[VID] Τουρκία | 9 αγνοούμενοι από κατολίσθηση σε χρυσωρυχείο – Φόβοι για απελευθέρωση κυανίου

Οι αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων και ο τρόμος του κυανίου που μπορεί να μολύνει τον Ευφράτη.
Screenshot_826

Εννέα από τους 667 εργαζόμενους χρυσωρυχείου που χθες Τρίτη 13/2/2024 το μεσημέρι θάφτηκε από κατολίσθηση στην περιοχή Ιλίτς της επαρχίας Ερζιντζάν της ανατολικής Τουρκίας, αγνοούνται.

Στις έρευνες εντοπισμού και διάσωσης συμμετέχουν τετρακόσια άτομα, μέλη της Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (AFAD), της χωροφυλακής, και υγειονομικό προσωπικό.

“Αναπτύξαμε τα οχήματά μας, τις γεννήτριές μας και τον εξοπλισμό νυχτερινού φωτισμού μας. Έχουμε μόνο μία επιθυμία: να μπορέσουμε να δώσουμε καλά νέα στις οικογένειες αυτών των αδελφών μας”, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της γείτονος, Αλή Γερλίκαγια.

“Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους μας για να διαλευκάνουμε τις αιτίες αυτού του περιστατικού”, ανακοίνωσε η εταιρεία Anagold που είναι υπεύθυνη για το χρυσωρυχείο.

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό θα τις ερευνήσουν τέσσερις Εισαγγελείς, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Ο τρόμος του κυανίου

Εμπειρογνώμονες και τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έρευνα για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοουμένων περιπλέκεται λόγω της παρουσίας στο έδαφος, κυανίου – μιας εξαιρετικά τοξικής ουσίας που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή χρυσού από μετάλλευμα. “Κατέρρευσε κυανιούχο έδαφος”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ανεξάρτητου Εργατικού Συνδικάτου Ορυχείων, Μπασαράν Ακσού, υπογραμμίζοντας οτι “θα χρειαστεί ειδικός εξοπλισμός για την έρευνα” και συμπληρώνοντας πως “η προσπάθεια μπορεί να διαρκέσει πολύ χρόνο”.

Το γεγονός μάλιστα οτι η τοποθεσία βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Καρασού, ενός μεγάλου παραπόταμου του Ευφράτη που πηγάζει από την Τουρκία και διαρρέει τη Συρία και το Ιράκ έχει σημάνει συναγερμό για πιθανή μόλυνση του Ευφράτη. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Τουρκία, σφραγίστηκε ρέμα που τρέχει από τον ανοιχτό λάκκο του χρυσωρυχείου για να αποτρέψει τη διαρροή κυανίου στον Ευφράτη.

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και τοπικοί αξιωματούχοι είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να κλείσουν το ορυχείο, μετά από διαρροή κυανίου το 2022. Το ορυχείο έκλεισε για μερικούς μήνες, αλλά στη συνέχεια, και αφού οι διαχειριστές του πλήρωσαν πρόστιμο, άνοιξε ξανά προκαλώντας κατακραυγή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

Συχνές οι κατολισθήσεις στην Τουρκία

Πάντως, κατολισθήσεις ή καταρρεύσεις ορυχείων συμβαίνουν συχνά σε περιοχές της Τουρκίας, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για ελλιπή μέτρα ασφαλείας από τις εταιρείες, καθώς και ελέγχων από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, σε μια έκρηξη που σημειώθηκε το 2022 στην Αμάσρα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, είχαν σκοτωθεί 42 ανθρακωρύχοι. 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood