-
Για άλλη μία φορά ο Δημήτρης Χαρίτου ανέδειξε την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας της Shelman στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.
-
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης ανέλαβε δέσμευση ότι στον αυριανό (14/10) πλειστηριασμό της Shelman θα υπάρξει επενδυτής.
-
Σύμφωνα με τα στοιχεία όμως που συνέλλεξε ο Βουλευτής Ροδόπης, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί!
Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη λειτουργία των ΒΙΠΕ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά για μία ακόμη φορά στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
Υπενθύμισε στον παριστάμενο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ότι δύο φορές μέχρι σήμερα με πρωτοβουλία του Δημήτρη Χαρίτου συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα της επαναλειτουργίας της Shelman και σημείωσε ότι και ο πρωθυπουργός αθέτησε την υπόσχεσή του για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας, όπως και τις υποσχέσεις που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης.
Αμέσως μετά την ομιλία του Bουλευτή Ροδόπης πήρε το λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης ο οποίος ανακοίνωσε στο Σώμα της Βουλής ότι αύριο 14/10 στον πλειστηριασμό για την Shelman υπάρχει επενδυτής με κατατεθειμένη πρόταση η οποία έχει συζητηθεί και με το υπουργείο και ότι από τον πλειστηριασμό αυτόν θα προκύψει λύση για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
Ωστόσο ο κ. Χαρίτου τόνισε ότι η δέσμευση του υπουργού δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί στον αυριανό πλειστηριασμό που γίνεται ηλεκτρονικά έπρεπε ήδη να είχε κατατεθεί η προσφορά αλλά και το ανάλογο οικονομικό τίμημα, ενέργειες που όφειλαν να γίνουν μέχρι την προηγούμενη Τρίτη αλλά δεν έχουν γίνει! “Ως εκ τούτου οι νέες υποσχέσεις του υπουργού, ότι τουλάχιστον από τον αυριανό πλειστηριασμό θα προκύψει λύση για την επαναλειτουργία της Shelman, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, τόνισε ο Βουλευτής της Ροδόπης.
Νωρίτερα στην ομιλία του ο κ. Χαρίτου ανέφερε: «Σε μία συγκυρία που η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης όχι απλώς δείχνουν τα δόντια τους, αλλά πλήττουν βάναυσα τους εργαζόμενους, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη βιομηχανική παραγωγή, που δοκιμάζουν τις αντοχές του παραγωγικού μοντέλου και την ίδια την οικονομία της χώρας, το νομοσχέδιο που συζητούμε για την ίδρυση, διαχείριση και λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων των ΒΙΠΕ, είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της υγιούς επιχειρηματικότητας, της προώθησης μιας βιομηχανικής πολιτικής, του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου και της αξιοποίησης με διαφάνεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εσείς αντί να λύνετε, προσθέτετε επιπλέον προβλήματα στον χώρο της επιχειρηματικότητας. Μας αφορά πρωτίστως ως περιοχή, με μια ΒΙΠΕ στην Κομοτηνή που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1976 με τις καλύτερες προϋποθέσεις, έφτασε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 – αρχές του ‘90 να είναι η δεύτερη μετά της Θεσσαλονίκης, με 114 βιομηχανικές μονάδες και σχεδόν 6.000 εργαζόμενους, ενώ σήμερα λειτουργούν ούτε 30 επιχειρήσεις με μόλις 1500 εργαζόμενους. Σας ακούω να μιλάτε για προσέλκυση επενδύσεων τις οποίες πράγματι έχει ανάγκη η χώρα και η περιοχή. Για ποια προσέλκυση όμως νέων επενδύσεων μπορεί να γίνεται λόγος; Εσείς με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θέτετε σε ομηρία, για να μην πω διώκετε, τις ήδη υπάρχουσες εγκατεστημένες βιομηχανίες στις ΒΙΠΕ. Δεν ακούσατε τι σας είπαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΙΠΕ ότι με τις ρυθμίσεις σας στραγγαλίζετε τις υπάρχουσες επιχειρήσεις. Γιατί, τι άλλο σημαίνει, όταν δημιουργείτε ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο που δεν λογοδοτεί πουθενά σε όφελος μόνο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. και του Fund που βρίσκεται πίσω της. Όταν τη διαχείριση και τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων τα παραχωρείτε σε μία άλλη, ιδιωτική εταιρεία παρακαλώ, την ΕΑΔΕΠ, που θα ρυθμίζει τα πάντα στις ΒΙΠΕ, που θα μπορεί να τροποποιεί κανονισμούς λειτουργίας, να καθορίζει χωρίς κανέναν έλεγχο, καμία λογοδοσία, καμία διαφάνεια, δαπάνες και χρηματικά ποσά για τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις αγνοώντας τες. Όταν ακόμη και το δικαίωμα που είχαν οι επιχειρήσεις αυτές με Νόμο του 2019 του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20% να ζητούν τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας, εσείς τον ακυρώνετε ουσιαστικά ανεβάζοντας το ποσοστό στο 70%. Όταν δεν δίνετε το δικαίωμα στις επιχειρήσεις και στους συνδέσμους τους να ασκούν έλεγχο, να μπορούν να ενημερώνονται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για έγγραφα και πορίσματα που τους αφορούν για την διασφάλιση των συμφερόντων τους αλλά και για λόγους διαφάνειας. Γι’ αυτό, κύριοι, όλα όσα λέτε περί δήθεν προσέλκυσης νέων επενδύσεων είναι λόγια χωρίς αξία, είναι να τα ακούει κανείς βερεσέ».
Ο Βουλευτής έδωσε έμφαση στην περιφερειακή βιομηχανική ανάπτυξη σημειώνοντας: «Σας άκουσα να λέτε ότι με τις ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά πάρκα θα δοθεί ώθηση στην περιφερειακή βιομηχανική ανάπτυξη. Ποιον αλήθεια κοροϊδεύετε; Ήθελα να σας ρωτήσω, υπάρχει κάποια αποτίμηση της κατάστασης και των προβλημάτων στις ΒΙΠΕ, όπως για παράδειγμα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής; Γνωρίζετε ότι ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων σε μία ΒΙΠΕ που λειτουργούσε με τετραπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων καλείται να αναλάβει τα λειτουργικά κόστη χωρίς μάλιστα να υπάρχει ανάλογη ανταποδοτικότητα για όσα καταβάλλουν; Με τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις, εκτός όλων των άλλων, δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν επενδυτές. Εσείς κύριοι για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στις ΒΙΠΕ, αντί να στηρίξετε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση να προχωρήσουν σχήματα αυτοδιαχείρισης στις ΒΙΠΕ, με τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες στις περιοχές που ήδη λειτουργούν, με τις ρυθμίσεις σας τις καταργείτε ή καθιστάτε αδύνατο το εγχείρημα αυτό με τις προβλέψεις σας. Για ποια στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης μπορείτε να κάνετε λόγο; Αντί να δημιουργείτε συνθήκες για ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, εσείς με τις ρυθμίσεις στις μεταβατικές διατάξεις που έχουν μάλιστα αναδρομική ισχύ αμφισβητείτε κεκτημένα περιουσιακά δικαιώματα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Δικαιώματα που έχουν αποκτηθεί με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και έχουν πληρώσει για αυτά. Τα οποία με ευκολία αφήνετε έρμαια στη βούληση του νέου φορέα που συγκροτείτε. Είναι να αναρωτιέται κανείς τι μηνύματα εκπέμπετε σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, ιδιαίτερα στην περιφέρεια”.
Περεταίρω ο Δημήτρης Χαρίτου υπογράμμισε: «Μέχρι τώρα γνωρίζαμε και σας το λέγαμε ότι εμπαίζετε τον κόσμο της εργασίας τους συνταξιούχους, τους νέους ανθρώπους. Εξαπατούσατε τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, αφήνοντας την να συσσωρεύει χρέη. Εδώ εσείς ξεπεράσατε τον εαυτό σας. Δεν ακούτε ούτε αυτούς με τους οποίους υποτίθεται ότι είχατε προνομιακή σχέση. Δεν ακούσατε τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας που είναι εγκατεστημένοι στις ΒΙΠΕ, ούτε λάβατε υπόψη καμία από τις προτάσεις τους. Ούτε ακόμη τις προτάσεις που σας κατέθεσε ο σύμβουλος με βάση την μελέτη που εσείς ζητήσατε. Με ποιους τελικά συνομιλείτε και για ποιους νομοθετείτε κύριοι; Σίγουρα όχι για την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά μάλλον για να υπηρετήσετε στενά οικονομικά συμφέροντα ημετέρων και φίλων σας, που ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν σε όφελος τους μέσω των ρυθμίσεων σας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Καταλήγοντας ο Βουλευτής της Ροδόπης τόνισε: «Επιβεβαιώνετε ότι δεν έχετε σχέδιο βιομηχανικής πολιτικής, όπως και σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης. Αυτός είναι ένας ακόμη ισχυρός λόγος για τον οποίον χρειάζεται να υπάρξει πολιτική αλλαγή και μία νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα αναλάβει να αξιοποιήσει τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας και να δώσει προοπτική και ελπίδα στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας».