[VID] Χ. Ζεϊμπέκ: “Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες θα υπερψηφίσουν τις θέσεις της Νέας Αριστεράς”

«Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες θα στείλουν ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στην κυβέρνηση, υπερψηφίζοντας τις θέσεις της Νέας Αριστεράς», τόνισε ο Βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, μιλώντας στη Βουλή ως ειδικός αγορητής του κόμματός του σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης
ΖΕΪΜΠΕΚ

Ακόμη, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

“- Φέρνετε σήμερα ένα νομοσχέδιο υποτίθεται, για τη προστασία του καταναλωτή, τη στιγμή που έχετε καταντήσει τα ελληνικά νοικοκυριά στον πάτο της Ε.Ε. σε αγοραστική δύναμη, και ο πληθωρισμός «τρέχει» με 3,1% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

– Το 60% των νοικοκυριών δηλώνει πως το μηνιάτικο τελειώνει στις 19 κάθε μήνα. 36% ακριβότερα είναι τα τρόφιμα σε σχέση με τον Απρίλη του 2023. Τρία στα τέσσερα νοικοκυριά κάνουν περικοπές ακόμη και σε τρόφιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης.

– Μειώσατε τους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις για τα μερίσματα, για μεταβιβάσεις γονικών παροχών ύψους 1,5 εκατομμυρίου, αλλά αρνείστε να μειώσετε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αναλγησία και υποκρισία.

– Μιλάτε την ίδια στιγμή για ανάπτυξη, την ώρα που έχετε καταδικάσει τη Θράκη σε σιδηροδρομικό αποκλεισμό και οδηγείτε το νοσοκομείο της πόλης σε κατάρρευση, με τον ηρωισμό γιατρών και νοσηλευτών να το διασώζουν αυτή τη στιγμή.

– Δεν κάνατε το παραμικρό για να στηρίξετε παραγωγούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς και μελισσοκόμους που καταστράφηκαν στις περσινές μεγάλες πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

– Αν, ως «ανάπτυξη», εννοείτε τις τριτοκοσμικές εικόνες που είδαμε στη Λαμία με τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών από σχολικά γεύματα από μια εταιρεία που σύμφωνα με δημοσιεύματα διατηρεί στενές σχέσεις με τη ΝΔ αναλαμβάνοντας σειρά εργολαβιών από το Δημόσιο, εμείς διαπιστώνουμε ένα σύστημα διαπλοκής.

– Μιλάτε για «εύρυθμη λειτουργία της αγοράς» τη στιγμή που η κυβέρνησή σας έχει ταυτιστεί με την «καρτελοποίηση» της αγοράς στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στην ενέργεια – παντού.

– Δεν έχετε αντιμετωπίσει το τέρας της ακρίβειας, πολύ απλά γιατί δεν το θέλετε. Με τις ευλογίες σας συμβαίνει η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος από χαμηλά και μεσαία στρώματα σε υψηλότερα. Πρόκειται για κανονική λεηλασία.

– Οι πολίτες σήμερα απαιτούν μείωση στις τιμές, αύξηση της αγοραστικής δύναμης για ζωή με αξιοπρέπεια, μείωση της έμμεσης φορολογίας, πάταξη της αισχροκέρδειας, φορολόγηση των υπερκερδών, αύξηση του πραγματικού μισθού.

– Ως Νέα Αριστερά έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών, τη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων σούπερ μάρκετ, την ενίσχυση των παραγωγών, τον έλεγχο της κερδοσκοπίας «από το χωράφι στο ράφι», τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

– Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες θα στείλουν ηχηρό μήνυμα ανυπακοής και αποδοκιμασίας στο σημερινό σύστημα εξουσίας, υπερψηφίζοντας τις προτάσεις και τις θέσεις της Νέας Αριστεράς”.

Ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή:

“Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από καταστροφές και άλλες διατάξεις».

Ας τα πάρουμε ένα ένα, για να κατανοήσουμε την υποκρισία και την αναλγησία αυτής της Κυβέρνησης.

Πρώτον, ενίσχυση και προστασία του καταναλωτή. Ας δούμε τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δυόμισι εκατομμύρια φορολογούμενοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο που μας πέρασε διαμορφώθηκε σε 3,1% πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, 5,4% στα τρόφιμα και ακόμα υψηλότερα σε επιμέρους κατηγορίες. 36% ακριβότερα είναι τα τρόφιμα αυτήν τη στιγμή σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023.

Η χώρα μας έχει φτάσει -την έχετε καταντήσει δηλαδή- προτελευταία μεταξύ των είκοσι επτά κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγοραστική δύναμη σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Μόνο η Βουλγαρία είναι κάτω από εμάς. Το 60% των νοικοκυριών δηλώνει πως το μηνιάτικο τελειώνει στις 19 κάθε μήνα. Τρία στα τέσσερα νοικοκυριά κάνουν περικοπές ακόμη και στα τρόφιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, διακινδυνεύοντας ακόμη και την ποιότητα των αγορών, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Όλα τα παραπάνω, όπως γνωρίζετε καλά, κύριοι συνάδελφοι, δεν συνέβησαν από μόνα τους. Είναι αποτέλεσμα των σκληρών αντικοινωνικών πολιτικών που ακολουθείτε για να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα. Και αυτό το έχει αντιληφθεί πλήρως η κοινωνία. Όσο και αν προσπαθείτε να φορτώσετε τα πάντα σε εξωγενείς παράγοντες ή γενικά και αόριστα στον πόλεμο, κάποιοι, αυτήν τη στιγμή που η κοινωνία γονατίζει, κερδοσκοπούν και θησαυρίζουν, πάντα με τις ευλογίες της δικής σας Κυβέρνησης.

Αποκαλυπτικός του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτή η Κυβέρνηση υπήρξε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκης, ο οποίος δήλωσε μόλις προχτές πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, παρότι τα νοικοκυριά σήμερα ματώνουν.

Βρήκατε δημοσιονομικό χώρο για να μειώσετε δύο φορές τον φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου, βρήκατε χώρο για να μειώσετε δύο φορές τον φόρο στα κέρδη όσων επιχειρήσεων θησαυρίζουν αυτά τα χρόνια, σε βάρος της κοινωνίας, βρήκατε χώρο για να μειώσετε τον φόρο στα μερίσματα, βρήκατε χώρο για να μειώσετε τον φόρο στις μεταβιβάσεις γονικών παροχών ύψους 1,5 εκατομμυρίου, αλλά μας λέτε πως δεν βρίσκετε τον χώρο για να μειώσετε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Υποκρισία και αναλγησία! Δεν νοιάζεστε, δεν σας ενδιαφέρει να εξυπηρετήσετε και να βοηθήσετε τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. Σας ενδιαφέρει να εξυπηρετήσετε μόνο συγκεκριμένες ελίτ και οικονομικά συμφέροντα που σας στηρίζουν.

Αυτά ως προς την ενίσχυση και την προστασία των καταναλωτών, για τους οποίους προσπαθείτε να μας πείσετε σήμερα ότι δήθεν ενδιαφέρεστε.

Ας μιλήσουμε τώρα για ανάπτυξη, την οποία επίσης επικαλείστε στο νομοσχέδιο. Κι εδώ δυστυχώς τα λόγια περισσεύουν. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω κάποια πράγματα για τον τόπο μου, τη Θράκη. Για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε, όταν ο Υπουργός Υποδομών κ. Σταϊκούρας μόλις προχτές δηλώνει πως δεν είναι στις σκέψεις της Κυβέρνησης να ξανασφυρίξει το τρένο σύντομα στην Ξάνθη; Αποκλείετε όλη τη Θράκη, κύριε Υπουργέ. Γνωρίζετε, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι όλα τα τελευταία χρόνια έχετε καταδικάσει τη Θράκη σε σιδηροδρομικό και όχι μόνο αποκλεισμό;

Θέλετε να μιλήσουμε για ανάπτυξη; Πηγαίνετε να δείτε την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει το νοσοκομείο της Ξάνθης οι πολιτικές σας, που είναι κοινό μυστικό σε όλο το νομό η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και πως αν δεν υπερέβαλαν εαυτό οι γιατροί και οι νοσηλευτές, θα είχε ήδη καταρρεύσει. Την ώρα που οι ιδιωτικές κλινικές θησαυρίζουν, νοσηλευτές και γιατροί αμείβονται με ψίχουλα από μια Κυβέρνηση που έχει βάλει σκοπό να διαλύσει από πάνω μέχρι κάτω το ΕΣΥ.

Θέλετε να πούμε για τα κουφάρια στις ΒΙΠΕ της Θράκης; Με τις πολιτικές σας όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν πια κανονικότητα. Να πούμε για τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ειδικά στα μικρά χωριά, που, λόγω της φορολόγησης, μέσω τεκμαρτού, αδυνατούν σήμερα να επιβιώσουν και οδηγούνται σε λουκέτο.

Να ρωτήσω όμως ποια μέτρα έχει λάβει η Κυβέρνηση, μιας και ξεκίνησε πρόσφατα και η αντιπυρική περίοδος, για να μην ξαναζήσουμε το περσινό δράμα στον Έβρο και τη Ροδόπη που είχε σαν αποτέλεσμα, πέρα από την τεράστια φυσική καταστροφή, να ξεκληριστούν εκατοντάδες παραγωγοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη Θράκη.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο, στην περιφέρεια που σήμερα ερημώνει, χωρίς τη στήριξη αυτών των ανθρώπων. Εσείς τους αφήσατε στο έλεος. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, αν η Κυβέρνηση για παράδειγμα αδιαφορεί για την αποκατάσταση του μοναδικού παγκόσμια δάσους της Δαδιάς.

Επιπλέον, αν ανάπτυξη εννοείτε τις αδιανόητες, τριτοκοσμικές εικόνες που ζήσαμε αυτές τις μέρες στη Φθιώτιδα, με τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών από σχολικά γεύματα, μέσω μιας εταιρείας που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει αναλάβει, όλως τυχαίως, σειρά εργολαβιών με το δημόσιο και τον εν λόγω επιχειρηματία να φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία, και το εργοστάσιο στη συνέχεια αιφνιδίως να καίγεται ολοσχερώς, αν, ξαναλέω, αυτό εννοείτε ανάπτυξη, εμείς διαπιστώνουμε ένα σύστημα διαπλοκής με λεία τους δημόσιους πόρους που δεν διστάζει να θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία μικρών παιδιών.

Τέλος, επιτρέψτε μου να πω κάποια πράγματα για το τρίτο σκέλος του νομοσχεδίου, όπου κάνετε λόγο δήθεν για εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Είναι πραγματικά αστείο και υποκριτικό μια Κυβέρνηση που έχει καταστεί συνώνυμο, που έχει ταυτιστεί με την καρτελοποίηση της αγοράς στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στην ενέργεια, σχεδόν παντού, με συγκεκριμένους ομίλους να βγάζουν τα τελευταία χρόνια αμύθητα κέρδη ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, όπως και οι τράπεζες, να παριστάνει σήμερα ότι νοιάζεται για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Εδώ ακόμη και τη δημόσια παιδεία κοντεύετε να διαλύσετε μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, μόνο και μόνο για να έχουν ακόμη περισσότερα κέρδη οι φίλοι σας κολεγιάρχες, για να έρθουν να ιδρύσουν παραρτήματα της πλάκας στην χώρα μας συγκεκριμένα funds. Και αυτό, παρότι έχετε απέναντί σας σχεδόν σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία βλέπει και καταλαβαίνει.

Δεν έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το τέρας της ακρίβειας πολύ απλά γιατί δεν το θέλετε. Τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ που υπερασπίζεστε συνεχίζουν να συσσωρεύουν θηριώδη υπερκέρδη. Λέτε ότι ρίχνετε πρόστιμα σε όσους παρανομούν. Πρόκειται βεβαίως για ποινές-χάδια που, μπροστά στα δισεκατομμύρια που τσεπώνουν οι όμιλοι από την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ τους, είναι αδιάφορα, απλά δεν τους ακουμπάνε. Αλλά δεν μας λέτε και τι έχει εισπράξει το δημόσιο από αυτά τα περιβόητα πρόστιμα.

Βρίσκεται σε εξέλιξη με τις δικές σας ευλογίες η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος από τα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα στα υψηλότερα. Πρόκειται για κανονική λεηλασία, με τον πληθωρισμό της απληστίας που υπηρετείτε να δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερες ανισότητες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο αδυνατεί να αφουγκραστεί και να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν αντιμετωπίζει ριζοσπαστικά όπως απαιτείται το ζήτημα της ακρίβειας και των ελέγχων στην αγορά. Οι αποσπασματικές του διατάξεις είτε αφορούν δευτερεύουσας σημασίας διοικητικά και νομοτεχνικά ζητήματα είτε επιβεβαιώνουν τη διαχειριστική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης. Ακόμη και οι διατάξεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από καταστροφές είναι το αυτονόητο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Πανηγυρίζετε επειδή κάνετε το αυτονόητο. Θα έπρεπε να το έχετε θεσμοθετήσει εδώ και μήνες.

Ως Νέα Αριστερά έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και ζητάμε τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών και την ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς με τη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ. Ζητάμε μέτρα για τη στήριξη του παραγωγού για να υπάρξει επιτέλους έλεγχος στην κερδοσκοπία από το χωράφι στο ράφι. Ζητάμε επιτέλους τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα προστατέψουμε τον καταναλωτή, τις επιχειρήσεις, τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι πολίτες σήμερα απαιτούν μείωση στις τιμές, αύξηση της αγοραστικής δύναμης για τη ζωή με αξιοπρέπεια, μείωση της έμμεσης φορολογίας, πάταξη της αισχροκέρδειας, φορολόγηση των υπερκερδών, αύξηση του πραγματικού μισθού.

Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες θα στείλουν ηχηρό μήνυμα ανυπακοής και αποδοκιμασίας στο σημερινό σύστημα εξουσίας, υπερψηφίζοντας τις προτάσεις και τις θέσεις της Νέας Αριστεράς.

Ευχαριστώ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood