Την περίοδο των μνημονίων συντελέστηκε μια σφοδρή αδικία σε βάρος των παλιννοστούντων Ποντίων και των Βορειοηπειρωτών. Επί της ουσίας κόπηκε η συνταξιοδότησή τους, διότι ετέθη ως προϋπόθεση γι’ αυτήν, η μόνιμη και νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, όταν είναι γνωστό ότι η επιστροφή τους κατέστη δυνατή από το 1990 και μετά. Αυτό είχε ως συνέπεια οι περισσότεροι εξ αυτών είτε να μην πάρουν σύνταξη ή να πάρουν εξαιρετικά μειωμένη, διότι ουδέποτε υπογράφηκε αντίστοιχη διμερή συμφωνία με τα κράτη από τα οποία προήλθαν για την αναγνώριση των δεδουλευμένων τους.

Τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την κατάθεση σχετικής διάταξης και την ψήφισή της στη Βουλή ως τροπολογία σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο χρόνος παραμονής από τα 40 στα 30 χρόνια. 

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει εδώ και 32 μήνες προτείνει τη μείωση του χρόνου παραμονής στη χώρα για έκδοση εθνικής σύνταξης στους εν λόγω συμπολίτες μας, τα 15 χρόνια.

Εν όψει μάλιστα της κυβερνητικής διάταξης, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, τοποθετούμενος στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι συνεχίζει να εμπαίζει τους παλιννοστούντες, 8.000 εκ των οποίων διαβιούν στη Θράκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

“Δεν αποκαθιστάτε αδικίες αλλά συνεχίζετε να εμπαίζετε αυτούς τους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας πριν δεκαετίες και εγκαταστάθηκαν στη χώρα. Σας καλούμε να αφήσετε τα ημίμετρα και να αποδεχτείτε το χρονικό όριο της 15ετίας για την εθνική σύνταξη και ταυτόχρονα τη χορήγηση επιτέλους ολόκληρου του επιδόματος στους υπερήλικες ανασφάλιστους ομογενείς όπως ζητούν και οι οργανώσεις τους. Σας καλούμε έστω και τώρα να ψηφίσετε την τροπολογία που καταθέσαμε αλλιώς θα είστε έκθετοι απέναντι στους ομογενείς μας”.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του κ. Χαρίτου στη Βουλή, από το 6:27 έως το 8:21