομών έχουν προκηρύξει τη μελέτη εργασιών συντήρησης του παλαιού κτιρίου πριν οδηγηθούμε στην κατάρρευση τμημάτων  του.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του υπουργείου του για τις καθυστερήσεις στην παραχώρηση του κτιρίου στον Δήμο Κομοτηνής, κάνοντας λόγο για ένα σύνθετο ζήτημα και μάλιστα επιχείρησε να μετακυλήσει μέρος των πολιτικών ευθυνών στις τοπικές Αρχές της περιοχής μας. Επανέλαβε όσα είναι ήδη γνωστά για τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθηθεί για να παραχωρηθεί το κτίριο, χωρίς να απαντάει επί της ουσίας για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε το παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί να παραχωρηθεί στον Δήμο Κομοτηνής προς αποκατάσταση και αξιοποίηση.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου τόνισε:

“Σας άκουσα με προσοχή και θέλω ειλικρινά να σας πω ότι δεν φωτίσατε περισσότερο το θέμα από όσα ήδη γνωρίζαμε. Είναι γνωστή η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την επιστροφή του κτιρίου στο υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης την περιέγραψε πριν λίγο καιρό μέσα στη Βουλή, όμως έχουν μεσολαβήσει τέσσερις-πέντε μήνες. Η ευθύνη είναι δική σας  για το πόσο έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες. Εσείς μου δώσατε την εικόνα ότι είστε ευχαριστημένοι με το πώς προχωράει η διαδικασία, ότι είναι θέμα χρόνου να επιλυθεί, και ότι το αντιμετωπίζετε με ευθύνη και σοβαρότητα. Φοβάμαι πως ωραιοποιείται την πραγματικότητα. Πόσο υπευθυνότητα δείχνετε όταν χρειάστηκαν πάνω από τρία χρόνια για να αντιληφθείτε ότι δεν ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά στο Οικονομικών; Δεν απαντήσατε στα ερωτήματά μου αν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αποτύπωσης της έκτασης που είναι να επιστραφεί στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν απαντήσατε στο αν οι υπηρεσίες κτιριακών υποδομών έχουν προκηρύξει τη μελέτη εργασιών συντήρησης του παλαιού κτιρίου πριν οδηγηθούμε στην κατάρρευση τμημάτων του. Η αναφορά σας μάλιστα ότι συνομιλείτε με τις τοπικές Αρχές δείχνει μια προσπάθεια ένα μέρος της δική σας ευθύνης για την καθυστέρηση που υπάρχει να την μετακυλήσετε έντεχνα στον Δήμο Κομοτηνής ή σε άλλους τοπικούς φορείς. Οφείλετε να το ξεκαθαρίσετε τώρα το θέμα αυτό. Η ευθύνη είναι απολύτως δική σας για το πώς προχωρούν οι διαδικασίες ώστε το κτίριο να παραχωρηθεί στον Δήμο Κομοτηνής που σας έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την αναστήλωση, την αναπαλαίωση και την αξιοποίηση του παλιού Δικαστικού  Μεγάρου ώστε να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία”.

Ο βουλευτής Ροδόπης έκανε ειδική αναφορά στο παλιό Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας λέγοντας πως με διαδικασίες fast track παραχωρήθηκε στον Δήμο Βέροιας προφανώς για να ικανοποιηθούν κάποιες τοπικές εκλογικές ανάγκες, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής βρίσκεται ακόμη σε αναμονή.

Έκλεισε, δε, την ομιλία του, λέγοντας πως “όσο ακόμη θα βρίσκεστε στην εξουσία σας καλώ να επιταχύνετε τις διαδικασίες γιατί αφορά ένα κτίριο με ιστορική αξία όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την χώρα”.  

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood