[VID] Χαρίτου κατά Κυβέρνησης στη Βουλή για τη φωτιά στο Παπίκιο: “Ανικανότητα, έλλειψη σχεδίου ή και τα δύο;”

"Καθυστερήσατε αδικαιολόγητα να στείλετε εναέρια μέσα".
Screenshot_2655

Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου στη Βουλή για την πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος:

  • “13 μέρες μαίνεται η πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος – Πρόκειται για ανικανότητα ή έλλειψη σχεδίου ή και τα δυο από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου;

  • Καθυστερήσατε αδικαιολόγητα να στείλετε εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εν τη γενέσει της.

  • Χρειάστηκε να περάσουν 13 μέρες για να εμφανιστεί ο Γ.Γ. του υπουργείου στη περιοχή.

  • Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, σας είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για την ανάγκη παράτασης της περιόδου αντιπυρικής προστασίας.

  • Έστω και τώρα κινητοποιηθείτε, πάρτε μέτρα για τον έλεγχο της πυρκαγιάς”.

Στο σοβαρό θέμα της πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος, αναφέρθηκε εκτενώς, στην ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, μιλώντας στη συζήτηση επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη.

“Τη στιγμή που συζητούμε ένα σημαντικό νομοσχέδιο, μαίνεται για 13η μέρα η φωτιά στο Παπίκιο Όρος Ροδόπης”, τόνισε ο κ. Χαρίτου, και σημειώνοντας οτο “πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει την πόλη της Κομοτηνής και έφτασαν στο θρακικό πέλαγος μέχρι και τη Θάσο”, πρόσθεσε: “Γεννώνται σοβαρά ερωτήματα, όταν για 13 μέρες όχι μόνο δεν έχουν ελεγχθεί, αλλά εξαπλώνονται οι εστίες της φωτιάς, αν πρόκειται για ανικανότητα ή έλλειψη σχεδίου ή και τα δύο από πλευράς του υπουργείου σας που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση, τον έλεγχο, την οριοθέτηση και την κατάσβεση της φωτιάς. Άλλωστε το υπουργείο συγκροτήθηκε λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του 2021 για να γίνεται, υποτίθεται, πιο άμεση και αποτελεσματική η παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων”.

Επιπλέον, ο Βουλευτής της Ροδόπης υπογράμμισε: “Εμείς τουλάχιστον ποτέ δεν κάναμε πολιτική πάνω στα αποκαΐδια, ούτε επιδιώξαμε να κερδοσκοπήσουμε πολιτικά πάνω στις αγωνίες και τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών. Και δεν μπορούμε παρά να σας θέσουμε προ των ευθυνών σας, γιατί για 13η μέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά και να καταστρέφει το Παπίκιο Όρος, ένα μοναδικό δάσος οξιάς με πλούσια χλωρίδα και σπάνια πανίδα. Ανάμεσά τους, άγρια άλογα, ζαρκάδια, άγριες ορεινές πέρδικες, κ.ά. Σε μία περιοχή με μεγάλη ιστορική αξία για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, αφού το Παπίκιο Όρος υπήρξε από τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα του Βυζαντίου, πολύ πριν τις αθωνικές μονές, που στις πηγές αναφέρεται για πρώτη φορά στα τέλη του 11ουαιώνα.

Δεν παραγνωρίζουμε την τοπολογία της περιοχής όπου εκδηλώθηκε η φωτιά. Ούτε το δύσκολο ανάγλυφο που κάνει δύσβατη την πρόσβαση στα πεζοπόρα τμήματα, αφού για να φτάσουν στο σημείο της φωτιάς χρειάζονται τέσσερις με πέντε ώρες πορεία. Μα αυτός ακριβώς ήταν και ο βασικός λόγος που οφείλατε με την εκδήλωση της φωτιάς να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα, για να αντιμετωπισθεί εν τη γενέσει της αφού άλλωστε δεν υπήρχαν αλλού εστίες.

Αντίθετα, καθυστερήσατε αδικαιολόγητα, αφού μόλις ένα ελικόπτερο από την Αλεξανδρούπολη ενεργοποιήθηκε την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς, μίας δύσκολης, έρπουσας φωτιάς, που εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε στρώματα ξηρής μάζας φύλλων.

Χρειάστηκε να περάσει μία ολόκληρη εβδομάδα για να επιχειρήσουν με μεγάλη καθυστέρηση τα PZL και δύο Canadair, αλλά ήταν πλέον αργά, είχε χαθεί ο έλεγχος και η δυνατότητα οριοθέτησης της φωτιάς.

Παρά τη μεγάλη πράγματι κινητοποίηση των δυνάμεων της πυροσβεστικής, και παρά τις υπερπροσπάθειες που έγιναν από την πλευρά τους, με άμεσο κίνδυνο σε πολλές περιπτώσεις για τη σωματική τους ακεραιότητα, ήταν αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Αφού επαναλαμβάνω δεν αντιμετωπίστηκε εν τη γενέσει της με όσα διαθέσιμα εναέρια μέσα υπήρχαν.

Και είναι να αναρωτιέται κανείς: γιατί δεν υπήρχε από την πλευρά σας άμεση αντίδραση ενεργοποίησης των πτητικών μέσων; Δεν γνωρίζατε; Δεν ενημερωθήκατε; Ή υπάρχει έλλειμμα διαχειριστικής ικανότητας; Κι εδώ δεν χωράνε ελαφρυντικά ότι στις 31 Οκτωβρίου έληξε η περίοδος αντιπυρικής προστασίας και ενδεχομένως να είχαν λήξει και οι συμβάσεις για τη χρήση των εναέριων μέσων. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Σας είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα για την ανάγκη παράτασης της αντιπυρικής περιόδου λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών που επικρατούν φέτος. Η κλιματική κρίση απειλεί και εσείς δεν τη λαμβάνετε υπ’ όψη και δεν παίρνετε μέτρα για να υπάρχουν διαθέσιμα πτητικά μέσα.

Κύριοι, δεν αμφισβητούμε προθέσεις, αλλά κρίνοντας από το αποτέλεσμα, δεν υπήρξαν από την πλευρά σας αντανακλαστικά, ετοιμότητα και ικανότητα, ώστε να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί η φωτιά στο Παπίκιο Όρος.

Υποτιμήθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης αφού χρειάστηκε να περάσουν 13 μέρες για να μεταβεί σήμερα στην περιοχή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και να συγκληθεί για πρώτη φορά το συντονιστικό της πολιτικής προστασίας.

Είναι λοιπόν απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών και τα αισθήματα εγκατάλειψης που νιώθουν σε μία ακριτική περιοχή όπου θα έπρεπε να ενεργοποιούνται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού τα αντανακλαστικά του κράτους.

Έστω και τώρα, οφείλεται να πάρετε μέτρα. Κινητοποιήστε τα διαθέσιμα εναέρια μέσα προκειμένου να ελεγχθεί και να μην εξαπλωθεί, όπως όλα δείχνουν, σε νέες μεγαλύτερες εστίες φωτιάς. Ήδη έχει μεταπηδήσει σε πυκνές δασώδεις εκτάσεις στη γειτονική Βουλγαρία και οι γείτονες ήδη δημόσια αφήνουν αιχμές για τη χώρα μας. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω κ. υπουργέ: έχετε ενεργοποιήσει επίσημα το πρωτόκολλο που έχει υπογράψει η χώρα μας με τη Βουλγαρία για αμοιβαία συνδρομή στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων; Φοβάμαι ότι μάλλον θα δικαιωθούν όσοι ισχυρίζονται ότι μόνο μια δυνατή βροχή θα σώσει το Παπίκιο Όρος, και αυτό βέβαια δεν τιμά κανέναν”.

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Χαρίτου επεσήμανε με έμφαση: “Υπάρχει ανάγκη με την κατάσβεση της φωτιάς να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων που κάηκαν. Και βέβαια, ένα τέτοιο σχέδιο πρόληψης και προστασίας, προϋποθέτει τη σοβαρή χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης που φυτοζωεί οικονομικά. Είναι ανάγκη να εξεταστεί η διάνοιξη δασικών δρόμων, παρά τις πράγματι πολύ δύσκολες συνθήκες, ώστε να γίνει κατά το δυνατόν προσπελάσιμο το Παπίκιο Όρος. Όπως και να υλοποιηθεί ένα διαχειριστικό σχέδιο αναβάθμισης της περιοχής. Επείγει να καλυφθούν οι κενές θέσεις σε προσωπικό στο πυροσβεστικό σώμα στη Ροδόπη και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Εσείς δυστυχώς ούτε εποχικούς πυροσβέστες δεν προσλάβατε φέτος στη Ροδόπη. Μάλιστα, σε πρόσφατη ερώτησή μου για τις ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα της περιοχής, εκφράσατε την ικανοποίησή σας για υψηλά ποσοστά κάλυψης των θέσεων. Τέλος, είναι ανάγκη να ενισχυθεί με προσωπικό η Διεύθυνση Δασών που είναι πλήρως υποστελεχωμένη, ιδιαίτερα από δασολόγους“.

Ο Βουλευτής Ροδόπης ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας: “Το Σάββατο στην Κομοτηνή γίνεται όπως γράφουν τα τοπικά ΜΜΕ, μία απόβαση υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, για να συζητήσουν για την ανάπτυξη της περιοχής. Μάλλον θα χρειαστεί να δώσουν πολλές εξηγήσεις στην τοπική κοινωνία, να απολογηθούν για την υποβάθμιση της Ροδόπης τα τελευταία χρόνια. Δεν σας είδα κύριε υπουργέ στον κατάλογο των ομιλητών, σας προσκαλώ να έρθετε, όχι στη φιέστα που στήνεται, αλλά για να συζητήσουμε πώς θα αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πυρκαγιά στην περιοχή”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood