[VID] Χαρίτου στη Βουλή: “Πόσο πιο κάτω ακόμη θέλετε να ρίξετε την αξία της εργασίας!”

"Στη δική μας πρόταση η αύξηση στα 751 € του κατώτατου μισθού και η καθιέρωση του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών αποτελούν προωθητικούς παράγοντες για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη".
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου (7)

Δριμύτατη κριτική στο “αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα της Κυβέρνησης”, άσκησε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “με τις ρυθμίσεις της όχι μόνο δεν δίνει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, που προσομοιάζει με ζούγκλα, αλλά γυρίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες δεκαετίες πίσω”.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτου τόνισε:

“Σε ποια πραγματικά προβλήματα θέλετε με τις ρυθμίσεις σας να δώσετε απαντήσεις σε μια αγορά εργασίας που προσομοιάζει με καθεστώς ζούγκλας; Μήπως στο ότι είμαστε η τελευταία χώρα της Ε.Ε. στον δείκτη ποιότητας απασχόλησης; Μήπως ότι είμαστε το μόνο κράτος της Ε.Ε. όπου ο μέσος μισθός μειώθηκε σε σχέση με το 2016; Ή ότι είμαστε το μόνο κράτος στο οποίο υπήρξε απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού; Δυστυχώς σε κανένα από όλα αυτά δεν δίνετε απαντήσεις. Και είναι να απορεί κανείς πόσο ακόμη θέλετε να ρίξετε πιο κάτω την αξία της εργασίας! Για ποιες ρυθμίσεις δήθεν προστασίας της εργασίας μας λέτε ότι εισάγετε, και μάλιστα ευρωπαϊκές; Μόνο συνειρμούς μας δημιουργείτε, με τις βίαιες ανατροπές στα εργασιακά που συντελέστηκαν τη δεκαετία του ‘90 στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σας ζήτησαν κύριοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους τέτοιες ρυθμίσεις; Οι φορείς της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας; Κανείς τους, απ’ ότι ακούσαμε στη Βουλή. Έχετε βουλωμένα τα αυτιά και δεν τους ακούτε. Κάνατε πως δεν ακούσατε το ηχηρό μήνυμα που σας έστειλαν οι εργαζόμενοι με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους. Μόνο όταν μιλάει ο ΣΕΒ βγάζετε τις ωτοασπίδες για να ακούτε τα επαινετικά του λόγια.

Πέστε τα να τα ξέρει ο ελληνικός λαός, που άλλα του υποσχεθήκατε, και τώρα με τις ρυθμίσεις σας φέρνετε στη ζωή του τα πάνω-κάτω. Είχατε μήπως υποσχεθεί ότι θα καταργήσετε το οκτάωρο και θα θεσπίζατε την δεκάωρη απλήρωτη εργασία; Το είχατε πει και δεν το κατάλαβε ο κόσμος της εργασίας; Είχατε πει στους εργαζόμενους ότι με τις παραπάνω ώρες εργασίας δεν θα πήγαιναν στο σπίτι χρήματα αλλά ρεπό; Ότι με ρεπό θα πλήρωναν τα φροντιστήρια των παιδιών ή τα ενοίκια; Τους τα είπατε αυτά κύριοι; Όχι βέβαια. Γιατί αν τα λέγατε αυτά σε έναν εργαζόμενο με ατομική σύμβαση εργασίας, θα καταλάβαινε ότι ή είστε άσχετοι με ό,τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας – που δεν είστε… – ή ότι τον κοροϊδεύετε! Ο εργαζόμενος μπροστά στο δίλημμα να απολυθεί, αν επιμείνει να διεκδικεί τα ρεπό που δικαιούται, ή να σκύψει το κεφάλι στις πιέσεις της εργοδοσίας, δυστυχώς θα επιλέξει αναγκαστικά το δεύτερο!

Πυροδοτείτε ένα νέο κύμα μετανάστευσης των νέων επιστημόνων για αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό με αξιοπρεπέστερους και καλύτερους όρους εργασίας. Εσάς δεν σας καίγεται καρφί, αρκεί να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι και οι φίλοι σας, που θα επωφεληθούν από την φτηνή εργασία.

Υπάρχει άλλη χώρα της Ευρώπης με τέτοια υπερεργασία και τόσο μεγάλο αριθμό φτηνών υπερωριών που ξεπερνούν τις 400 στις υπηρεσίες; Ποια νομιμότητα δήθεν θέλετε να επιβάλλετε στις υπερωρίες;! Γι’ αυτό παγώσατε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά τις υπερωρίες πριν την ώρα έναρξής τους, μια ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε κάνει τον αριθμό των υπερωριών το εθνικό μας σπορ. Είμαστε πρωταθλητές από…τα αποδυτήρια στην υπερεργασία και στον αριθμό των υπερωριών. Τι και αν σας λένε ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία με αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Δεν ιδρώνει το αφτί σας. Μελέτη της ΓΣΕΕ κάνει λόγο ότι με τέτοια υπερωριακή απασχόληση θα χαθούν 40.000 θέσεις εργασίας. Εσείς πάλι κάνετε πως δεν ακούτε.

Είχατε υποσχεθεί στους εργαζόμενους της μερικής απασχόλησης ότι θα θεσπίσετε το σπαστό ωράριο εργασίας μέσα στην ίδια την ημέρα; Δηλαδή ότι θα δουλεύουν 4 ώρες το πρωί, άλλες τόσες το απόγευμα, κάνοντας λάστιχο την εργασία τους και κόλαση την οικογενειακή τους ζωή; Τους το είχατε πει και δεν το κατάλαβαν;

[VID] Χαρίτου στη Βουλή: "Πόσο πιο κάτω ακόμη θέλετε να ρίξετε την αξία της εργασίας!"Για ποια προστασία της εργασίας από τις απολύσεις μιλάτε ανερυθρίαστα, όταν με το καλημέρα, από τις πρώτες ρυθμίσεις σας, ήταν η κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να γνωστοποιεί τον βάσιμο λόγο της απόλυσης εργαζόμενου που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Νομοθετείτε το απίστευτο, ακόμα κι αν δικαιωθεί δικαστικά ο εργαζόμενος που απολύθηκε, να μην μπορεί να γυρίσει στην δουλειά του, αλλά με λίγα ψίχουλα αποζημίωσης να πετιέται σαν στημένη λεμονόκουπα στον κάλαθο της ανεργίας.

Εμάς δεν μας ακούτε, ούτε τα συνδικάτα, τουλάχιστον ακούστε τι σας λέει η Ένωση των Δικαστών που βλέπουν τι γίνεται σήμερα και προβλέπουν το τι θα γίνει στη συνέχεια στις αίθουσες των δικαστηρίων. Γι’ αυτό κάνουν λόγο για άδικες ρυθμίσεις που θα επιτείνουν τις ανισότητες.

Εκεί όμως που θα γραφτείτε αλλά με τα πιο μελανά χρώματα στην ιστορία κ. Υπουργέ, είναι ότι καταστρατηγείτε το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις απεργίες. Βάζοντας στον γύψο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και αλυσοδένοντας το συνδικαλιστικό κίνημα. Καταπατάτε δικαιώματα που με αγώνες και αίμα κατέκτησε το εργατικό κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αν νομίζετε κύριοι ότι βάζοντας στον “Προκρούστη” την αξία της εργασίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα θα δώσετε αέρα στην άπνοια των επενδύσεων και ότι θα απογειωθεί η οικονομία, είστε πολύ γελασμένοι.

Η χώρα έχει σήμερα ανάγκη από βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα βάζει στο κέντρο της τον κόσμο της εργασίας.

Γι’ αυτό, ρυθμίσεις σαν τις σημερινές δεν έχουν θέση σε αυτήν και θα καταργηθούν. Στο δικό μας σχέδιο ανάπτυξης κεντρική θέση έχει η κατοχύρωση ενός νέου πλαισίου εργασιακών σχέσεων που θα ενισχύει την διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Με ρυθμίσεις που θα επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έναντι των ατομικών, που θα θεσπίζει την επεκτασιμότητα της ευνοϊκότερης σύμβασης για τους εργαζόμενους και την επαναφορά της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Ρυθμίσεις που θα απλώνουν δίχτυ προστασίας στην εργασία, από την επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και την αναθεώρηση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, έως την προστασία των εργαζομένων της μερικής απασχόλησης αλλά και των εργαζομένων στις εργολαβίες.

Στην δική μας πρόταση η αύξηση στα 751 € του κατώτατου μισθού και η καθιέρωση του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών αποτελούν προωθητικούς παράγοντες για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέτοιες αλλαγές έχουν σήμερα ανάγκη οι εργαζόμενοι και η πραγματική οικονομία. Αλλαγές που κερδίζουν διαρκώς έδαφος μέσα στη συνείδηση της κοινωνίας. Να είστε βέβαιοι ότι η ψήφιση του αντεργατικού αυτού νόμου θα επιταχύνει τη δυναμική τους και θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, ικανής να δώσει μια νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο“.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood