[VID] Χαρίτου στη Βουλή: “Aναγκαία η ρύθμιση 120 δόσεων για τους επαγγελματίες”

"Είναι αναγκαία η θέσπιση ανάλογης ρύθμισης με αυτή του 2019 του ΣΥΡΙΖΑ, για 120 δόσεις. Ενώ ειδικά για τους μικρομεσαίους οφειλέτες, η διαγραφή μέρους των χρεών από τις γνωστές προσαυξήσεις θα διευκολύνει την αποπληρωμή χωρίς όμως να επηρεασθούν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα".
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου (23)

Ομιλία Βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις:

  • “Το νομοσχέδιο βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας η οποία βλέπει μισθούς και συντάξεις να εξαερώνονται από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια.
  • Όσοι αναμένουν την έκδοση ή λαμβάνουν μέρος των συντάξεών τους, βιώνουν μια πραγματική Οδύσσεια.
  • Η κυβέρνηση άφησε αβοήθητους τους επαγγελματίες μέσα στην καταιγίδα της κρίσης να συσσωρεύουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και τώρα τους εμπαίζει ότι δήθεν θα τα διαγράψει”.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις, με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», μίλησε ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου.

Στην ομιλία του τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι, η συνολική πολιτική σας και οι πιο ουσιώδεις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες τις πλειοψηφίας της κοινωνίας μας, που βλέπει να εξαερώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Όσων αναμένουν την έκδοση ή λαμβάνουν μέρος των συντάξεων τους και βιώνουν μια πραγματική Οδύσσεια. Όπως επίσης οι ρυθμίσεις σας για τις οφειλές που συσσώρευσαν οι επαγγελματίες αδυνατούν να τους προστατεύσουν από τη σκληρή πραγματικότητα που βρίσκονται.

Ακούγονται πανηγυρικοί λόγοι για τις αυξήσεις των συντάξεων από 1/1/2023. Για ποιο πράγμα πανηγυρίζετε; Για αυξήσεις που είστε υποχρεωμένοι, δεσμευμένοι, από νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 να δώσετε; Εσείς είστε ικανοί με ξένα κόλλυβα να κάνετε μνημόσυνο.

Αν ήταν στο χέρι σας και δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο, είναι πολύ αμφίβολο το τι αυξήσεις θα φέρνατε σήμερα. Μη μας πείτε ότι υπερβάλλουμε.

Εσείς με το καλημέρα που ήρθατε στη κυβέρνηση καταργήσατε την 13η σύνταξη που με νόμο είχαμε κατοχυρώσει που για τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων ήταν ολόκληρη η σύνταξή τους. Εσείς καθυστερείτε τα αναδρομικά σε σχεδόν 1,2 εκ δικαιούχους και εξαπατήσατε μάλιστα κάποιες κατηγορίες τους λέγοντας να μην κάνουν προσφυγές και τώρα είναι ξεκρέμαστοι.

Για ποια γενναία κοινωνική πολιτική πανηγυρίζετε κύριοι; Για την επιταγή της ακρίβειας των 250 ευρώ, που ήδη έχει εξαερωθεί από την ακρίβεια που σαρώνει τα όποια εισοδήματα;

Είναι πέτσινη η επιταγή, και προεξοφλημένες οι όποιες αυξήσεις στις συντάξεις, όταν χρειάζονται δύο συντάξεις μόνο για το κόστος της ενέργειας, όταν τα νοικοκυριά έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

Όταν αρνείστε να πατάξετε την αισχροκέρδεια βάζοντας πλαφόν στα κέρδη ηλεκτροπαραγωγών, να μειώσετε τους ΕΦΚ στα καύσιμα.

Κυρίως όμως να στηρίξετε τα εισοδήματα, να ανοίξουν δουλειές, αυτά περιμένει η κοινωνία.

Εσείς αυτό που κάνετε με τα επιδόματα, θυμίζει αυτό που λέει ο σοφός λαός μας, «θα σε κάψω Γιάννη θα σας αλείψω για να γιάνει»!

Τα αν έχετε κοινωνική πολιτική δεν κρύβεται, φαίνεται στον καθρέπτη του νέου προϋπολογισμού όπου αφαιρείτε δικαιώματα του ΚΕΑ, μειώνετε τα επιδόματα των παιδιών, της στέγης. Όταν στηρίζετε μόνο τους 100 από τις 500.000 μακροχρόνιους ανέργους.  Σκεφτήκατε πως θα ζήσουν όλοι αυτοί; Δημιουργείτε νέες ζώνες φτώχειας, ανθρώπους χωρίς ζωή και αξιοπρέπεια!

Για ποια ταχύτερη και δικαιότερη απονομή των συντάξεων κάνετε λόγο; Ότι δήθεν βάλατε το νερό στο αυλάκι; Να τα πείτε στους συνταξιούχους. Τις αφήσατε να εκτοξευθούν, και όταν ξεχείλισε η οργή των συνταξιούχων αρχίσατε με τις ιδεοληψίες σας να παίζετε στου κασίδι το κεφάλι, των συνταξιούχων δηλαδή. Τι fast track διαδικασίες δεν αναγγείλατε, τι λογιστές και δικηγόρους δεν βάλατε, για να κρύψετε κάτω από το χαλί το πρόβλημα. Οι μισές συντάξεις είναι με σοβαρά λάθη, που για να διορθωθούν, ποιο εύκολα τερματίζεις πρώτος στον Μαραθώνιο. Ενώ χορηγείτε μόνο μειωμένες κατ’ αποκοπή συντάξεις και όποιος αντέξει. Δημιουργήσατε ένα πραγματικό αλαλούμ, οδηγώντας στη αβεβαιότητα και σε απόγνωση τους ανθρώπους ανατρέποντας  τους προγραμματισμούς τη ζωή τους.

Αφήστε τις αλχημείες και τις ωραιοποιήσεις. Οι αριθμοί μιλούν: 125.000 είναι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, 55.000 τα εφάπαξ και 65.000 οι παράλληλες συντάξεις.

Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σας έφταιγαν και όχι η πλήρης απαξίωση και υποστελέχωση του φορέα – σήμερα είπατε και έναν καλό λόγο. Επισκέφθηκα πρόσφατα τον ΕΦΚΑ στην Κομοτηνή όπου δεν διακρίνονται οι υπάλληλοι από το ύψος των εκκρεμών φακέλων που έχουν συσσωρευτεί γύρω τους. Από το ψηφιακό οργανόγραμμα, που υπολείπεται από τις πραγματικές ανάγκες, από τις 46 θέσεις, μόνο 26 είναι καλυμμένες, και μάλιστα αυτή η υπηρεσία καλύπτει τις ανάγκες κλάδων του πρώην ΟΑΕ και του ΟΓΑ, όλους τους νομούς της ΑΜ-Θ! Καλά  ακούσατε κ. υπουργέ. Ακόμη και την αποκέντρωση των φακέλων, τη μεταφορά τους σε κάθε νομό που προβλέπει το οργανόγραμμα που το βρήκατε έτοιμο, ψηφισμένο, ούτε αυτό δεν κάνατε. Περιμένει ο αγρότης από το Ορμένιο ή το Νευροκόπι ο φάκελος του να κάνει υπηρεσιακές διαδρομές από Κομοτηνή για φτάσει τελικά να ελεγχθεί. Για ποιον εξορθολογισμό, για ποια ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ μπορείτε να κάνετε λόγο, ποιον αλήθεια κοροϊδεύετε;

Σχετικά με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ο Βουλευτής της Ροδόπης τόνισε:

«Για να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις στον επαγγελματικό κόσμο που πνίγεται μέσα στα κύματα της ακρίβειας, σκόπιμα καλλιεργείτε την εικόνα ότι παραγράφονται όλες οι οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ μετά το πέρας της δεκαετίας, αποσιωπώντας ότι η παραγραφή δεν αφορά τις βεβαιωμένες οφειλές στο κέντρο εισφορών ασφαλιστικών οφειλών, το γνωστό ΚΕΑΟ. Γιατί δεν το λέτε, ότι η παραγραφή δεν αφορά το 99% των επαγγελματιών που έχουν ήδη λάβει, είτε εγγραφή είτε ηλεκτρονική ειδοποίηση των οφειλών τους. Ειπώθηκε και από τους εισηγητές: θα διαγραφούν περίπου μόλις 250 εκατομύρια από τα 43,5 δισ. ευρώ οφειλών. Κύριοι, τους εμπαίζετε διπλά: από τη μια τους αφήσατε αβοήθητους μέσα στην καταιγίδα της κρίσης να συσσωρεύουν χρέη και στα ασφαλιστικά ταμεία, και από την άλλη τους εμπαίζετε ότι δήθεν θα τα διαγράψετε. Αν σας ενδιέφερε να ανακουφιστεί πράγματι ο επαγγελματικός κόσμος με θετικές ρυθμίσεις, θα στρέφατε πρώτα την προσοχή σας για να εισπράξετε τα χρέη από τους μεγάλους οφειλέτες. Εσείς αυτούς τους χαϊδεύετε, τους κρατάτε ανοικτές τις πόρτες των τραπεζών, έχουν μόνιμα πράσινο φως στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εις υγείαν των κορόιδων, των μικροεπαγγελματιών.

Αλλά τι να εισπράξετε, αφού κρατάτε αποδεκατισμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Επισκέφθηκα το ΚΕΑΟ, μια υπηρεσία για όλη την ΑΜ-Θ. Μετριούνται στις δυο παλάμες οι εργαζόμενοι, πνιγμένοι μέσα στους φακέλους, στοιβαγμένοι στην κυριολεξία σε έναν χώρο που μόνο εργασιακό καθεστώς δεν θυμίζει.

Σήμερα είναι πράγματι ζωτική η ανάγκη για την επιχειρηματικότητα η ρύθμιση των οφειλών τους, οφειλές που συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια και μέσα στην πανδημία. Η μετατροπή των δόσεων από 12 σε 24 που εισηγείστε, στις σημερινές συνθήκες δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες, ούτε θα δώσει βιωσιμότητα στον ΕΦΚΑ.

Είναι αναγκαία η θέσπιση ανάλογης ρύθμισης με αυτή του 2019 του ΣΥΡΙΖΑ, για 120 δόσεις. Ενώ ειδικά για τους μικρομεσαίους οφειλέτες, η διαγραφή μέρους των χρεών από τις γνωστές προσαυξήσεις θα διευκολύνει την αποπληρωμή χωρίς όμως να επηρεασθούν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Ενώ κ. υφυπουργέ είχατε δεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα αλλάζετε τα όρια ηλικίας για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους του δημοσίου, έρχεστε σήμερα, αθετώντας τη δέσμευση αυτή, και αυξάνετε τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τους».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood