[VID] Χαρίτου: “Πολιτική επιλογή και απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το νέο νοσοκομείο του Ι.Σ.Ν. στην Κομοτηνή”

"Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη λαθροχειρία που έγινε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη όταν δεν δίστασε από την Κομοτηνή να ανακοινώσει ως δικό του έργο την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής. Βλέπετε αν δεν έχεις να επιδείξεις έργα στην περιοχή τότε καταφεύγεις να οικειοποιείσαι έργα άλλων".
Screenshot_264
  • “Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ότι όλα πάνε ρολόι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τη στιγμή που αυτό καταρρέει.

  • Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστική οσμή προεκλογικής παροχολογίας και επιχειρεί επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων στον χώρο της Υγείας.

  • Λαθροχειρία από τον κ. Μητσοτάκη η ενέργειά του να ανακοινώσει ως δικό του έργο το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, που ήταν πολιτική επιλογή και απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”.

Ομιλία-παρέμβαση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου. 

Πριν από αυτήν όμως, προέβη σε δύο επισημάνσεις αναφορικά με θέματα της επικαιρότητας:

“Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό. Δεν αντέχει άλλο το βάρος του πολύ υψηλού κόστους της παραγωγής και της κερδοσκοπίας που τους έχει γονατίσει, και εσείς αντί για διάλογο στα δίκαια αιτήματά τους, που είναι αιτήματα επιβίωσης, απαντάτε στις ειρηνικές διαμαρτυρίες τους με ΜΑΤ, δακρυγόνα και χημικά! Σταματήστε κύριοι, τουλάχιστον μην τους προκαλείτε!”, τόνισε κατ΄ αρχήν.

Ακολούθως, τόνισε: “Θέλω με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο να υπογραμμίσω, με αφορμή χθεσινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα έντυπων μέσων: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Θράκη ακολουθεί πολιτική αρχών και απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και στους συμπολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας, με δημόσιο λόγο, με βάση τις προγραμματικές του θέσεις. Θέσεις που κατέθεσε και εδώ στη Βουλή στη συζήτηση για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη. Ως εκ τούτου, ανυπόστατες αναφορές που αναπαράγονται σε δημοσιεύματα εντύπων, δεν μπορούν να πλήξουν την αξιοπιστία, ούτε να μειώσουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην περιοχή”.

[VID] Χαρίτου: "Πολιτική επιλογή και απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το νέο νοσοκομείο του Ι.Σ.Ν. στην Κομοτηνή"

Στην ομιλία του για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής της Ροδόπης σημείωσε:

“Κυρίες και κύριοι, ποιος θα μπορούσε να είναι αντίθετος για την αξιοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση ενός πενταετούς προγράμματος για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων ή για την ανάπτυξη υπηρεσιών τηλεψυχιατρικής;

Το πρόβλημα είναι η επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά σας του ζητήματος. Η εικόνα που επιχειρείτε να εμφανίσετε ότι όλα πάνε ρολόι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας την ίδια στιγμή που αυτό καταρρέει. Η προσπάθεια σας να κρύψετε κάτω από το χαλί τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό νοσηλευτικό κα προσωπικό. Ενός προσωπικού εξουθενωμένου μάλιστα  από τις συνεχείς προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας.

Και όλα αυτά κύριοι σε μια στιγμή που η πανδημία επανέρχεται δριμύτερη με την ύπαρξη ταυτόχρονα άλλων λοιμώξεων που τους επόμενους μήνες θα ασκήσουν μεγάλη πίεση σε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας με τα σοβαρά κενά και τις ελλείψεις.

Οι πολύ μικρές ενέσεις ενίσχυσης σε ιατρικό προσωπικό, όπως στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, δεν μπορούν να καλύψουν τα πολύ μεγάλα κενά με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

Όταν σημαντικές κλινικές όπως η ουρολογική παραμένει για πολλούς μήνες κλειστή με τους πολίτες να υποχρεώνονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις. Ενώ και άλλες κλινικές λειτουργούν με δυσκολία.

Όταν οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται με μικρής διάρκειας συμβάσεις για να κρατάτε τους εργαζόμενους  ομήρους προεκλογικά.

Όταν επαναφέρετε τα εργολαβικά συμφέροντα και  στο νοσοκομείο της Κομοτηνής στη καθαριότητα, στη σίτιση, στην φύλαξη με τους εργαζόμενους που δούλευαν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου να βρίσκονται σε απελπισία. Δυστυχώς τους γυρίζετε πίσω στο καθεστώς των εκβιαστικών πρακτικών, της αβεβαιότητας για να μην πω της εργασιακής ζούγκλας.

Κυρίες και κύριοι, ποιος θα μπορούσε να έχει αντίρρηση σήμερα αν το προτεινόμενο πρόγραμμα με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν ενταγμένο σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για την ενίσχυση των δημόσιων δομών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Όμως εσείς κύριοι το έργο που έχετε να επιδείξετε σε αυτόν τον τομέα της υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Παρότι οι ανάγκες τις ψυχικής υγείας αυξήθηκαν λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. 

Αυτές τις ειδικές ανάγκες υγείας αφήνετε να τις επωμίζονται οικονομικά τα ίδια τα νοικοκυριά ωθώντας για τέτοιες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της Υγείας.

Κυρίες και κύριοι,  το νομοσχέδιο που συζητούμε έχει χαρακτηριστική οσμή προεκλογικής παροχολογίας και επιχειρεί επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων στον χώρο της Υγείας, σε τέτοιο βαθμό που δεν διστάζετε σε τίποτα.

Και επειδή συζητούμε για δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη λαθροχειρία που έγινε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη όταν  δεν δίστασε την περασμένη εβδομάδα από την Κομοτηνή να ανακοινώσει ως δικό του έργο την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής. Βλέπετε αν δεν έχεις να επιδείξεις έργα στην περιοχή τότε καταφεύγεις να οικειοποιείσαι έργα άλλων.

Εσείς κύριε υπουργέ είστε ικανοί με ξένα κόλλυβα να κάνετε μνημόσυνο. Ένα έργο το οποίο υπήρξε πολιτική επιλογή και απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και εισήγηση του παριστάμενου πρώην υπουργού κ Ξανθού. Δηλαδή  να κατευθυνθεί ένα μεγάλο μέρος της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην ίδρυση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής «Σταύρος Νιάρχος».  

Παρά τη δέσμευση της χώρας μας από το Μάιο του 2022 στη στρατηγική του ΠΟΥ για τη στοματική υγεία ως κρίσιμο στοιχείο της καθολικής κάλυψης υγείας, η ρύθμιση που καταθέτετε έρχεται και καθυστερημένα, είναι και ανεπαρκής.

Το έλλειμμα στη δημόσια οδοντιατρική φροντίδα είναι μεγάλο όταν κύριοι άλλοτε Κέντρα υγείας πλαισιωμένα με οδοντίατρους έκαναν  σημαντική δουλειά στις σχολικές μονάδες. Θεωρούμε όμως ότι έστω και αυτή η παρέμβαση με τα voucher για παιδιά 6-12 ετών για προληπτικές οδοντιατρικές  εξετάσεις, είναι αναμφίβολα ένα πρώτο βήμα. Όμως κύριοι είναι «πολύ λίγα, πολύ αργά και με ημερομηνία λήξης. 

Κυρίες και κύριοι εκεί που δεν μπορούν να κρυφτούν οι  ιδεοληψίες σας η εμμονή  σας σε ότι ιδιωτικό είναι εμφανές στις ρυθμίσεις για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας. 

Με τις ρυθμίσεις που εισάγετε στο άρθρο 14 θεσμοθετείτε την πλήρη ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα του, ως κρατική φαρμακαποθήκη και τον  μεταλλάσσετε σε μια ιδιωτική φαρμακαποθήκη. 

Και το κάνετε σε μια περίοδο μάλιστα κρίσιμη για το φάρμακο και τις ανάγκες των ανθρώπων, με τις πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων μεγάλης ανάγκης και ζωτικής σημασίας που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα.

Εσείς, αντί να αντιμετωπίσετε τα όποια προβλήματα, αντί να τον εξυγιάνετε και να τον θωρακίσετε  θεσμικά ώστε να μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά στην κρίση της φαρμακευτικής αγοράς τον μετατρέπετε  σε μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργεί με όρους αδιαφάνειας

Θέλετε να νομιμοποιήσετε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, να καλύψετε  αδιαφανείς μεθοδεύσεις, που βρίσκονται ήδη στην δικαιοσύνη. Να στρώσετε το δρόμο της διαπλοκής με επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν στο χώρο της υγείας.

Ανάλογες ιδεοληψίες σας είχατε όταν με δική σας πρωτοβουλία αλλάξετε  τη σύμβαση που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μόνο στο σημείο που αφορά το χαρακτήρα το νέου Νοσοκομείου.   

Μετατρέποντας το χαρακτήρα του από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου προκαλώντας την οργή του υγειονομικού κόσμου και των εργαζομένων του. 

Βασικές ρυθμίσεις του  Νομοσχεδίου είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση ως συνέχεια προηγούμενων ρυθμίσεων σας υπονόμευσης και απαξίωσης του δημοσίου συστήματος υγείας ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να μας βρίσκουν αντίθετους”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood