Εκτός από τα εμφανή σημάδια αυτής της εποχής, όπως κάστρα, οχυρά και ναοί, υπάρχουν…κρυμμένα και κάποια μυστικά που όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, αποκαλύπτονται.
Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε στη λίμνη Βόλβη την περίοδο που η στάθμη του νερού κατεβαίνει, τότε θα γίνεται μάρτυρες μιας σπουδαίας αποκάλυψης.
Κοντά στη βορειανατολική όχθη της λίμνης, περίπου 60-70 μέτρα από την ακτή, θα δείτε να αναδύεται μέσα από τα νερά της ένα Βυζαντινό Κάστρο!
Πιθανολογείται πως πρόκειται για το Κάστρο που μνημονεύει ο Προκόπιος στο έργο του «Περί Κτισμάτων», το Κάστρο «Βόλβον», το οποίο έχτισε ο Ιουστινιανός.
Δεν αποκλείεται να πήρε το όνομά του από τη λίμνη, όμως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες που να το επιβεβαιώνουν.
Τα ερείπιά του αποκαλύφθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν τα νερά της λίμνης αποτραβήχτηκαν.
Ωστόσο, η ύπαρξή του είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό. Σήμερα αναδύεται ένα τμήμα του σε περιόδους πτώσης των υδάτων και φυσικά εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του.
Τα τείχη του, αιώνες τώρα «κρύβονται» στα θαμπά νερά της λίμνης και ξεπροβάλλουν ανά διαστήματα, μαρτυρώντας την ένδοξη ιστορία της περιοχής. Πάνω τους αναπαύονται σπάνια και μη πουλιά, απολαμβάνοντας το τοπίο και δημιουργώντας μοναδικές εικόνες.
Οι αναφορές για το Κάστρο στη λίμνη Βόλβη
Δεν υπάρχουν και πολλά στοιχεία για το συγκεκριμένο Κάστρο στη Βόλβη. Θα σταθούμε κυρίως στις αναφορές του Νίκου Κ. Μουτσόπουλου, Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτίσμα, χτισμένο με υδραυλικό κονίαμα, και του οποίου το εσωτερικό εμφανίζει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας «κινστέρνας». Το κτίσμα αυτό επικοινωνεί με άλλα αντίστοιχα ορθογωνικά κτίσματα με γεροχτισμένους τοίχους που όσο απομακρύνονται από τον ψηλότερο ορατό πυρήνα βυθίζονται στα σκοτεινά νερά της λίμνης. Πιστεύω πως πρόκειται για το Κάστρο Βολβόν, που μνημονεύει ο Προκόπιος» τονίζει χαρακτηριστικά και μοιράζεται μαζί μας και κάποιες μαρτυρίες: «Οι γέροι διηγούνται πολλά για το σημείο αυτό. Πως τα νερά βαθαίνουν απότομα από τον βραχώδη ύφαλο επάνω στον οποίο είναι χτισμένο το κάστρο. Κάποιοι αυτοδύτες, που επιχείρησαν πριν από μερικά χρόνια να εξερευνήσουν το σημείο, διηγήθηκαν πολλά περίεργα.
Εκτός από τα προϊστορικά όστρακα αγγείων που βρήκαν, είπαν πως διέκριναν μέσα στην αμμουδιά του βυθού μεγάλα οστά άγνωστων ζώων. Κανένας δεν τους πίστεψε τότε». Ο καθηγητής Μουτσόπουλος κάνει αναφορά και στην ύπαρξη λιμενοβραχίονα, που χάνεται επίσης στα θαμπά νερά της λίμνης και εμφανίζεται όταν αυτά «κατεβαίνουν». Οι διαστάσεις του είναι 10 μ. μήκος και πλάτος 1,60 – 1,80. Αποκαλύπτει πως ο λιμενοβραχίονας και το Κάστρο στη Βόλβη ανήκουν στην ίδια εποχή.
Μπορείτε να δείτε το Κάστρο από την ακτή αλλά και να το επισκεφθείτε με μία πλάβα (θρυλικό πλεούμενο της Μακεδονίας | πλατυπύθμενη βάρκα κατάλληλη για λίμνες και ποτάμια με ρηχά νερά), φυσικά αν οι συνθήκες το επιτρέπουν και μόνο με κάποιον που γνωρίζει τη λίμνη πολύ καλά.
πηγή: thes.gr
Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr
Πληροφορίες: www.archaiologia.gr