[VID] Τσίπρας: “Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος”

"Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχιακό δυναμικό μας από την κορυφή μέχρι τη βάση δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους | Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά".
5919702-1024x683

Στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των εποτελεσμάτων των σημερινών εκλογών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε:

“Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έδωσαν μαζί μας την εκλογική μάχη με αυταπάρνηση, πάθος, πείσμα και αξιοπρέπεια. Ήταν η πιο δύσκολη αλλά και η πιο όμορφη εκλογική μάχη που έχουμε δώσει ποτέ. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με τη ψήφο τους. Υπό τις συνθήκες που διεξήχθη για μας αυτή η αναμέτρηση, η ψήφος τους δεν ήταν καθόλου δεδομένη. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για μας. Αν και ο κίνδυνος της κατάρρευσης που διαφάνηκε από την κάλπη της απλής αναλογικής, αποφεύχθηκε, και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ήττα. Πιστεύω όμως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία.

Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ένα εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη, αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για τον προοδευτικό χώρο. Κι αυτό εκπέμπει σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Δυστυχώς για αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη η ηγεσία της ΝΔ που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα διολισθαίνοντας μάλιστα σε έναν ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο, ενώ η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη όχι μόνο αποδείχθηκε κενό γράμμα, αλλά τελικά διόγκωσε την Ακροδεξιά. Σε κάθε περίπτωση, όταν η Δεξιά και η άκρα Δεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους.

Και σε ότι μας αφορά, αυτό αποτελεί προτεραιότητα.

Aυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ:

  • σωστή και νηφάλια εκτίμηση, εγρήγορση, ενότητα, και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές,
  • να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχιακό δυναμικό μας από την κορυφή μέχρι τη βάση δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους,
  • να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά,
  • να προβληματιστούμε με ωριμότητα και ευθύνη για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος,
  • και να σταθούμε στο ύψος του ρόλου που παρά την  ήττα μας, μας ανέθεσαν εκ νέου οι πολίτες με την ψήφο τους: της βασικής δύναμης που μπορεί να σταθεί απέναντι στη δεξιά και στην άκρα δεξιά και να ασκήσει αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση.

Ο χρόνος που έχουμε δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας είναι οι ευρωεκλογές, σε έναν χρόνο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και στην πατρίδα και πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνεια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας νέος κύκλος ακόμη πιο ελπιδοφόρος για να αντιμετωπίσουμε τους ορατούς κινδύνους για τη δημοκρατία, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για νέους συσχετισμούς υπέρ της προόδου και της δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναλαμβάνει τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος και όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα βάζουμε μπροστά τις συντεταγμένες συλλογικές διεργασίες για να πάρουμε οριστικές αποφάσεις.

Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη διαδικασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος”.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood